Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan."— Előadás másolata:

1 Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan

2 Tartalom Felkészítsük az életre? ►A gyermek állapota és személyisége ►A vér szerinti szülő hozzáállása ►Fiatal felnőtté válnak Vissza a vér szerinti szülőhöz? ►Rendszeres, működő kapcsolattartás ►A szülők életében pozitív változások Adjuk vagy fogadjuk… örökbe? ►Felkészítés az új állandó családhoz Másik gondozási hely - mikor? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 6.

3 „Minden találkozás búcsúzáshoz vezet, és ez így lesz, amíg világ a világ. Minden találkozásban benne van az elválás szomorúsága, mint ahogy minden búcsúban benne van egy kevés a találkozás öröméből is.” Cassandra Clare © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 6.

4 A gyermek személyiségétől, álla- potától, életkorától is függ, hogy velünk marad-e felnőtt koráig. ►Minél nagyobb a gyermek, annál nehezebben adható örökbe ►A gyermek különleges és speciális szükségletei is csökkentik az örökbe adás esélyét ►A gyermek nyitottsága a vér szerinti szüleivel való kapcsolattartásra, a múlt feldolgozásának nehézségei © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Felkészítsük az életre? 6.

5 A vér szerinti szülő hozzáállásától is nagyban függ befogadott gyermekünk jövője ►Ha a vér szerinti szülők lemondanak gyermekükről, esély lehet az örökbefogadásra. ►A vér szerinti szülő javíthat életfeltételein, vagy nincs változás ►A rendszertelen kapcsolattartás nehezíti a gyermek hosszú távú sorsának rendezését. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Felkészítsük az életre? 6.

6 Fiatal felnőtté válnak ►Segítjük, támogatjuk őket a munka világába való beilleszkedésben ►Segítjük őket az otthonteremtésben ► Támaszt jelentünk nekik örömeikben, bánataikban, csalódásaikban © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Felkészítsük az életre? 6.

7 Elsődleges cél lenne az eredeti család erőforrásainak megerősítése, a gyermek hazagondozása. A nevelőszülőség nem ideáink megvalósítása, hanem átmeneti segítség a befogadott gyermekek számára. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Vissza a vér szerinti szülőkhöz? 6.

8 Bölcsességet követel a neve- lőszülőtől a hazagondozás esélyének ismeretében a gyermek „anyagi kényezte- tése”, a túlzó ellátás biztosítá- sa. Ne nehezítsük a gyermek hazagondozását, ha a szakma erre komoly esélyt lát. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Vissza a vér szerinti szülőkhöz? 6.

9 Szemlélet: arra vágyjunk, hogy a vér szerinti család fejlődjön olyan szintre, hogy gyermekét, gyermekeit ismét biztonságban nevelhesse. Erre sokszor kicsi az esély, de mi így gondolkodunk. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Vissza a vér szerinti szülőkhöz? 6.

10 A szakmában természetes, hogy a befogatott gyermek és nevelőszülője között valamelyes kötődés alakul ki. Ezek mellett tudnunk kell, hogy a nevelőszülőség inkább kollégiumi nevelő tanárság, NEM ÖRÖKBEFOGADÁS! A gyerekeknek haza kell menniük. Ez a döntés tőlünk független! © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan „Adjuk örökbe”? 6.

11 Alkalmanként előfordul a szakmában. Ha a gyermek hazagondozása lehetetlen, előfordul, hogy a nevelőszülő fogadja örökbe a nála nevelkedő gyermeket. Ez az eset külön szakmai tanácskozást igényel, és tekintettel kell lenni a nevelőcsalád teljes működésére. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Fogadjuk örökbe? 6.

12 A gyermekkihelyezés az emberi személyiségváltozások miatt sohasem lehet ideális – a legjobbnak tűnő helyet jelölik ki a gyermek(ek) számára Van eset rá, hogy a nevelőszülő betegsége vagy egyéb ok miatt új gondozási helyet kell kijelölni © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Másik gondozási hely - mikor? 6.

13 A serdülő nevelt gyermek veszélyeztető módon viselkedik a családban élő többi gyermekkel, vagy akár szülővel, olyan szükségletei érnek be, amit egy másik család, vagy gyermekotthon tud biztosítani a gyerek számára. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Másik gondozási hely - mikor? 6.

14 Folytatás Csapatban a szakmával Nevelőszülővé válni © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 6. A gyermek befogadása pillanatától készüljünk arra, hogy a gyermek nem lesz velünk örökre. A mállunk töltött idő viszont maradan- dó emlék lehet számára.

15 Köszönöm a figyelmet! Vége Reménység Nevelőszülői Hálózat Dél-Dunántúl 06-20 / 379-6190 Nevelőszülői módszertan 6. © Bánhidi Tibor


Letölteni ppt "Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések