Á F A C-274/10 ügyben hozott EU Bíróságának döntése, 2011.évi CXXIII.tv. Évközi változások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
A évi szja különbözet elszámolása a 0708-as bevallásban Hessyn Informatikai és Oktatási Kft
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
LEADER pályázat beadásának menete Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Elektronikus kérelem benyújtás
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
Általános forgalmi adó 2012
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Személyi jövedelemadó bevallás 2009.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
IKSZT A támogatás igénylésének feltételeit érintő változások, aktualitások.
Szarvasné Vadászi Csilla
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
Vasútszabályozási Osztály
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény változásai től ; től től ; től.
ÁFA (Horányi Márton) évközi változások Törvényi szöveg változása (186 §). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhetőségének.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Vendéglátás ÁFA változása
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Általános forgalmi adó törvény 2017.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Á F A C-274/10 ügyben hozott EU Bíróságának döntése, 2011.évi CXXIII.tv. Évközi változások

 2007 évi CXXVII. ÁFA tv. 186.§ (2) bekezdését (megfizetettség szabály) a közösségi joggal ellentétesnek találta  Hatály: szeptember 27.  Módosító tv. alapján meg nem fizetett beszerzésre vonatkozó áfa tartalma is visszaigényelhető  A bevallásokban a pénzügyileg nem rendezett sor jelentőségét veszti

Két feltétel együttes fennállása (volt) szükséges az igény benyújtásához:  Utoljára esedékes bevallását a törvény hatályba lépését megelőzően be kellett nyújtania (pontosítás alatt) , ,  Bevallásában pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adót kellett feltüntetnie, mely csökkentette a visszaigényelhető adót, vagy a rá irányadó értékhatárt (1millió, 250 e, 50 e Ft) a pénzügyileg nem rendezett tétel miatt nem érte el és kizárólag ez miatt nem érvényesítette visszaigénylési jogát.

Ha az adózónak korábban is megnyílt volna a visszaigénylési joga és ezt saját döntése alapján nem tett meg, akkor most nem élhetett a kérelem lehetőségével. A visszaigénylést alapvetően két módon tehetik (tehették) meg:  Kérelemre történő igénylés – KER lap  Adózóra vonatkozó szabályok szerinti soron következő bevallásban lap – történő visszaigényléssel  Illetve ellenőrzéssel lezárt időszak vonatkozásában kérhette az ismételt ellenőrzést. Október 20. jogvesztő határidő

- Mindkét esetben igaz, hogy a visszaigényelt összegből csak az esetleg fennálló adótartozást meghaladó rész kerülhet kiutalásra - A rendelkezett összegből nem lehet kérni más adónemre történő átvezetést, illetve később esedékes adótartozásra történő beszámítást. Csak a „Teljes összeg kiutalását kérem” mező jelölhető meg.

 1065-KER, 1165-KER lappal kiegészített bevallások esetében elsősorban az éves gyakoriságú adóalanyokra gondoltak, de bárki beadhatta. (lényegében az utolsó bevallását kellett ismét benyújtani a KER lappal kiegészítve.  Beadás határideje: – jogvesztő  Kiutalási határidő:  Egymillió Ft-ig 30 nap  Egymillió Ft felett 45 nap

 A bevallás főlapjának (C) blokkjában „X”-el kell jelölni, hogy a bevallás az EUB döntésével összefüggésben került beadásra.  Bevallás jellege mező jelöletlen marad, de ennek ellenére nem alap bevallás  Önellenőrzés módjára kell kitölteni, de nem önrevízió.  A pénzügyileg nem rendezett tételeken kívül egyéb más változást nem tartalmazhat. Azt egy másik önrevíziós vagy helyesbítő bevallásban teheti meg.  Kérelem lappal kiegészített bevallásban kötelezettség növekedés nem keletkezhet, befizetendő adó sort nem tartalmazhat.

Igénylés a soron következő bevallásban a 06 lap kitöltésével, bevallásban illetve az elkövetkező évek bevallásaiban:  Jmód tv. Hatálybalépést követően esedékes bevallási időszaktól kezdődően elévülésig (2016. időszak is) csak egyetlen időszakban nyújtható be.  06 lapot tartalmazó bevallást is lehet helyesbíteni, önrevíziózni.  Ezen összeget a fizetendő adót csökkentő tételként számolhatják el  Visszaigénylési jogukat érvényesíthetik  Kiutalásra nyitva álló határidő az Art. 37§ (4) bekezdése szerint.

Nem fogadható be 06 lapos bevallás, ha:  Ha a legutoljára esedékes bevallás hiányzik  vagy hibás  Kérelem lappal együtt kitöltött 06-os lap van  A legutoljára esedékes bevallásban nem tüntetett fel pénzügyileg nem rendezett tételt

 A kiegészítő lapot tartalmazó bevallásban nem a Jmód. Tv. megelőzően beadott bevallás adatait kell megismételni, hanem az aktuális tárgyidőszak adatait. Két időszak közötti összefüggést a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekből adódó előző időszakról áthozott követelés összege jelenti.  Hatálybalépést követően a lap 85. sora (pü.n.r.) nem lehet kitöltött  Kötelező tölteni a 06-os lapot

Jmód tv. összefüggésben kitöltött 06-os lap:  01-es sorba „I” (igen)  02-es sorba „N” (nem)  03-as sorba átemeli a kitöltő prg. a as lap 86-os sorát, illetve önellenőrzés 04 lap 04 sorát  04 és 05 sorok a lap 82. előző időszakról beszámítható összeget tartalmazza  Ha a 01 illetve 02 sorokba „N”-t választunk akkor a illetve sorok nem lehetnek kitöltve

 A kiutalás teljesülése nem kötődik a kiegészítő laphoz.  A 06-os lap elsősorban statisztikai célokat szolgál.  Pénzforgalmi rendelkezést az általános szabályok szerint kell megtenni.  Kiegészítő lapot tartalmazó bevallásban a befizetendő adó sor, illetve önellenőrzés esetén a kötelezettség-növekedés sor nem tölthető ki.  Csak átvihető követelést tartalmazó bevalláshoz 06-os lap nem csatolható.

 Áfa mentes adózó, az elévülési időn belül legutoljára benyújtott áfa-bevallásában szerepeltetett, pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adó utólagos visszaigénylésére egyedi kérelem alapján volt lehetőség.  A kérelmek egyedi elbírálás, könyvelés és kiutalás alá kerültek

Különleges áfa alanyok:  Alanyi és kizárólag tárgyi illetve kizárólag kompenzációs feláras adózók.  Nem illetve 2011-ben hanem korábban adták be a bevallást, és időközben változott az áfa kódjuk  Az áfa jogszabályok nem tiltják, hogy ha valaki bevallásra nem kötelezett nyújtson be bevallást.  A 06-os lap kitöltésével beadhatnak bevallást.  Ha a 131§ 2. (a) szerint esedékes bevallásban nem kéri ki, akkor természetesen következő időszakra átvihetőként szerepeltetheti.

EGYÉB V Á L T O Z Á S O K

Egyéni vállalkozó – egyéni cég  A törvény szerint az egyéni cég nem jogutódja az egyéni vállalkozásnak, tehát a megszűnés szabályait kell alkalmazni.  Áfa adónem tekintetében az egyéni cég örökölte az egyéni vállalkozás gyakoriságát.  Az egyéni vállalkozó tulajdonában lévő eszközök után áfa fizetési kötelezettsége keletkezett, mivel a beszerzéskor a értékének áfa tartalma levonandó tételként beszámításra került.  Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló évi XCVI. Törvény módosította az áfa tv §-át.  E szerint ebben a tekintetben ez a változás a jogutódlással egy tekintet alá kerül. Eszközök átvétele után nincs fizetési kötelezettség  Változás január 1-ig visszamenőlegesen hatályos. Tehát ha valakinél ebből adódóan az áfa bevallásában fizetési kötelezettség keletkezett önellenőrzéssel tudja rendezni.

