Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló 2008. Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló 2008. Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola."— Előadás másolata:

1 Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló 2008. Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola Felnőttképzési és Szakképzési Központ

2 1. A Bologna rendszerű képzéssel szemben támasztott társadalmi-gazdasági, munkaerő-piaci elvárások „Felsőfokú végzettség + szakképzettség igénye” „Felsőfokú végzettség + szakképzettség igénye” Rövid ciklusú, gyakorlat orientált felsőfokú szakképzés iránti igény (Minden fejlett ország képzési rendszerében megtalálható.) Rövid ciklusú, gyakorlat orientált felsőfokú szakképzés iránti igény (Minden fejlett ország képzési rendszerében megtalálható.) Kreditbeszámítás (30-60 kredit) az alapképzési rendszerbe Kreditbeszámítás (30-60 kredit) az alapképzési rendszerbe Előtanulmányok beszámítása (BSC  FSZ) befejezett képzettség megszerzése céljából Előtanulmányok beszámítása (BSC  FSZ) befejezett képzettség megszerzése céljából Az FSZ képzés szakmastruktúrája az új OKJ-ban és a programindítás kérdései Az FSZ képzés szakmastruktúrája az új OKJ-ban és a programindítás kérdései Az FSZ hallgatói létszám meghatározása stratégiai kérdés Az FSZ hallgatói létszám meghatározása stratégiai kérdés

3 A csökkenő hallgatói létszám (demográfiai helyzet, társadalmi- gazdasági igények, okok, finanszírozás) A csökkenő hallgatói létszám (demográfiai helyzet, társadalmi- gazdasági igények, okok, finanszírozás) FSZ szakképzési programok harmonizációja egyéb képzésekkel, illetve az intézmények között FSZ szakképzési programok harmonizációja egyéb képzésekkel, illetve az intézmények között A szakképzési hozzájárulás, mint a gyakorlati képzés- fejlesztésének forrása, a „Hallgatói szerződés” bevezetése – a munka világában eltöltött külső gyakorlat A szakképzési hozzájárulás, mint a gyakorlati képzés- fejlesztésének forrása, a „Hallgatói szerződés” bevezetése – a munka világában eltöltött külső gyakorlat A TISZK- ekkel történő együttműködés lehetőségei az NFT-II -ben A TISZK- ekkel történő együttműködés lehetőségei az NFT-II -ben 2. A felsőoktatás szerepvállalása az FSZ képzésben

4 3. Az FSZ képzők: egyetemi, főiskolai oktatók, középiskolai tanárok – a két intézményrendszer sajátosságait is tükrözi A felsőfokú szakképzés oktatói és tanárai számára akkreditált tanár-továbbképzési program tervezése és kidolgozása, az innovatív módszerek és eszközök alkalmazása, a motiváló és eredményes tanítás-tanulás megvalósítása érdekében. A felsőfokú szakképzés oktatói és tanárai számára akkreditált tanár-továbbképzési program tervezése és kidolgozása, az innovatív módszerek és eszközök alkalmazása, a motiváló és eredményes tanítás-tanulás megvalósítása érdekében. A képzések minőségbiztosítása (szakok minőségbiztosítása, széleskörű egyeztetés) A képzések minőségbiztosítása (szakok minőségbiztosítása, széleskörű egyeztetés)

5 Az eddig elért eredmények áttekintése Biztosított a jogszabályi keret a képzés alapításához és folytatásához. Biztosított a jogszabályi keret a képzés alapításához és folytatásához. Két – együttműködő – intézményrendszer a felsőfokú szakképzéshez, melyet az intézmények a kölcsönös előnyök alapján szerveznek. Két – együttműködő – intézményrendszer a felsőfokú szakképzéshez, melyet az intézmények a kölcsönös előnyök alapján szerveznek. Erős szakmai, érdekvédelmi szervezet működése 2001 óta (AIFSZ Kollégium Egyesület). Erős szakmai, érdekvédelmi szervezet működése 2001 óta (AIFSZ Kollégium Egyesület). Hatékony együttműködés a Kamarákkal, munkaadókkal, szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel. Hatékony együttműködés a Kamarákkal, munkaadókkal, szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel. 63 képzési program a régi OKJ-ban, 70 program az új OKJ-ban. 63 képzési program a régi OKJ-ban, 70 program az új OKJ-ban. 25 ezer résztvevő (tanuló és hallgató). 25 ezer résztvevő (tanuló és hallgató). Működő kreditbeszámítás a felsőoktatásban. Működő kreditbeszámítás a felsőoktatásban. Képzés- és tananyag fejlesztési eredmények. Képzés- és tananyag fejlesztési eredmények. Megvalósított szakmai gyakorlatok (céges), illetve olyan komplex rendszerek, melyek mintaként is szolgálhatnak a jelen helyzetben szükséges keretek tervezéséhez, kialakításához. Megvalósított szakmai gyakorlatok (céges), illetve olyan komplex rendszerek, melyek mintaként is szolgálhatnak a jelen helyzetben szükséges keretek tervezéséhez, kialakításához. Az infrastruktúra kialakítása, fejlesztése (tanirodák, nyelvi laborok) pályázati támogatással. Az infrastruktúra kialakítása, fejlesztése (tanirodák, nyelvi laborok) pályázati támogatással. Nemzetközi és hazai kutatási eredmények. Nemzetközi és hazai kutatási eredmények. Országos konferenciák szervezése, szakmai konferenciákon önálló szekcióban tájékoztatás és fórum biztosítása. Országos konferenciák szervezése, szakmai konferenciákon önálló szekcióban tájékoztatás és fórum biztosítása.

6 Fejlesztési javaslatok- I. A jogszabályi környezet hiányzó elemeinek pótlása (SZVK kiadás, szakképzési programok, FSZ tanárfelkészítés); A jogszabályi környezet hiányzó elemeinek pótlása (SZVK kiadás, szakképzési programok, FSZ tanárfelkészítés); Az FSZ gyakorlati képzés megerősítése, hallgatói szerződés bevezetése; Az FSZ gyakorlati képzés megerősítése, hallgatói szerződés bevezetése; Az FSZ képzéshez kapcsolódó PR tevékenység fejlesztése; Az FSZ képzéshez kapcsolódó PR tevékenység fejlesztése; A lemorzsolódás csökkentése, hallgatói nyomon követés, pályabeválás-vizsgálatok; A lemorzsolódás csökkentése, hallgatói nyomon követés, pályabeválás-vizsgálatok; Az FSZ képzés tankönyv- és programpiacának fejlesztése. Az FSZ képzés tankönyv- és programpiacának fejlesztése.

7 Az FSZ képzés társadalmi-,munkaerő-piaci elismertségének növelése: Az FSZ képzés társadalmi-,munkaerő-piaci elismertségének növelése: Az FSZ képzések többségének gyakorlat orientáltsága gyenge. A külső, összefüggő szakmai gyakorlat megerősítésének és a munkatapasztalat szerzésnek jelentős szerepe lehet a munkaerő-piaci elismertség megteremtésében. (Az új OKJ szerinti SZVK tervezetekből jórészt kimaradt.) Az FSZ képzések többségének gyakorlat orientáltsága gyenge. A külső, összefüggő szakmai gyakorlat megerősítésének és a munkatapasztalat szerzésnek jelentős szerepe lehet a munkaerő-piaci elismertség megteremtésében. (Az új OKJ szerinti SZVK tervezetekből jórészt kimaradt.) Az FSZ képzésben végzettek erőteljesen a diplomát adó szakirányú továbbtanulás irányába orientálódtak. Az FSZ képzésben végzettek erőteljesen a diplomát adó szakirányú továbbtanulás irányába orientálódtak. Fejlesztési javaslatok- II.

8 Fejlesztési javaslatok- III. Az oktatás-gazdaság szorosabb együttműködésének megvalósítása: Az oktatás-gazdaság szorosabb együttműködésének megvalósítása: A tanulószerződés mintájára hallgatói szerződés bevezetése a gyakorlati képzésben, amelyet a cégek a Szakképzési Alap terhére finanszírozhatnak. A tanulószerződés mintájára hallgatói szerződés bevezetése a gyakorlati képzésben, amelyet a cégek a Szakképzési Alap terhére finanszírozhatnak. Fontosnak tartjuk az egységes rendszer (jogi, dokumentációs, pénzügyi, elszámolási, szakmai, működési) kialakítását és működtetését azonosan az FSZ minden TANULÓJÁRA és HALLGATÓJÁRA. Fontosnak tartjuk az egységes rendszer (jogi, dokumentációs, pénzügyi, elszámolási, szakmai, működési) kialakítását és működtetését azonosan az FSZ minden TANULÓJÁRA és HALLGATÓJÁRA. A munkaerő-piac aktív részvételének biztosítása az FSZ képesítések kimeneti követelményeinek meghatározásában. A munkaerő-piac aktív részvételének biztosítása az FSZ képesítések kimeneti követelményeinek meghatározásában. Az FSZ képzettséggel betölthető munkakörök meghatározása a különböző szektorokban a valós kompetenciákra, szakképzési programokra építve. Az FSZ képzettséggel betölthető munkakörök meghatározása a különböző szektorokban a valós kompetenciákra, szakképzési programokra építve.

9 Fejlesztési javaslatok- IV. Az FSZ képesítések társadalmi, munkaerő-piaci megismertetése: Az FSZ képesítések társadalmi, munkaerő-piaci megismertetése: Jelentősen javítani szükséges az FSZ képzéssel kapcsolatos PR tevékenységet, hiszen sem a társadalom, sem a munkaadók nem ismerik az FSZ képesítések mögött rejlő szakmai kvalifikációt. (Az Új Magyarországért tájékoztatási program keretébe ezt célszerű lenne beintegrálni.) Jelentősen javítani szükséges az FSZ képzéssel kapcsolatos PR tevékenységet, hiszen sem a társadalom, sem a munkaadók nem ismerik az FSZ képesítések mögött rejlő szakmai kvalifikációt. (Az Új Magyarországért tájékoztatási program keretébe ezt célszerű lenne beintegrálni.) Egységes rendszerben nyilvánossá kell tenni az intézmények kredit-beszámítási gyakorlatát. (Más OKJ-s képzésekből is vizsgálandó a beszámítás lehetősége- ezzel is vonzóbb képzéssé válhat az FSZ.) Egységes rendszerben nyilvánossá kell tenni az intézmények kredit-beszámítási gyakorlatát. (Más OKJ-s képzésekből is vizsgálandó a beszámítás lehetősége- ezzel is vonzóbb képzéssé válhat az FSZ.) Releváns és célzottabb pályaválasztási kommunikáció megvalósítása: Korrekt tájékoztatás és kommunikáció az érdekelt célcsoportokkal, elsősorban a tanulókkal, a szülőkkel és a pályaválasztást segítő tanárokkal és intézményekkel. Releváns és célzottabb pályaválasztási kommunikáció megvalósítása: Korrekt tájékoztatás és kommunikáció az érdekelt célcsoportokkal, elsősorban a tanulókkal, a szülőkkel és a pályaválasztást segítő tanárokkal és intézményekkel.

10 Fejlesztési javaslatok- V. Kutatások tervezése, az eredmények felhasználása az alábbi témakörökben: Kutatások tervezése, az eredmények felhasználása az alábbi témakörökben: Lemorzsolódás csökkentése: előzetes és megszerzett tudás beszámítása fölfelé (BSc. kredit) és lefelé (alacsonyabb szintkódú szakképzés) egyaránt. Lemorzsolódás csökkentése: előzetes és megszerzett tudás beszámítása fölfelé (BSc. kredit) és lefelé (alacsonyabb szintkódú szakképzés) egyaránt. Tanulókövetés tervezése és megoldási alternatívák kidolgozása. Tanulókövetés tervezése és megoldási alternatívák kidolgozása. A képzés kettős célnak való megfelelése (munkaerő-piac illetve továbbtanulás) A képzés kettős célnak való megfelelése (munkaerő-piac illetve továbbtanulás) Kimeneti eredmények, elhelyezkedési esélyek, a gazdaság fogadókészsége és a munkáltatói tapasztalatok összegyűjtése és visszacsatolása. Kimeneti eredmények, elhelyezkedési esélyek, a gazdaság fogadókészsége és a munkáltatói tapasztalatok összegyűjtése és visszacsatolása.

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló 2008. Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések