TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKBÓL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

A pedagógusok munkaidő beosztása
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Pedagógus-továbbképzés
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
A VEZETŐ MUNKÁJÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE ÓVODA
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
1 A KÖZOKTATÁSI ÁGAZATOT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK április 2. Hujber Ildikó vezető főtanácsos.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Méltányossági elvek a közoktatásban
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS ELLENŐRZÉS Farkasné Egyed Zsuzsanna
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A köznevelés átalakulása
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
A szabályozás előzményei
Brassói Sándor főosztályvezető
ÓVODAPEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉG SZERINT FŐ
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
BEVEZETŐ.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Ellenőrzések a köznevelési intézményekben Fejér Megyei Kormányhivatal.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Barcsák Marianna KPSZTI
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
CSOPORTNAPLÓ MÓD - SZER - TÁR ANYAGÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL.
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Vezetői célok és feladatok
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK VEZETŐI ÉS HELYETTESI FELADATAI
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKBÓL EREDŐ FELADATOK AZ ÓVODÁBAN

A JOGSZABÁLYOK MEGTALÁLHATÓK http://www.nefmi.gov.hu http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma http://www.tehetsegprogram.hu/

KÉRÉS, TÁJÉKOZTATÁS! FELHÍVOM SZÍVES FIGYELMETEKET ARRA, HOGY A DIÁKON MEGJELENŐ INFORMÁCIÓK SORA AZ ELŐADÁS SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉSEIVEL EGYÜTT ÉRTELMEZHETŐEK! A KPSZTI ÁLLÁSFOGLALÁSÁNAK NEM MINŐSÜL! A FENNTARTÓK FELÉ KONKRÉTAN ERRE VALÓ HIVATKOZÁS, NEM TEHETŐ MEG!

ÓVODAPEDAGÓGUSSAL SZEMBENI ELVÁRÁS Nkt. 3. melléklet táblázat első sor: Óvodai nevelésben pedagógus munkakörben óvodapedagógus végzettségű, szakképzettségű szakember foglalkoztatható Óvodai nevelés keretében gyermekekkel való pedagógiai célú közvetlen foglalkozás - pedagógus-munkakörben, közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban látható el.   VÁLTOZÁS Nem alkalmazható óvodapedagógusi munkakörben az az óvodapedagógusi álláshely betöltésére jelentkező pályázó: 1. Aki az óvodapedagógusi végzettséghez, szakképzettséghez szükséges államvizsgáját abszolválta ugyan, de a diplomáját nyelvvizsga teljesítésének hiányában nem szerezte meg. 2. Aki az óvodapedagógusi végzettség, szakképzettség megszerzéséhez szükséges felsőfokú tanulmányainak utolsó éves hallgatója. 3. Nemzetiségi óvodában speciális szabály az óvodapedagógusi álláshely betöltésének eljárására.

részvételre nem kötelezhető. PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSBEN VALÓ RÉSZVÉTELI KÖTELEZETTSÉG ÉLETKORI HATÁRA Változás 1. Nkt. 62. § (2) (…) Mentesül a továbbképzési kötelezettség alól az a pedagógus, aki betöltötte az 55. életévét. (…) 2. Nkt. 97. § (16) Az a pedagógus, aki e törvény hatálybalépésekor az 52.életévét betöltötte, pedagógus-továbbképzésben történő részvételre nem kötelezhető.

A GYERMEKEK SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉSÉT NYOMON KÖVETŐ ADMINISZTRÁCIÓ JA A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 91. § (h) pontjában feltüntetett „a gyermekek egyéni lapjai” mint az óvodai csoportnapló kötelező tartalmi eleme megegyezőséget mutat a gyermek személyiségfejlődését nyomon követő dokumentummal.   A gyermekek személyiségfejlődését nyomon követő adminisztráció egységes szerkezetet alkotva jelenik meg az óvodai nevelés gyakorlatában, 1.)A csoportnapló mellékleteként. (Az adatvédelmi szabályok és a titoktartási kötelezettségre előírt szabályok érvényesítésével) 2.)A csoportnapló szerves részeként. (Az adatvédelmi szabályok és a titoktartási kötelezettségre előírt szabályok érvényesítésével

RÉMHÍREK CÁFOLATA Irányadó jogszabály: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 30. fejezet A kötelezően használt nyomtatványok cím alatt a 88. § Az óvoda által használt nyomtatvány a) a felvételi előjegyzési napló, b) a felvételi és mulasztási napló, c) az óvodai csoportnapló, 91.§ (h) a csoportnapló tartalmazza a gyermekek fejlődésének nyomon követését biztosító dokumentációt (nem kell belefűzni) d) az óvodai törzskönyv, e) a tankötelezettség megállapításához szükséges szakvélemény

ÚJ RENDELKEZÉS, RÉMHÍREK CÁFOLATA A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben (4 ) a) a gyermekek anamnézisét b) A gyermekek testi, szociális, érzelmi, erkölcsi, anyanyelvi, értelmi fejlődését, megfigyelési szempontokat a fejlődésről, d) fejlődéssel kapcsolatos információkat 20. § (1) Fenntartó dönt a felvétel időpontjáról ( 4) b. felvételről határozatot hoz, elutasításról is. 12. § A napi fedési idő: napi egy – egy szövegrész helyébe „és „ kerül ez jelenti, hogy a fedési idő megváltozott.

ÚJ RENDELKEZÉS, RÉMHÍREK CÁFOLATA Irányadó jogszabály: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet A nevelési –oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról II. fejezet 3. munkaterv 3. §. (5) (6) Az óvodai nevelés nélküli munkanapon a szülő igénye esetén ellátja az óvoda a gyermek felügyeletét. (7) Az óvodai napirendet úgy kell kialakítani, hogy a szülők a házirendben meghatározottak szerint gyermeküket az óvodai tevékenység zavarása nélkül behozhassák, és hazavihessék. Az óvodai nyári zárva tartásáról február 15-ig értesíteni kell, a nevelés nélküli munkanapról hét nappal előbb kell tájékoztatni 8. § az óvodai nevelés 6. melléklet szerint finanszírozott időkeret tartalma 50 óra. Továbbá a beilleszkedési………rehabilitációs foglalkozások heti 11 óra időkeretére.

RÉMHÍREK CÁFOLATA, PONTOSÍTÁSA Változik az óvodavezető, illetve az óvodavezető-helyettes kötelező óraszáma. Az Nkt. 5. melléklet alatt szabályozott kötött munkaidő rendelkezései 2013. szeptember 1-jétől követendőek. Változás: Kötelező óraszám helyett a kötött munkaidő és a foglalkozás fogalmának bevezetése történik. Jelenleg A közoktatási törvény rendelkezése szerint a köznevelési törvény rendelkezése alapján az óraszám növekszik:

RÉMHÍREK CÁFOLATA, PONTOSÍTÁSA A pedagógiai asszisztens a pedagógus munkáját segíti, óvodapedagógus munkakör betöltésére nem alkalmazható; óvodapedagógus munkakörben helyettesítéssel nem bízható meg! ÚJ rendelkezés várható, több intézmény esetén hogyan számítandó a pedagógus asszisztensek száma

A VEZETŐI MUNKA ÉRTÉKELÉSÉT TÜKRÖZZE AZ ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ Törvényes működés biztosítása (69 § 1a, b, c, 2 i, j) A vezető felkészültsége (69 § 2 d, e, Személyes vezetői tulajdonságai (69 § 1k) Stratégiai és operatív tervezés, vezetés (69 § 2 a, d) A dolgozók irányítása (69 § 2 c, f, g, ) Humán erőforrás-gazdálkodás, munkahelyi motiváció (69 § 2 b) Szervezetfejlesztés, változások menedzselése Ellenőrzés, mérés, értékelés, fejlesztés Kapcsolatok minősége (beosztottak, szülői képviselet, diákönkormányzat, fenntartó)- (69 § 1 f, 2 h, )

AMIRE SZÜKSÉGÜNK VAN…