A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról

Munkaszervezési ismeretek
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….


Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Tájékoztató a közfoglalkoztatás munkajogi kérdéseiről Baranya Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Dr. Tihanyi Tamás.
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
15. Az eladók foglalkoztatása
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Atipikus foglalkoztatási formák ismertetése
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében „behívás” – „megosztott munkakör”

Atipikus foglalkoztatás Tartalma Az "atipikus" gyűjtőfogalom alá mindazokat a foglalkoztatási formákat besorolhatjuk, amelyek egy vagy több - esetleg valamennyi - elemükben eltérnek a hagyományos (alkalmazotti) munkaviszonytól. Valójában tehát a szokásostól eltérő foglalkoztatási formát jelenti. Szokásosnak a teljes munkaidős, határozatlan időre szóló munkaviszonyban történő alkalmazást nevezhetjük.

Atipikus foglalkoztatás Formái részmunka időszakos foglalkoztatási formák (pl. határozott idejű munkaviszony, alkalmi munka) nem munkaviszonyban végzett munka (pl. önfoglalkoztatás) egyéb (pl. távmunka, otthoni munka, munkaerő-kölcsönzés)

A részmunka Nemzetközi kitekintés USA job-sharing Német jog behívás státuszmegosztás A ma hatályos magyar Mt-ben

A részmunkaidő „máshogy” az új Mt. rendelkezéseiben Behívásos munkavégzés Megosztott munkakör

A behívásos munkavégzés Foglalkoztatási kötelezettség csak ellátandó feladat esetén. Munkavégzés behívás alapján. Nem általános munkaidő-beosztási szabályok, hanem esedékességhez igazodó munkavégzés. Maximális munkaidő legfeljebb napi 6 óra. Munkaidő-keret tartama max. 4 hónap. Behívás minimális határideje: 3 nappal előre.

… és mindez a jog nyelvén 193. § (1) A legfeljebb napi hat óra tartamú részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkaszerződés alapján a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti munkavégzési kötelezettségét. Ebben az esetben a munkaidőkeret tartama a négy hónapot nem haladhatja meg. (2) A munkáltatónak a munkavégzés időpontját legalább három nappal előre közölnie kell a munkavállalóval.

Megosztott munkakör – 1. 2 vagy több munkavállaló által egy munkakör betöltése. Az egyes munkavállalók munkaviszonya feltételeinek külön-külön rögzítése a munkaszerződésben. Az egyik munkavállaló akadályoztatása esetén a másik köteles a munkaviszonyból származó feladatot teljesíteni.

Megosztott munkakör – 2. Kötetlen munkarendre irányadó szabályok – munkavállalók egymás közötti megegyezése a munkavégzésről. Munkabér egyenlő arányban – kivéve: eltérő megállapodás. Munkaviszony megszűnhet/megszüntethető külön-külön. Munkavállalók számának 1 főre csökkenése esetén – törvény erejénél fogva megszűnik.

Megosztott munkakör – 3. Munkaviszony törvényi megszűnése esetén: annyi időre járó távolléti díj illeti meg a munkavállalót, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna neki. Végkielégítés szabályait ez esetben is alkalmazni kell.

… és mindez a jog nyelvén 194. § (1) A munkáltató és több munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok közös ellátásában állapodhatnak meg. Valamely munkavállaló akadályoztatása esetén a szerződést kötő más munkavállaló köteles a munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítésére. (2) A munkaidő beosztására a kötetlen munkarendre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. (3) A munkabér a munkavállalókat - eltérő megállapodás hiányában - egyenlő arányban illeti meg. (4) A munkaviszony megszűnik, ha a munkavállalók száma egy főre csökken. Ebben az esetben a munkáltató köteles annyi időre járó távolléti díjat a munkavállalónak megfizetni, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is.

És még egy plusz… Több munkáltató által létesített munkaviszony – 1. Több munkáltató, tartozó feladatok 1 munkavállalóval, ellátásában állapodik 1 munkakörbe meg. Megállapodás szükséges a munkáltatók között: bérfizetés bejelentési kötelezettségek

Több munkáltató által létesített munkaviszony – 2. Megállapodás szükséges a munkavállaló és munkáltató között: Munkavégzés módja (egyidejű v. időben megosztott munkavégzés) Munkáltatók egyetemleges felelőssége. Munkaviszony megszüntetése: bármelyik fél nyilatkozatával. (Eltérő kikötés lehetséges.) Munkaviszony megszűnése: munkáltatók számának 1 főre csökkenésével.

Több munkáltató által létesített munkaviszony – 3. Megszűnés: jogutód nélküli megszűnés és annak jogkövetkezményei a munkáltató részéről. Munkavállaló részéről: megilleti a munkáltató felmondása esetére meghatározott távolléti díj és a végkielégítés is.

… és mindez a jog nyelvén 195. § (1) Több munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok ellátásában állapodhatnak meg. (2) A munkaszerződésben meg kell határozni, hogy a munkabér-fizetési kötelezettséget melyik munkáltató teljesíti. (3) A munkáltatók a munkavállaló munkajogi igényével kapcsolatban egyetemlegesen felelnek. (4) A munkaviszonyt - eltérő megállapodás hiányában - bármely munkáltató vagy a munkavállaló jognyilatkozata megszünteti. (5) A munkaviszony a 63. § (1) bekezdés b) pontban meghatározott okból megszűnik, ha a munkáltatók száma egyre csökken.

Előnyök? Hátrányok? Munkavállalói oldalról Behívásnál: kötöttségek nélküliség, rugalmasság Megosztott munkakör: átgondolt szervezés szükségessége Kisgyermekes anyukák – munkához jutás nagyobb esélye Összeillő személyiségű munkavállalók

Előnyök? Hátrányok? Munkáltatói oldalról Behívásnál: költségtakarékosság Megosztott munkakörnél: munkavállalókkal szembeni bizalom