Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály"— Előadás másolata:

1 Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
.

2 A gazdaság oldaláról nézve…
Globális gazdasági fejlődés és oktatás Tőke és munkaerő szabad áramlása A munkapiacok nemzetközivé és homogénebbé válnak Szükségszerű-e a az oktatási rendszerek homogenizálódása?

3 Erit franci linguam?/Lesz közös nyelvünk?
„iskolai tudás” „utcai tudás” Beszélhet-e közös nyelven oktatás és gazdaság? Alkalmas-e a tanulási eredmény alapú megközelítés e közös nyelv kialakítására?

4 Szemléletváltás a képzésben
Az elmúlt mintegy két évtizedben a hagyományos oktatóközpontú megközelítés a tanuló központú megközelítés felé mozdult el.

5 A súlypont immár nem csak az oktatásra helyeződik, hanem arra is, hogy a hallgatóktól milyen tudáselemeket várunk el az adott modul, ill. program elvégzésekor.

6 Ennek a hallgató/tanulóközpontú oktatásnak kulcselemei a tanulási eredmények.

7 Tanulási eredmények Állítások arra vonatkozóan, amit egy tanuló/hallgató ismer, megért és képes elvégezni a tanulási folyamat (egy adott tanulási szakasz, képzési program) befejezésekor.

8 Mit jelölünk meg tanulási eredményként?
Minimális elvárásokat, az adott szintű fokozat küszöbértékeit? Az adott fokozat tipikus értékeit? Mennyi eltérést engedhetünk e küszöbértéktől „lefelé és felfelé” a fokozat megszerzésének veszélyeztetése nélkül?

9 A puding próbája … Tudunk-e kellően konkrét, értékelésre alkalmas tanulási eredményeket megfogalmazni, különösen a képesítési keret általános kimeneti jellemzőket leíró szintjein?

10 Gyakorlat: fogalmazzunk meg tanulási eredményeket!

11 Ki hogyan értékel? Hogyan értékel az oktatás?
Hogyan értékel a munkaerőpiac? Meghatározható-e a közös metszet, amelyet mindkettő elfogad – hogyan állítható elő a mindkét szféra számára megfelelő tanulási eredmény?

12 Értékelés egy LO alapú tanulási egységnél

13 Kérdések Kivitelezhető-e a valóságban a tanulási eredmény alapú szakmai képzés/szakképzés, megfelelő eszköztárral rendelkeznek-e ehhez a képző intézmények?

14 Megfeleltethető-e egymásnak az. „iskola” és a „vállalkozások”
Megfeleltethető-e egymásnak az „iskola” és a „vállalkozások” értékrendje, megjelenik-e a munka világának értékítélete a tanulási eredményben? Mi a hatása, volt-e hatása a kimenet- központú megközelítésnek a tananyagfejlesztésre, és ha igen, milyen módon és mértékben?

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!
Dr. Bánki Horváth Mihály Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Nemzeti ECVET Szakértői Hálózat


Letölteni ppt "Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések