Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1.) A hivatalos közbeszerzési tanácsadó, átláthatósági biztos
Advertisements

14. tétel.
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Közbeszerzési tájékoztató. Igen bonyolult és szerteágazó mivolta miatt – 72 eljárási változat lehetséges – FORDULJON SZAKEMBERHEZ!
11. tétel. Alaphelyzet: • Az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárásában biztosítani kívánja, hogy az abban részt vevő ajánlattevők ajánlattételi szándékuk.
Közbeszerzési tudnivalók
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Kaposvár MJV Önkormányzata ÁROP-1.A.2/B
A közbeszerzési törvény változásai
12. tétel. • Egy klasszikus ajánlatkérőnek rendkívül összetett beszerzési igénye van. Számos követelmény meghatározása nehézségeket okoz. • A beszerzés.
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
Közbeszerzési tájékoztató. Igen bonyolult és szerteágazó mivolta miatt – 72 eljárási változat lehetséges – FORDULJON SZAKEMBERHEZ!
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
Közbeszerzési tájékoztató
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Várható jogszabályi és eljárási változások a közbeszerzésben
A KBT ÁPRILIS 1-TŐL HATÁLYOS MÓDOSULT RENDELKEZÉSEI
A évi CVIII. törvénnyel módosított Kbt. jogorvoslati rendszert érintő változásai Dr Engler Magdolna.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA Kérelemre Hivatalból Ajánlatkérő Ajánlatkérő Ajánlattevő (részvételre Ajánlattevő (részvételre jelentkező) jelentkező)
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Dr. Tátrai Tünde Budapesti Corvinus Egyetem
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A közbeszerzési törvény módosulása
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
LEADER közbeszerzési tájékoztató
9. tétel.
Közbeszerzési tudnivalók
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
A szabályozás jellege Kógens, csak ott és annyiban lehet eltérni, ahol és amennyiben a törvény kifejezetten megengedi. ellenőrizhetőségének megteremtése.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
1 KÖZBESZERZÉS KÖTELEZETTSÉGE A PÁLYÁZATOK MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, A KÖZBESZERZÉS FŐBB SZABÁLYAI Előadó: Dr. Schablauer Péter vezérigazgató Magyar Közbeszerzési.
Szerződés módosítása, teljesítése IX szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Közbeszerzési Törvény változásai 2010 Előadó: Lucsik János hivatalos közbeszerzési tanácsadó.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Általános eljárás IV szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni.
Röviden a közbeszerzésről
Közbeszerzési kerekasztal
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
„Az elektronikus közbeszerzés eddigi tapasztalatai” „Lak Vilmos”
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Dr. Kovács László főosztályvezető Közbeszerzések Tanácsa Az egyszerű közbeszerzési eljárások és a közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai, jogorvoslati eljárások Dr. Kovács László főosztályvezető Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzések Tanácsa 2010.12.09.

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai 1. Az eljárás előkészítése és megkezdése Beszerzési tárgyak változása – ingatlan már nem tárgya Új kivételek: 4. sz. melléklet szerinti jogi szolgáltatások és hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenység, ha nem éri el a közösségi értékhatárt 4. sz. melléklet szerinti szállodai és éttermi szolgáltatások, szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások, ha nem éri el a közösségi értékhatárt hideg élelmiszer és főzési alapanyag, friss, illetve feldolgozott zöldség és gyümölcs, tej és tejtermék, gabonafélék, méz, tojás, kertészeti növény 2010-es magyar EU-elnökség előkészítése és lebonyolítása

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai Becsült érték megállapítása – általános szabályok szerint, de egybeszámításnál a 40. § (6) bekezdés nem alkalmazható Dokumentáció készítése – építési beruházások esetén kötelező, egyéb esetekben lehetőség, 54. § alkalmazandó, árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén csak szerződéses feltételek Eljárás megkezdése: főszabály szerint hirdetménnyel – elektronikus hirdetményfeladás, opcionális hirdetményellenőrzés, ajánlattételi határidő min. 20 nap közvetlen ajánlattételi felhívással 3 ajánlattevőnek – ajánlattételi határidő min. 15 nap (építési beruházás esetén max. 80 millió Ft, árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén max. 25 millió Ft) hirdetmény nélküli tárgyalásos [Kbt. 252. §]

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai Kizáró okok vizsgálata – opcionális, továbbá ajánlatkérő jogosult egy vagy több a 60. § (1) bekezdésében, 61. (1) bekezdésében, illetve 62. §- ában meghatározott kizáró okot előírni Kizáró okok igazolása – egyszerű nyilatkozattal Alkalmasság vizsgálata és igazolása – általános szabályok szerint: Kbt. 65-67. § és 69. §, de a 68. § nem alkalmazandó (referencia igazolások) Ajánlattételi felhívás – minimális tartalmában változás: ha ajánlatkérő nem készít dokumentációt, a műszaki leírást, minőségi követelményeket, teljesítménykövetelményeket a felhívásban eredményhirdetés időpontját nem kell feltüntetni

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai 2. Eljárási szabályok Hirdetménnyel induló eljárás: főszabály – a közösségi nyílt eljárás egyes rendelkezései alkalmazandók [250. § (3) bekezdés] – eltérések: kiegészítő tájékoztatás – bontást megelőző ötödik napig kérhető, a bontást megelőző harmadik napig kell megadni ajánlattételi határidő, ajánlattételi felhívás és dokumentáció módosítása – hirdetményt csak feladni kell az eredeti határidőig, megjelenés nem szükséges, ajánlattevőket tájékoztatni kell, hirdetmény megjelenéséig eljárási cselekmény nem végezhető összegezés megküldése – bontástól számított 30 (építési beruházás esetén 60) napon belül eredményhirdetést nem szükséges tartani eredményről szóló tájékoztató – összegzés megküldésétől számított 5 munkanapon belül

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai Közvetlen ajánlattételi felhívás 3 ajánlattevőnek – speciális szabályok a hirdetménnyel induló eljáráshoz képest: akit ajánlattételre felhívtak, tehet közös ajánlatot olyan ajánlattevővel, akit nem hívott fel az ajánlatkérő ha nem nyújtott be 3 ajánlattevő ajánlatot, ajánlatkérő bonthat és értékelhet, vagy újabb ajánlattételre hívhat fel teljesítési, jóteljesítési és egyéb biztosítékot nem lehet kikötni [Kbt. 53/A. §] ajánlati biztosítékot nem lehet kérni [Kbt. 59. §] ajánlattételi határidő, ajánlattételi felhívás, dokumentáció módosításáról nem kell hirdetményt feladni A Kbt. 2-5/A. és 7-8., valamint 10. címének fel nem sorolt rendelkezései is alkalmazhatók, illetve más eljárástípusokat is lehet alkalmazni

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai 3. Egyéb rendelkezések Az eljárásban való részvétel fenntartható KKV-k részére: árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetében előző évben nettó 100 millió Ft árbevételt el nem érő ajánlattevők számára építési beruházás esetében előző évben nettó 1 milliárd Ft árbevételt el nem érő ajánlattevők számára fenntartás esetén a 10% feletti alvállalkozónak is meg kell felelnie ennek az előírásnak építési koncesszió esetén csak akkor, ha nem haladja meg az 500 millió Ft-ot felhívásban jelezni kell Egészségügyi ellátási szerződésre vonatkozó szolgáltatási koncesszió esetében megszűnt kivétel [Kbt. 254. § (3) bekezdés]

Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai 4. Különös egyszerű közbeszerzési eljárás Főszabály: a hirdetménnyel induló általános egyszerű eljárásra vonatkozó rendelkezések alkalmazandók Közvetlen ajánlattételi felhívás 3 ajánlattevő részére – nem alkalmazható (értékhatárok magasabbak!) A Kbt. 12-18. és 20. címének fel nem sorolt rendelkezései is alkalmazhatók, illetve más eljárástípusokat is lehet alkalmazni

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai 1. Ajánlattevőkként szerződő fél és alvállalkozók A szerződés teljesítésére kötelezettek köre kiegészül: nyertes ajánlattevő nyertes közösen ajánlatot tevők projekttársaság Teljesítésben résztvevők: csak az ajánlatban megjelölt 10% feletti alvállalkozó működhet közre 69. § (8) bekezdése szerinti 10% alatti alvállalkozó köteles közreműködni fenti alvállalkozók nem vehetnek igénybe a saját teljesítésük 10%-át meghaladó alvállalkozót/teljesítési segédet

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai Változások az alvállalkozók/szakemberek személyében: előre nem látható ok következtében beállott lényeges körülmény, vagy az alvállalkozó/szakember hibás teljesítése miatt ha a más megjelölt személy (szervezet) megfelel azon műszaki-szakmai alkalmassági követelményeknek, amelyeknek az ajánlattevő adott alvállalkozóval együtt felelt meg ajánlatkérő hozzájárulása Jogutódlás: ajánlattevőként szerződő fél jogutódja nem természetes személy alvállalkozó jogutódja ha ezek valamelyike jogutódlással megszűnik szakemberek esetében nem

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai 2. Ajánlatkérőként szerződő fél Az új részletes szabályozás indokai: körbetartozások csökkentése, visszaszorítása az ellenszolgáltatás kifizetése pontos menetrendjének meghatározása költséges és nehézkes fedezetkezelői rendszer kiváltása

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai Az ellenszolgáltatás kifizetésének menete: a teljesítés elismerésének időpontjáig ajánlattevő(k) nyilatkoznak, hogy közülük ki mekkora összegre jogosult a teljesítés elismerésének időpontjáig ajánlattevő(k) nyilatkoznak, hogy az alvállalkozók/szakemberek egyenként mekkora összegre jogosultak a nyilatkozattal egyidejűleg felhívja az alvállalkozókat/szakembereket ezen összegről szóló számlák kiállítására a teljesítés elismerését követően ajánlattevő haladéktalanul jogosult kiállítani az alvállalkozókat/szakembereket megillető összegről számlát ajánlatkérő 15 napon belül köteles kifizetni ajánlattevő haladéktalanul kifizeti az alvállalkozókat/szakembereket az Art. 36/A. § alkalmazásával

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai Az ellenszolgáltatás kifizetésének menete: ajánlattevő átadja az alvállalkozók/szakemberek részére történt utalásra vonatkozó igazolás (vagy együttes adóigazolás) másolatát az ajánlatkérőnek ajánlattevő benyújtja számláját a fennmaradó összegről ajánlatkérő 15 napon belül köteles kifizetni az Art. 36/A. § alkalmazásával (ha ajánlattevő az alvállalkozókat, illetve a szakembereket kifizette)

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai Speciális szabályok: európai uniós támogatás esetén a fizetési határidő 45 nap (alvállalkozók/szakemberek részére járó összeg kifizetése az ajánlattevő részére) ellenszolgáltatás több részletben való teljesítése esetén minden részletre alkalmazni kell Art. 36/A. § az ajánlattevővel szemben csak az ajánlattevői számla tekintetében ajánlattevői számla tekintetében halasztott teljesítésben megállapodhatnak felhatalmazás azonnali beszedési megbízás benyújtására

A közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai 3. A szerződés módosítása Főszabály nem változott – szerződéskötést követően felmerülő, a szerződéskötéskor előre nem látható körülmény, lényeges jogos érdeksérelem Módosítást megalapozó körülmény: szerződés teljesítése során feltételezhetően kulturális örökségi értéknek minősülő objektum kerül elő

Jogorvoslati eljárások új szabályai

Jogorvoslati eljárások új szabályai 1. Előzetes vitarendezés Főszabály szerint már nem kötelező – jogorvoslati eljárás kezdeményezése esetén kedvezmény (-20%) Kezdeményezheti az ajánlattevő: tudomásszerzést követő 3 munkanapon belül jogsértő írásbeli összegezés ajánlatkérő bármely eljárási cselekménye eljárásban keletkezett bármely dokumentum ajánlati-, ajánlattételi-, részvételi felhívás, illetve dokumentáció esetén az ajánlattételi/részvételi határidő lejárta előtti 10. napig (egyszerű/gyorsított eljárásban e határidők lejártáig)

Jogorvoslati eljárások új szabályai Kezdeményezheti a közbeszerzés tárgyával összefüggő tevékenységű kamara/érdekképviseleti szervezet: jogsértőnek tartott ajánlati-, ajánlattételi-, részvételi felhívás, illetve dokumentáció esetén az ajánlattételi/részvételi határidő lejárta előtti 10. napig (egyszerű/gyorsított eljárásban e határidők lejártáig) Faxon vagy elektronikus úton Az összegezés, egyéb dokumentum, eljárási cselekmény jogsértő elemének megjelölésével Javaslatok, észrevételek, a vitarendezést kezdeményező álláspontját alátámasztó adatok, tények, dokumentumok

