Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló 2008. február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Webmester képzés OKJ-szám: Olyan szakemberek képzése, akik képesek honlapok tervezésére és üzemeltetésére, a megfelelő ismeretek.
DAT’2006 – Budapest, november 21. CompTrain projekt ismertetése - együttműködés a szakképzés fejlesztésében.
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Az EEM helye a menedzsmentben
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
1 A MUNKA VILÁGA Sepsiszentgyörgy 2011 Szakmai fórum M.SZ.T.HÁROMSZÉKI TAGOZAT.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Szövetségi Munkaközösség Fogyatékkal Élő Embereket Foglalkoztató Műhelyek bejegyzett egyesület.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Készítette: Pál Margaréta
Motivációs kutatások kutatási kérdései
Készítette: Farkasné Veres Edina
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Felsőoktatási Szakképzés
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK

A gazdaság tudás iránti praktikus igényeinek sajátos jellemzői: a piacgazdaság az oktatást többnyire csak eszközként értékeli az oktatással megszerezhető képesítéseket csak jelképnek tekinti a piac csak az értékalkotó tudást fizeti meg a munkaerő felvétel során először a jelentkező munkakörébe vágó ismereteiről, tudásáról próbálnak meggyőződni és csak utána érdeklődnek a képesítései iránt piacgazdasági feltételek mellett a képesítés csak feltételezi a tudást

Az állam oktatásirányításának egy társadalmi elvárásnak is meg kell felelnie: a művelődés és műveltség fejlesztése. a műveltség és kultúra nehezen találja helyét. jól működő piacgazdasági viszonyok között a műveltség és kultúra fejlesztését a gazdaság nem csak egyszerűen szponzorálja, hanem maga is részese a fejlesztésnek. jól működő állami oktatásirányítás, a szakképzésben is csak akkor működhet eredményesen, ha igazodik a gazdasági feltételekhez, ugyanakkor hatékonyan tudja érvényesíteni az oktatást működtető szervezet érdekeit is. Az oktatásirányítás szükségszerűen hosszabb távlatokban gondolkodik és a pillanatnyi igényeket is egy koncepció részeként kezeli.

Munkaerő-piaci információk fontossága az elhelyezkedés érdekében: mérlegelni kell, hogy a végzettség megszerzése után lesz-e esély elhelyezkedni a munkaerőpiacon? nem a gazdasági igényeknek megfelelő a szakmaválasztás, a fölkészültség. mit tesz a gazdaság azért, hogy az oktatás-képzés, vagy a felnőttképzés alkalmazkodni tudjon, reflektáljon igényeire? tudják-e a gazdaság szereplői pontosan előre jelezni, hogy milyen szakemberekre van szükségük, hogy az oktatás ténylegesen a szükségletekhez alkalmazkodjon? Van-e valódi párbeszéd a piac és az oktatási szereplők között?

Munkaerő-piaci információk fontossága az elhelyezkedés érdekében: mérlegelni kell, hogy a végzettség megszerzése után lesz-e esély elhelyezkedni a munkaerőpiacon? nem a gazdasági igényeknek megfelelő a szakmaválasztás, a fölkészültség. mit tesz a gazdaság azért, hogy az oktatás-képzés, vagy a felnőttképzés alkalmazkodni tudjon, reflektáljon igényeire? tudják-e a gazdaság szereplői pontosan előre jelezni, hogy milyen szakemberekre van szükségük, hogy az oktatás ténylegesen a szükségletekhez alkalmazkodjon? Van-e valódi párbeszéd a piac és az oktatási szereplők között?

A gazdaság emberi erőforrásokkal kapcsolatos igényeit több társadalomtudomány vizsgálja: A vizsgálat tárgya: milyen szakmákban, mely régiókban, milyen gazdasági ágazatokban van kereslet és milyen képzettségű munkaerő iránt? milyen szektorokban, milyen munkakörökben nyílnak új munkahelyek? mely szférákban, mely munkakörök szűnnek meg? mely szakmák képviselői válnak feleslegessé a munkaerőpiacon? mely munkakörök betöltéséhez van szükség egyre magasabb képzettségre? mely munkakörök ellátása válik egyre képzetlenebb dolgozók feladatává?

A munkaadók, munkavállalók, képző intézmények együttműködési típusai: A tőkeerős nagyvállalatok képesek függetleníteni magukat az állami szakképzés rendszerétől A korlátozott tőkeerejű vállalatok az emberi erőforrások terén nem rendelkeznek sem fejlesztési eszközökkel, sem képzési háttérrel a képzési erőforrásokban is szűkölködő kis és középvállalatok számára a képzési "közjavak" egyre nélkülözhetetlenebbek lesznek a piacon maradáshoz

Köszönöm a figyelmet !