A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Advertisements

Civil törvény.
Összeállította: dr. Wéber Jánosné dr. Nesz Éva törvényszéki bíró
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Új szabályok a civil szférában
A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből.
A Nemzeti Önkéntes Stratégia Dr. Gyurka Tímea tű. alez.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából évben?
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Civil szervezetek működési környezetének javítása Közvélemény-kutatás 1.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
KÖZHASZNÚSÁGI TUDNIVALÓK Kinek kell rendelkeznie?  A napja előtt nyilvántartásba vett közhasznú,illetve kiemelkedően közhasznú jogállás.
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok
A civil szervezetek és jogi környezetük
Civil Szolgáltató Központ
Civil (nonprofit ) Sajátos számviteli elszámolások
Civil Fórum Jászkisér, Civiltörvény; Ectv. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A civil törvény végrehajtásának és a Nemzeti Együttműködési Alap működési tapasztalatai Emberi Erőforrások Minisztériuma Civil Kapcsolatok Főosztálya.
 Hiányzó tankerületek:  Gönci Tankerület  Cigándi Tankerület  Edelényi Tankerület  Encsi Tankerület.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Az új Civil Törvény Egyesületet érintő változások Leitol Tímea.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
2011. évi CLXXV. TÖRVÉNY az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról 2011.
Cégnyilvántartás.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok Készítette:Czapkó Tiborné Tájékoztatási Osztály.
Új szabályok a civil szférában
Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
NEA működési támogatások (2014)
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség ( ) társadalmiasítása május 25.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
2011. évi CLXXV. törvény (hatályos:
A közigazgatás civil barátsága Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, december 18. ÁROP
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A civil szervezetek és a települési önkormányzatok együttm ű ködésének szervezeti és gazdasági kérdései Összeállította: Nagy József Nagy József a NAV.
Az új civil törvény – és a hatására bekövetkező szervezeti változások Fehér Miklós főtitkár.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Új lehetőségek a civilek számára Morvay Levente. Civil törvény főbb szabályozási területei Szervezeti formák Működés keretei Letétbe helyezés Civil Információs.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Beszámoló benyújtása A civil szervezet az elkészített beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét köteles minden év május 31. napjáig letétbe helyezni.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A civil szervezetek támogatása és a vonatkozó jogszabályi változások
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán

Előzmények Megjelent a évi CLXXV. Törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról A jogszabály a szövetség és a klubok megújulását írja elő, melyre a közhasznú szervezetek esetében halasztó hatályként ig van lehetőség.

A törvény hatálya kiterjed Egyesületekre Közhasznú egyesületekre (Alapítványokra)* (Az egyesülési jog alapján létrejött egyéb szervezetekre)* *lions Szövetségen belül nem értelmezhető

Könyvvezetési szabályok - Egyesületek a rájuk vonatkozó szabályok szerint - Közhasznú szervezetek től kettős könyvelés vezetésére kötelezettek, továbbá egyszerűsített éves beszámolót kötelesek készíteni. Ezt a feladatot csak regisztrált mérlegképes könyvelő láthatja el.

2011.Évről szóló beszámoló benyújtása 2012-ben minden egyesületként működő klub papír alapon készítheti el és nyújthatja be beszámolóját ig ! A beszámoló mellé közhasznúsági jelentést kell készíteni ben minden egyesületként működő klub papír alapon készítheti el és nyújthatja be beszámolóját ig ! A beszámoló mellé közhasznúsági jelentést kell készíteni. Hova? postán Országos Bírói Hivatal (Budapest Pf. 241.), vagy személyesen az OBH Nyilvántartási Iroda Budapest,V. Szalay u.16. címére.

2012. Évről szóló beszámoló benyújtása 2013-ban az egyesületként működő klub csak elektronikusan nyújthatja be beszámolóját és közhasznúsági mellékletét ig. A évi beszámoló tartalmára vonatkozóan új előírásokat kell majd alkalmazni !

Beszámoló benyújtásának elmaradásakor: Ha a szervezet a határidőt követő 1 éven belül nem pótolja a beszámoló és a közhasznúsági jelentés leadását, azokat saját honlapján az üzleti évet követő 2 évig nem teszi közzé, a bíróság törvényességi vizsgálat lefolytatására felhívja az ügyészséget.

Klubok jogi státusza Bíróságon bejegyzett 44 klub mindegyike egyesületként működik Az egyesületi forma a jövőben is lehetőséget biztosít az 1% és az SZJA gyűjtésére, ezért javasoljuk ennek a formának a megtartását !! Adományokról azonban csak a közhasznú szervezetek lesznek jogosultak adóalap csökkentéshez igazolást kiadni.

Beszámoló benyújtásából eredő joghatás A beszámoló benyújtásának kötelezettségét teljesítő egyesületek, közhasznú jogállásukat csak az előzőekben leírt feltételek teljesítésekor vihetik tovább ig !!!

Közhasznú klubok státusza 1. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállás esetében a számviteli beszámolót letétbe helyezett szervezet ig továbbra is igénybe veheti az e törvény hatálybalépése előtt megszerzett, valamint a jogszabályok által számára biztosított kedvezményeket, jogállása közhasznú. 1. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállás esetében a számviteli beszámolót letétbe helyezett szervezet ig továbbra is igénybe veheti az e törvény hatálybalépése előtt megszerzett, valamint a jogszabályok által számára biztosított kedvezményeket, jogállása közhasznú. 2. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállású szervezet az e törvény szerinti feltételeknek való megfelelése esetén napjáig kezdeményezheti az e törvénynek megfelelő közhasznúsági nyilvántartásba vételét napjától csak az e törvény szerint közhasznúsági nyilvántartásba vett szervezet jogosult a közhasznú megjelölés használatára és a közhasznú jogálláshoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételére.

Konkrét feladatok 1. A 2011.évi mérleg (amennyiben van közhasznú tevékenység) + közhasznúsági jelentés leadása az OBH-nak ig !!! követően ig minden klubnak új alapszabályt és SZMSZ-t kell készítenie. Ennek tartalmi előírásait a 11/2012. KIM rendelet tartalmazza. Az új alapszabály bírósági nyilvántartásba vételéről szóló jogerős végzést a kabinettitkárnak kell meg küldeni legkésőbb ig !!

Megújulást segítő kabinet intézkedések 1.Kijelölésre került egy 7 fős bizottság, mely a szövetség új Alapszabályát és SZMSZ- ét ig előkészíti, + folyamatosan konzultál a klubokkal. 2.A lap Civil megújulás menübe feltöltöttük a hatályos jogszabályokat, alapszabálymintát lions év I. Félévében régió értekezleteken képzés a Civil megújulási feladatokról.

Konzultációt biztosító bizottsági tagok: - Dr. Milter Anna = klub alapszabály, SZMSZ, közhasznú tevékenység - Baán Béla = könyvelés, beszámoló, közhasznúsági jelentés, adomány gyűjtés - Bana Gábor = klubok egyesületi működése, bírósági változás bejelentés Konzultációt biztosító bizottsági tagok: - Dr. Milter Anna = klub alapszabály, SZMSZ, közhasznú tevékenység - Baán Béla = könyvelés, beszámoló, közhasznúsági jelentés, adomány gyűjtés - Bana Gábor = klubok egyesületi működése, bírósági változás bejelentés

Információs portálok a civil megújuláshoz kapcsolódóan: civil.kormany.hu

Elérendő cél: A Szövetség és a klubok megújulásának zárásaként a 2013–ban megrendezendő éves közgyűlésen elfogadni a Szövetség új Alapszabályát és SZMSZ-ét.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !