Konszernjog, vállalatfelvásárlás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

Részvények tőzsdei bevezetésének jogi aspektusai
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
Jelöltoktatás 2012Cégbejegyzési eljárás Dr. Stefáni Károly 1 Ügyvédi feladatok és okiratok a cégbejegyzési eljárásban Mottó Mindaz ami itt.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
6. tétel Társas vállalkozások.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Értékpapír piaci műveletk
9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november TAKEOVER SZABÁLYOZÁS EURÓPÁBAN: EGY TAGÁLLAM, EGY TAGJELÖLT ÉS EGY LEENDŐ.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MOL reakciója az ajánlatra Németh András Rónavári Márton.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes társasági formák
A munkavállalói FB tagság
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A klaszterek jogi szabályozottsága
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Üzemi Tanács Általános ismertető
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
SZÁMVITEL.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Konszernjog, vállalatfelvásárlás Társasági jog Konszernjog, vállalatfelvásárlás

Befolyásszerzés fogalma Def: Amikor egy személy (befolyásszerző) megkísérli a társaság tagjainak tett ajánlatával megszerezni ahhoz elegendő szavazati jogot biztosító társasági részesedést, amely biztosítja számára az ellenőrzést a társaság felett.

Konszernjog A konszernjog két része: Befolyásszerzés Kft., Zrt.: Gt. 52.-54.§ (minősített többségű befolyás) Nyrt.: Tpt.65-80. § Vállalatcsoportra vonatkozó rendelkezések Elismert vállalatcsoport: Gt. 55-63. § Tényleges vállalatcsoport: Gt. 64. §

Konszernjog A szabályozás elvi alapjai: Hitelezővédelem Kisebbségvédelem A szabályozás differenciáltsága: nem minden befolyásszerzés és vállalatcsoport jelent veszélyt, ezért a jogi szabályozásnak nem kell minden esetben speciális eszközöket biztosítania

Minősített többséget biztosító befolyásszerzés Többségi befolyás (Ptk. 685/B. §): az olyan kapcsolat, amelynek révén természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a továbbiakban együtt: befolyással rendelkező) egy jogi személyben a szavazatok több mint ötven százalékával vagy meghatározó befolyással rendelkezik. A befolyással rendelkező akkor rendelkezik egy jogi személyben meghatározó befolyással, ha annak tagja, illetve részvényese és jogosult e jogi személy vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsága tagjai többségének megválasztására, illetve visszahívására, vagy a jogi személy más tagjaival, illetve részvényeseivel kötött megállapodás alapján egyedül rendelkezik a szavazatok több mint ötven százalékával.

Minősített többséget biztosító befolyásszerzés A meghatározó befolyás akkor is fennáll, ha a befolyással rendelkező számára az előző pontban leírt jogosultságok közvetett módon biztosítottak. A befolyással rendelkezőnek egy jogi személyben a szavazatok több mint ötven százalékával közvetett módon való rendelkezése vagy egy jogi személyben közvetetten fennálló meghatározó befolyása megállapítása során a jogi személyben szavazati joggal rendelkező más jogi személyt (köztes vállalkozást) megillető szavazatokat meg kell szorozni a befolyással rendelkezőnek a köztes vállalkozásban, illetve vállalkozásokban fennálló szavazatával. Ha a köztes vállalkozásban fennálló szavazatok mértéke az ötven százalékot meghaladja, akkor azt egy egészként kell figyelembe venni.

Minősített többséget biztosító befolyásszerzés Minősített többséget biztosító befolyásszerzés (Gt.): ha kft.-ben vagy zrt.-ben (ellenőrzött társaság) annak tagja (minősített befolyásszerző) az alapítást követően minősített többséget biztosító befolyást szerez. Minősített többséget biztosító befolyás: ha a minősített befolyásszerző az ellenőrzött társaságban – közvetlenül vagy közvetve – a szavazatok legalább 75%-val rendelkezik. (közvetett befolyás: Ptk.)