Jogorvoslati eljárások új szabályai Ajánlatkérő 3 munkanapon belül a benyújtási módnak megfelelően válaszolni köteles Ajánlatkérő a vitarendezési kérelem benyújtásáról, illetve a válaszáról köteles minden – általa ismert – ajánlattevőt tájékoztatni A szerződés az ajánlatkérő válaszának megküldését követő 10. napig nem köthető meg (csak a bontást követően történt eljárási cselekmények, illetve dokumentumok esetén!) Írásbeli összegezés módosítása – eredményhirdetéstől számított 20. napig [Kbt. 96. § (4) bekezdés] Írásbeli összegzés kijavítása (névcsere, hibás névírás, számítási hiba) – eredményhirdetéstől számított 10. napig [Kbt. 96. § (5) bekezdés] A módosított/kijavított összegezés ezt megelőző tartalmára vitarendezés nem kezdeményezhető

Jogorvoslati eljárások új szabályai 2. Jogorvoslati eljárások kezdeményezése Kérelemre: ajánlatkérő ajánlattevő/részvételre jelentkező egyéb érdekelt ajánlati-, ajánlattételi-, részvételi felhívás, illetve dokumentáció esetén a közbeszerzés tárgyával összefüggő tevékenységű kamara, vagy érdekképviseleti szervezet

Jogorvoslati eljárások új szabályai Hivatalból: KT elnöke ÁSZ Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv Közigazgatási hivatal Kincstár Országgyűlési biztos Támogatást nyújtó/közreműködő szervezet KSZF GVH Kormány által az uniós/nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv

Jogorvoslati eljárások új szabályai Jogorvoslati határidő kérelemre induló eljárásoknál: kérelmező tudomására jutástól számított 15 nap eljárást lezáró döntés esetén tudomásra jutástól számított 10 nap objektív határidő: 90 nap (mellőzés esetén 1 év) ajánlati-, ajánlattételi-, részvételi felhívással, dokumentációval (ezek módosításával) kapcsolatban az ajánlattételi/részvételi határidő lejártáig (ha fentiek hosszabbak, akkor addig)

Jogorvoslati eljárások új szabályai Jogsértés tudomásra jutásnak kell tekinteni (törvényi vélelmek): előírt határidőnél később feladott hirdetménynél a közzétételtől számított 15. napot eljárást lezáró döntés esetén az iratbetekintés befejezésének napját előzetes vitarendezés esetén az ajánlatkérői álláspont megküldésének napját Kbt.-be ütköző szerződésmódosítás/teljesítés esetén az erről szóló hirdetmény közzétételétől számított 30. napot

Jogorvoslati eljárások új szabályai Jogsértés megtörténtének kell tekinteni (törvényi vélelmek): jogellenes tartalmú felhívás esetén annak közzétételét/megküldését előírt határidőnél később feladott hirdetménynél a közzétételt mellőzés esetén a szerződés megkötését (ha ez nem állapítható meg, a teljesítés megkezdését)

Jogorvoslati eljárások új szabályai Jogorvoslati határidő hivatalból induló eljárásoknál: a kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv és az európai/nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon, de legfeljebb 3 éven belül, mellőzés esetén a szerződéskötéstől (teljesítéstől) számított 3 éven belül minden más hivatalbóli kezdeményező a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon, de legfeljebb a jogsértés megtörténtétől számított 1 éven belül minden más hivatalbóli kezdeményező mellőzés esetén a szerződéskötésről (teljesítésről) való tudomásszerzéstől számított 30 napon, de legfeljebb 3 éven belül

Jogorvoslati eljárások új szabályai Kérelemre induló jogorvoslati eljárás díja: közösségi eljárásban a részvételi szakasz, vagy az eljárás eredményéről szóló összegezést érintő kérelem esetén 900.000,-Ft minden más esetben 150.000,-Ft előzetes vitarendezés esetén 20% kedvezmény mentesség nem adható

Az egyszerű közbeszerzési eljárások és a közbeszerzési szerződések teljesítésének új szabályai, jogorvoslati eljárások Köszönöm Figyelmüket!