Agrár terület Ugyanezen tv. módosítás hat a mezőgazdasági ágazatra is  Jogutódlással történő megszűnés a mezőgazdasági tevékenységét megszüntető természetes személy adóalanynak a mezőgazdasági tevékenységet tovább folytató, közeli hozzátartozónak [Ptk § b) pont] minősülő természetes személy részére történő gazdaságátadását, feltéve, hogy a gazdaságátadás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott támogatással történik.  Nincs fizetési kötelezettség  Szintén január 1-ig visszamenőlegesen hatályos

Művészeket érintő változások évi XXXV. törvény módosította az Áfa tv. 3. számú mellékletének II. részét, mely április 12- től hatályos: miszerint az e pont alá tartozó esetekben az adó mértéke 5%. Ehhez az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:  Előadóművész személyes közreműködésével  vendéglátás keretében, üzletben,  nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvény keretében, zárt körben, vagy  belépődíj nélkül tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó, közösségi rendezvényeken nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatásként kell, hogy megtörténjen ez a tevékenység.

Vendéglátó ipari tevékenységet érintő változások  282/2011/EU végrehajtási rendelet (2006/112/EK irányelv) közvetlenül hatályos július 1-től  A magyar Áfa jogszabály nem volt ellentétes vele  Szükséges egyértelműen meghatározni az éttermi és a vendéglátó-ipari szolgáltatásokat, a kettő megkülönböztetését és ezen szolgáltatások megfelelő kezelését. El kell dönteni, hogy szolgáltatás nyújtást vagy termék értékesítést adóztatunk.  Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.  Tehát szolgáltatást adóztatunk.  Helyben fogyasztásnál 18 %  Elvitel esetén 25 % az adóteher

Teljesítés helye szolgáltatás esetén (szintén a 282/2011/EU végrehajtási rendelet pontosítása alapján)  Szolgáltatás esetén fontos a szolgáltatás igénybevevője  A szolgáltatásnyújtás teljesítési helyére vonatkozó cikkek alkalmazásában a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye attól függ, hogy az igénybevevő adóalany-e  Rendelkezik vagy rendelkeznie kellene közösségi adószámmal. Nem minden államban adnak azonnal közösségi adószámot, de annak megkérését igazolni kell tudni.  Kapcsolattartó irodánál lehet ellenőrizni.  Az ellenőrzés a fentiekből következően a szolgáltatás nyújtójának érdeke.

 Ha nem adóalany részére történik a szolgáltatás nyújtás, akkor a szolgáltatásnyújtó – kivéve, ha ennek ellenkezőjéről van tudomása – jogállását illetően nem adóalanynak tekintheti a Közösség területén letelepedett igénybevevőt, ha igazolja, hogy az érintett igénybevevő nem közölte vele az egyedi azonosító számát. - Szolgáltatás nyújtójánál keletkezik az áfa fizetési kötelezettség. Tehát ha áfa nélkül számlázna akkor nála keletkezik az adóhiány.  Harmadik országbeli adózónak azt kell igazolni, hogy saját hatósága gazdasági tevékenységet végzőként nyilvántartásba vette.

 Fontos a letelepedés helyének meghatározása  Ha az adóalany különböző országokban telepedett le, ez a szolgáltatásnyújtás abban az országban adóztatandó, ahol az adóalany gazdasági tevékenységének székhelye van.  Letelepedés helye:  Székhely: központi ügyintézés helye  Hol hozzák az alapvető döntéseket  Cégtanács hol ülésezik  Cégnyilvántartásban mi szerepel  Székhelytől eltérő telephely: az ahol huzamosabb ideig gazdasági tevékenységet végez, személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET