Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
Dr. Újvári Melinda ügyvéd
A Munka Törvénykönyve változásai
Az új Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény)
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
2010. december Dudás Katalin
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
2013. szeptember Dudás Katalin egyetemi adjunktus.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Kártérítési felelősség
Az új Munka Törvénykönyve tervezete Nemzetközi konferencia augusztus 30. Budapest.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Az új munka törvénykönyve
Munkajog Dr. Kovács László
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új munka törvénykönyve Munkajogi változások, újdonságok Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Nagykanizsa, október 3. dr. Babati Szabolcs igazgató.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! I. rész január 26.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
15. Az eladók foglalkoztatása
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
A hatályos munkajogi szabályzás az új Ptk. tükrében
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI

Jogpolitikai előzmények: Széll Kálmán Terv Magyar Munka terv Jogdogmatikai okok: szabályozás rugalmassá tétele jogforrási rendszer átalakítása szociális biztonság átalakítása jogintézmények pontosítása

Bevezető rendelkezések: értelmezési alapelvek – Európai Unió jogrendje általános magatartási követelmények személyhez fűződő jogok egyenlő bánásmód követelménye A munkaviszonyra vonatkozó szabály jogszabály kollektív szerződés üzemi megállapodás egyeztető bizottság kötekező határozata

Jognyilatkozatok: fajtái megtételének módja érvénytelenség polgári jogi szabályok alkalmazása

A MUNKAVISZONY alanyok a munkáltató személyében bekövetkező változás a munkaviszony létesítése alapbér, munkakör, munkahely próbaidő munkáltató tájékoztatási kötelessége a munkaviszony kezdete a munkaviszony teljesítése jogok, kötelességek munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás mentesülés a munkavégzési kötelesség alól vétkes kötelességszegés – jogkövetkezmények a munkaviszony módosítása

A munkaviszony megszűnése, megszüntetése felmondás (a felek megállapodása) határozott idejű munkaviszony felmondása felmondási tilalom várandóság szülési szabadság gyermek gondozása céljából fizetésnélküli szabadság tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat emberi reprodukciós eljárás (nő) munkáltatói felmondás, indokolás védett kor felmondási idő (kezdete, csúszása) végkielégítés (emelt végkielégítés)

azonnali hatályú felmondás korábbi rendkívüli felmondás próbaidő alatt munkáltató a határozott idő alatt a munkaviszony jogellenes megszüntetése főszabály: kártérítés elmaradt jövedelem: 12 havi távolléti díj összege helyreállítás: tilalom, szakszervezet

A MUNKAIDŐ ÉS A PHENŐIDŐ fogalmak napi munkaidő munkaidő-keret (4, illetve 6 hónap) eljárás a munkaviszony munkaidő-keret lejárta előtti megszűnésekor munkaidő-beosztás elszámolási időszak pihenőidők szabadság: kiadása – egybefüggő 14 nap (eltérő megállapodás) megállapodás a szabadság egyharmadára rendkívüli munkaidő (250 óra)

A MUNKA DÍJAZÁSA fogalmak: alapbér időbér, teljesítménybér bérpótlék – műszakpótlék bérpótlék vagy szabadidő távolléti díj számítása: alapbér utolsó hat naptári hónap teljesítménybére bérpótlék (30%, kilencvenhat óra) kötelező legkisebb munkabér a munkabér védelme

MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kárt. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az ellenőrzési körén kívül eső, olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa. A munkáltató a munkavállaló teljes kárát köteles megtéríteni. Nem kell megtéríteni azt a kárt, amellyel kapcsolatban bizonyítja, hogy bekövetkezése a károkozás idején nem volt előre látható. Nem kell megtéríteni a kárnak azt a részét, amelyet a munkavállaló vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkavállaló kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget. A bíróság a munkáltatót rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények alapján a kártérítés alól részben mentesítheti. Ennek során különösen a felek vagyoni helyzetét, a jogsértés súlyát, a kártérítés teljesítésének következményeit értékeli.

A MUNKAVÁLLALÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négy havi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni. (Kollektív szerződés: nyolc havi) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok határozott idejű munkaviszony munkavégzés behívás alapján munkakör megosztása több munkáltató által létesített munkaviszony távmunka-végzés bedolgozói munkaviszony egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka köztulajdonban álló munkáltató vezető állású munkavállaló cselekvőképtelen munkavállaló munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezet

KOLLEKTÍV MUNKAJOG üzemi tanácsok szerepének erősödése szakszervezeti jogok, védelem kollektív szerződés üzemi megállapodás