Nyilvánossági követelmények Nyilvánossági követelmények: A befolyás létrejöttét követő 15 napon belül a cégbíróságnak be kell jelenteni A befolyás létrejöttének időpontja? A kötelezettség elmulasztása? Ctv. 81. § (5) bekezdés

Vételi kötelezettség A minősített többségű befolyás közzétételétől számított hatvannapos jogvesztő határidőn belül az ellenőrzött társaság bármely tagja (részvényese) kérheti, hogy a minősített befolyásszerző az üzletrészét (részvényét) vegye meg tőle. Vételár: A minősített befolyásszerző vételi kötelezettségének az üzletrésznek (részvénynek) a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló piaci értékén, de legalább a gazdasági társaság saját tőkéjéből az üzletrészre (részvényre) jutó résznek megfelelő értékén kell hogy eleget tegyen.

A minősített befolyásszerző felelőssége Felelősség az ellenőrzött társaság működése alatt: Ha a minősített befolyásszerző az ellenőrzött társaság vonatkozásában tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat és ezáltal az ellenőrzött társaság kötelezettségeinek teljesítését jelentősen veszélyezteti, az ellenőrzött társaság bármely hitelezőjének kérelmére a cégbíróság a minősített befolyásszerzőt biztosíték adására kötelezheti, illetve vele szemben a Ctv. szerinti törvényességi felügyeleti intézkedéseket alkalmazhatja.

A minősített befolyásszerző felelőssége Felelősség az ellenőrzött társaság felszámolása esetén: Ha az ellenőrzött társaság felszámolásra kerül, a minősített befolyásszerző korlátlan felelősséggel tartozik a társaság minden olyan kötelezettségéért, amelynek kielégítését a felszámolási eljárás során az adós ellenőrzött társaság vagyona nem fedezi, ha hitelezőinek a felszámolási eljárás során benyújtott keresete alapján a bíróság - az adós társaság felé érvényesített tartósan hátrányos üzletpolitikájára figyelemmel - megállapítja a minősített befolyásszerző korlátlan és teljes felelősségét.

Befolyásszerzés Nyrt.-ben A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 65- 80 §-a alapján Kiterjed: Magyarországon nyilvánosan forgalomba hozott, de a szabályozott piacra be nem vezetett, illetve a szabályozott piacra bevezetett részvényekkel kapcsolatos befolyásszerzésre

Befolyás mértékének megállapítása A közvetlen és közvetett befolyást, az összehangoltan eljáró személyek, valamint a közeli hozzátartozók befolyását össze kell számítani. Részvény vételi bizományos, aki részvényesként és nem részvényesi meghatalmazottként jegyezteti be magát; a megbízó részvényeshez kell számítani Biztosítékul adott részvény esetében a biztosíték jogosultjának befolyásához kell hozzászámítani a részvényt

Kötelező vételi ajánlat Kötelező – a Felügyelet által jóváhagyott –vételi ajánlatot kell tenni A) 25%-ot meghaladó befolyásszerzéshez, ha senki sem rendelkezik a szavazati jogok 10 %-át meghaladó befolyással B) 33%-át meghaladó befolyásszerzéshez. Összehangoltan eljáró személyek valamennyien kötelesek megtenni, kivéve, ha sikerül megállapodniuk az egyedüli befolyásszerző személyéről

Vételi ajánlat Jóváhagyás végett be kell jelenteni a Felügyeletnek Felügyelet 15 napon belül dönt; A Felügyeleti döntést követően a vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidő min 30 nap legfeljebb 65 nap Vételi ajánlatot valamennyi szavazati joggal rendelkező részvényes részére meg kell tenni A részvényekért adott ellenérték tekintetében az elfogadásra nyitva álló határidő alatt csak felfelé lehet módosítani a vételi ajánlaton

Ajánlati ár Csak minimumot határoz meg a törvény, természetesen ettől felfele el lehet térni Vételi ajánlat főszabály szerint a Felügyelet részére történő benyújtást megelőző 180 nap forgalommal súlyozott (tőzsdei) átlagára, de ha ezen időszakban 36-nál kevesebb ügyletet kötöttek, akkor a súlyozott átlagárra nem kell figyelemmel lenni; illetve a forgalommal súlyozott értékre akkor is figyelemmel kell lenni, ha az első kereskedési nap és Felügyeleti benyújtás között legalább 90 nap eltelt de még 180 nap nem telt le. ha a részvényt több szabályozott piacra is bevezették, akkor az egyes piacokon számított átlagárak között a magasabbat kell figyelembe venni

A céltársaság vezető tisztségviselőinek magatartása A vételi ajánlat kézhezvételének időpontjától, vagy a vételi szándékról való tudomásszerzéstől nem hozhat olyan döntést, amely a befolyásszerzést megzavarná (így alaptőke emelés, saját részvény vásárlása) – de csak ha így rendelkezik a céltársaság alapszabálya Ha van ilyen tilalom akkor sem zárja ki „white knight” keresését (ellenajánlat tevő); vagy hogy az igazgatóság a vételi ajánlat kézhezvételét vagy arról való tudomásszerzést megelőzően korábban elfogadott közgyűlési határozat végrehajtása (ex-ante poison pills) Nem minősül az alapszabályi tilaom megsértésének, ha az igazgatóság a vételi ajánlat kézhezvételét vagy arraól való tudomásszerzést követően összehívott közgyűlésen elfogadott döntéseket végrehajtja (ex-post poison pills)

Véleményalkotás a vételi ajánlatról Az igazgatóság köteles (független pénzügyi tanácsadók bevonásával) véleményt alkotni a vételi ajánlatról és azt a részvényesekkel közölni. A vételi ajánlatot az igazgatóság köteles haladéktalanul átadni a munkavállalói képviseleteknek is véleményalkotás végett; ezt a véleményt az igazgatóság a saját véleményével együtt a részvényesek elé tárja

Vételi ajánlat elfogadása Vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidő alatt személyesen vagy meghatalmazottja útján elfogadhatja összes részvényére, vagy azok egy részére tekintettel; nyilatkozat nem vonható vissza; Az ajánlattevő köteles a felajánlott részvényeket elfogadni kivéve ha nem érné el a felajánlott részvényekkel a szavazatok több, mint 50 %-át és a vételi ajánlat tartalmazta ezt az elállsi lehetőséget Az átruházási szerződés a nyitva álló határidő utolsó napján jön létre, ellenértéket 5 munkanapon elül meg kell fizetni; ezt követően késedelmi kamatfizetési kötelezettség 30 napig nem fizet, akkor eladó elállhat; Felügyelet szankcionálhat

Áttörés A céltársaság alapszabályának előírásától függően az ex post poison pill elfogadása esetében: - nem alkalmazható a szavazati jog korlátozására vonatkozó alapszabályi előírás, kivéve ha arra vagyoni előny miatt került sor (pl. osztalékelsőbbségi részvény) - a többszörös szavazti jogok egy szavaztot érnek, kivéve ha vagyoni előnyről való lemndás alapján került rá sor; Mindezek nem alkalmazhatók, ha a céltársaságban a Magyar Államnak elsőbbségi részvénye van Alapszabály előírhatja, hogy ha az ajánlattevő megszerezte a szavazatok legalább 75 %-át kezdeményezheti a közgyűlés összehívását, az alapszabály módosítását, az igazgatóság visszahívását

Nyrt. általi befolyásszerzés Ha Nyrt. más rt.-ben vagy kft.-ben a szavazatok 25%-át meghaladó mértékű befolyást szerez, akkor ez az rt. vagy kft. az Nyrt. részvényeinek megszerzésére a továbbiakban nem jogosult, a már megszerzett részvényeket pedig köteles az Nyrt. 25%-os befolyásának megszerzésétől számított 60 napon belül elidegeníteni, különben nem gyakorolhat tagsági jogot az Nyrt.-ben lévő már megszerzett részvényei alapján

Az elismert vállalatcsoport Elismert vállalatcsoport létrehozására uralmi szerződés megkötésével jogosult a meghatározó befolyással rendelkező olyan gazdasági társaság (uralkodó tag), aki a számviteli törvény hatálya alá tartozva köteles konszolidált beszámolót készíteni és az ellenőrzött társaság(ok) részvénytársaságok vagy korlátolt felelősségű társaságok.

Elismert vállalatcsoport Létrejöttének tényét a cégjegyzékbe be kell jegyeztetni, DE az elismert vállalatcsoport nem minősül önálló jogi személynek A csoport valamennyi tagjának vezetése a csoportérdek elsődlegessége alapján köteles eljárni

Elismert vállalatcsoport Uralkodó tag az lehet, aki köteles konszolidált éves beszámolót készíteni. Az Szt. szerint összevont éves beszámoló készítésére az anyavállalat köteles: Szt. 10. § (1): Összevont (konszolidált) éves beszámolót és összevont (konszolidált) üzleti jelentést is köteles készíteni - a 116-117. §-ban foglaltak kivételével - az a vállalkozó, amely egy vagy több vállalkozóhoz fűződő viszonyában a 3. § (2) bekezdésének 1. pontja értelmében anyavállalatnak minősül.

Elismert vállalatcsoport anyavállalat: az a vállalkozó, amely egy másik vállalkozónál (a továbbiakban: leányvállalat) közvetlenül vagy leányvállalatán keresztül közvetetten meghatározó befolyást képes gyakorolni, mert az alábbi feltételek közül legalább eggyel rendelkezik: a tulajdonosok (a részvényesek) szavazatának többségével (50 százalékot meghaladóval) tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik, vagy más tulajdonosokkal (részvényesekkel) kötött megállapodás alapján a szavazatok többségét egyedül birtokolja, vagy a társaság tulajdonosaként (részvényeseként) jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők vagy a felügyelő bizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja, vagy a tulajdonosokkal (a részvényesekkel) kötött szerződés (vagy a létesítő okirat rendelkezése) alapján - függetlenül a tulajdoni hányadtól, a szavazati aránytól, a megválasztási és visszahívási jogtól - döntő irányítást, ellenőrzést gyakorol; leányvállalat: az a gazdasági társaság, amelyre az anyavállalat meghatározó befolyást képes gyakorolni;

Elismert vállalatcsoport Uralmi szerződés: Az érintett társaságok legfőbb szerve legalább ¾-es szótöbbséggel hagyja jóvá és erről az uralkodó tag a Cégközlönyben közleményt tesz közzé A cégbíróság az elismert vállalatcsoportként való működést a cégjegyzékbe bejegyzi Az uralmi szerződés korlátozza az ellenőrzött társaságok önállóságát Tartalma: Gt. 56. § (3)

Tényleges vállalatcsoport A vállalatcsoportkénti működés nemcsak uralmi szerződés alapján és cégjegyzékbe bejegyzett módon valósulhat meg.

Versenyjog Tiszta piaci versenyre való törekvés; a fogyasztók védelme; 1997. évi LVII. törvény; Kiterjed : a tisztességtelen versenycselekményekre : klasszikus versenyjogi tényállások (hírnévrontás, versenytársi bojkott); fogyaztók versenyjogi védelme (fogyaztói döntések tisztességtleen befolyásolása) Versenykorlátozások joga (kartelljog; piaci erőfölénnyel való visszaélés; fúziókontroll) Európai Uniós szabályozás: tisztességtelen versenycselekmények joga tagállami szinten; versenykorlátozások joga (Római Szerződés 81. cikk; 82. cikk; 1310/97/EK Tanács rendelet)