Hogyan készüljünk az óvodás évekre?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Advertisements

Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Szülői elégedettség mérés eredménye
Utcai és lakótelepi szociális munka
Kis csoport szeptember
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A koragyermekkori nevelésről
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Napocska Napköziotthon
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
A gondozás,nevelés egysége
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Baba Etológia.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
DIFFERENCIÁLÓ PEDAGÓGIA
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Az iskoláskor küszöbén
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A beiskolázás előkészítése
Biztos Kezdet Gyerekházak
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Út a sikeres tanuláshoz
Egészséges életmód. A sport A sport hozzájárul a test fejlődéséhez, és szinte nélkülözhetettlen a hétköznapokból. Különböző sportágak közül tudunk választani.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
LEGO Dacta program.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Rozmisné Árpádföldi Zsuzsanna
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Biztos kezdet- gondolat
  Mit jelent a kompetencia alapú óvodai programcsomag használata a gyerekek számára?
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Kulcs a kezünkben egyéni utak a zavartalan iskolakezdéshez Szabó Erika-tanító Páduai Szent Antal Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Dr. Jakabné Zelei Erzsébet pedagógiai szakpszichológus
Előadás másolata:

Hogyan készüljünk az óvodás évekre?

Hogyan készüljünk az óvodás évekre? Örömteli várakozással! Segítsük gyermekünket abban, hogy természetes leválási igénye (érdeklődése a családi körön kívüli világ felé) akadály nélkül elindulhasson. Szabaduljunk meg szorongásainktól, bízzunk gyermekünkbe, támaszkodjunk a természetes ösztönökre, az érdeklődésre, a kíváncsiságra, az önállóság iránti vágyra, amelyek segítik a beilleszkedést.

Hogyan készüljünk az óvodás évekre? Az egészséges életmód megalapozásával! Egészséges életritmus (a táplálkozás, az aktivitás a pihenés napi ciklikusságának, stabil napi menetrendjének) kialakítása. Ez a ciklikusság az óvodai napirendben jelen van és segíti az iskolai életmódra való felkészülést. A gyermeknek saját életritmusa van, a felnőttek napi rutinjának átvétele rendkívül leterhelő számára.

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Étkezés (asztalnál ülve) Aktivitás (játék a szülővel, játék egyedül, játék társakkal) Öltözködés (mi az amit egyedül vesz föl, vagy le, mi az amiben segítünk, játszóruha, utcai ruha,) Játékra vigyázás (rendben tartjuk a játékokat, vigyázunk a holminkra) Séta, közlekedés,mozgás (hol megyünk kézen fogva, hol mehetünk önállóan) Pihenés (elpihenés, elalvás „tanulása” rituálék

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Étkezés (asztalnál ülve) (a kulturált étkezés szokásainak kialakítása, kanál villa használata, lapos, mély és kistányér, valamint pohár használata, mit eszünk kézzel, és mit eszünk evőeszközzel) - Változatos táplálkozás kialakítása (ízek megismerése, a különböző ételekkel való ismerkedés támogatása, az egyoldalú étkezés kerülése)

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Aktivitás (játék a szülővel, játék egyedül, játék társakkal) Mikor játszunk együtt? (Akkor ha önfeledten tudjuk tenni, időnk van rá, és fel tudunk oldódni benne) Egyedül is lehet jót játszani ( a szükségleteket fokozatosan kell átalakítani) Társakkal való játék fokozatos kialakítása (enyém ,tied, övé) Feltétel: kommunikáció fejlettsége, érdeklődés megléte

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Öltözködés (mi az amit egyedül vesz föl, vagy le, mi az amiben segítünk, játszóruha, utcai ruha,) Önállóság erősítése (időt kell hagyni a gyakorlásra) Ruhák cipők állandó helye Praktikus öltözködés (könnyen le föl vehető ruházat)

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Séta, közlekedés,mozgás (hol megyünk kézen fogva, hol mehetünk önállóan) A kézen fogva sétálás egy szeretet kapcsolat kifejeződése, biztonságot ad, jó érzés felnőttnek gyereknek. Fontos baleset megelőzési teendő, az önállóság megtanítása.

Hogyan készüljünk az óvodás évekre Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Pihenés (elpihenés, elalvás „tanulása” rituálék) Napközbeni pihenésre, „relaxálásra” minden kisgyermeknek szüksége van eltérő mértékben. A délutáni pihenésről leszoktatott gyermekek „túlpörögnek” nyugtalanná vállnak, kevésbé befogadók. Az esti elalvás lenyugvás képességét tanulni kell. A rituálék (mesélés, esti puszi, világítás , megnyugtatás mind segít ebben, ugyanakkor a túlzott testi közelség, a szoptatás nehezíti, erős függőséget eredményez.)

Hogyan készüljünk az óvodás évekre A szobatisztaság kialakítása Minden 2-3 év közötti kisgyermek szembesül a szobatisztaság iránti elvárással környezetéből, van akinél könnyebben van akinél nehezebben megy végbe a folyamat. A gyerekek nagytöbbsége képes erre. A szobatisztaság egyénileg alakul, leginkább a megfelelő idő, türelem ráfordításával érhető el. Elhúzódó szobatisztasági problémáról akkor beszélhetünk, ha 3 évesen és még később 4-5 évesen is fennáll. Különösen nehéz a székletvisszatartás, amelynek komoly egészségügyi és pszichés kockázata van.

Hogyan készüljünk az óvodás évekre A szobatisztaság kialakítása A szobatisztaság kialakítása az egyéni fejlődést szemelőt tartva egyre inkább szülői feladat még a bölcsődékben is. A szakemberek minden segítséget megadnak ehhez a szülőknek. A szobatisztaság akkor tekinthető stabilnak, ha legalább egy hónapig már fennáll. Az a kisgyerek aki nappal még nem szobatiszta nem áll készen a közösségi életre. A szobatisztasági problémákról a nevelőket tájékoztatniuk kell a szülőknek.

Örömteli várakozás Az óvodás évek a szülők és a gyermekek számára gondtalan örömteli időszakot jelentenek, ha megtaláljuk az egyensúlyt elvárásaink és a gyermek természetes fejlődése között. Ehhez kívánunk sok sikert Önöknek, és szeretettel várjuk Önöket Óvodánkba.