A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
ADVENT 2008
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
ADVENT.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
A keresztség A befogadás szentsége.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz
Készítette: Pállai Viktória
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Jézus te vagy minden álmom
Céline Dion és Andrea Bocelli
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Úton böjtben.
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
"HOROSZKÓP". Január 1.- és december 31. között születtél?
Advent By: Móra Dávid.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Advent Bihari Gusztáv.
Készítette: Hendrich Kíra
ADVENT Salmani Krisztián.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Istenünk, sok-sok feszültség,
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
BETLEHEM.
Mi is az az Advent?.
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
A Biblia.
A karácsony Készítette: ….
Tudományos főmunkatárs, PTE dr. Hetesi Zsolt FELELŐSSÉG azért, ami körülvesz.
2.2. A karácsonyi szokáskör
ISTEN hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Jézus hű Megváltó.
Az Advent Advent - Várakozás.
Mondjátok el az ünnepekhez kapcsolódó élményeiteket!
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Jó reggelt! ADVENT 3..
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Kérdések az alkalom előtt
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Előadás másolata:

A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI 2009. December 18. Nagyatád

„Mi az élet értelme?” Ki vagyok én? Ki szeret engem? Ki tesz engem szabaddá? Ki teszi az életemet teljessé (egésszé)?

„Az ember szimbólumteremtő lény.” „A szimbólumképzés az ember megkülönböztető jegye.”

& ☼ @ ¼ W § ♣ ♫ ® β

Mi is a szimbólum? Eredetileg: szümbolon=mellé állítani Széttört tárgy - összeillesztve adta a teljes valót.

Érzékelhető jelek, amelyekben valami szellemi, közvetlenül el nem érhető valóság fejeződik ki, ismerhető fel. A belső élet (szellemi – lelki) kifejezői és megismertetői. Szimbólumok átadása KÖZÖSSÉGBEN, SZERTARTÁSOKBAN (kiemelkedés a hétköznapokból – szertartás lényege: Élmény, átlényegülés, meghaladás).

KARÁCSONY

DECEMBER 25. Miért? Ősi elképzelés – világ teremtése tavasszal → március 25. a teremtés első napja (Jézus fogantatása) = december 25. Jézus születése. Róma: „a legyőzhetetlen Nap ünnepe” Nagy Konstantin császár (306-336) a napkultusz hívéből lett kereszténnyé→ december 25. „az Igazság Napjának” születése.

A fény December 25.= „a Világosság legyőzi a sötétséget.” (Világosság, fény=igazság, tudás, az Isten lakhelye Sötétség=pusztító erők, gonoszság, tudatlanság)

ÁDVENT

Ádvent = érkezés, eljövetel Egyidős a karácsony ünnepléssel Bűnbánati időszak Egyik főszereplője Keresztelő János (a pusztában hirdeti a bűnbánat keresztségét) Ádvent=kimenni a pusztába, találkozni önmagammal és a vágyaimmal. Böjt – valamit megvonni magamtól, a hiányt Istennel betölteni.

A fény szimbóluma ádventben „Roráte” (hajnali) misék – sötétben kezdődik, mire vége arra kezd felkelni a nap. → erősödik a remény, hogy „győz a világosság”. „harmat” = görögöknél: szeretet, szerelem perzsáknál: szűz, finom, érintetlen zsidóknál: Isten emberekről való gondoskodásának a jelképe→Új élet Ádventi koszorú

Az első ádventi koszorú Johann Wichern, evangélikus lelkész 1860-ban egy hamburgi árvaházban 24 gyertyával (~ádventi kalendárium) A XIX. sz-tól nagyon elterjedt a világban

Koszorú -ókorban: győzelem és megbecsülés jele -kereszténység: az elnyert üdvösség jele →fenyőkoszorú – az örök, el nem múló jele JEL, HOGY ÜDVÖSSÉGET NYERTÜNK, HOGY ÉLETÜNK JÉZUS KRISZTUS ELJÖVETELE ÁLTAL „EGÉSSZÉ”, TELJESSÉ LESZ; ÉS ÉLETÜNK SIKERÜLNI FOG.

A koszorú gyertyái (4 = 3 lila+ 1 rózsaszín) 4 – négy égtáj száma, Isten neve a zsidóknál: 4 betű: JHWH; a változás előkészületeinek a száma Jung: az ember önmagává, egésszé válásának a jele A kör négyzetesítésével köznyelvileg a lehetetlen, erőnket meghaladó folyamatokat jelöljük→ „Istennél semmi sem lehetetlen”

Ádám és Éva: hit Zsidó nép: remény Szűz Mária: öröm Keresztelő János: szeretet Bűnbeesés után Isten megígéri a megváltót Kr.e. 1900 évvel: Jákob áldása Kr.e. 600 :Dániel próféta megjövendöli Jeruzsálem újjáépítését, a messiás születésének idejét és azt, hogy saját népe fogja megölni Keresztelő János – „íme az Isten báránya”

Folyamatosan tisztítják, mégsem ragyog. Születés, gyermek: saját születésünket ünnepeljük → újjászületés (magány, idegen hely, éjszaka, fájdalom – először mindig fáj mikor valami új születik bennünk. Új kezdet – Isten viszi végbe remény „Emberré lett”: Isten azért lett emberré, hogy hagyjunk fel a törekvéssel, hogy olyanok akarjunk lenni, mint az Isten (Ádám, „Új Ádám) Istálló: Istállók vagyunk, amiben Istennek kell megszületnie – mindig élet van, születés, elmúlás, gondok. Folyamatosan tisztítják, mégsem ragyog.

Ökör és szamár: az emberek nem ismerik fel Jézust Ökör: zsidó törvény-rabigában tart Szamár: pogányok → Jézus mindenkinek a megváltója. (Válasz a kérdéseinkre!) Vágyak és ösztönök → legmélyebb vágyunk megtalálni Istent.