Meseház Bölcsőde.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

1994-ben telepedett le Arlóban, Magyarország északi határának közelében (Ózd mellett). Küldetésük a szemlélődésből és a testvériség megéléséből fakadó.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Gyermekvédelmi alapellátás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Rettegi Attila programja
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szakmai hét ig Vokony Éva: Bölcsődei ellátás Budaörsön
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
„BIZTOS KEZDET” / „SURE START” / modell program
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
SZONEK Liszt Ferenc Utcai Bölcsőde és Óvoda Szentlőrinc
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Bemutatkozik a.
Egyesített Bölcsőde Rózsa Bölcsőde 8800 Nagykanizsa Rózsa u. 7/a.
A gondozás,nevelés egysége
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Családi napközi.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Március 19. Szeged.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Összeállította: Szabó Ilona
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
“Szüntesse meg a nemi sztereotípiákat – Adjon esélyt a tehetségnek!”
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Vezetői célok és feladatok
Család – és Gyermekjóléti Központ
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Meseház Bölcsőde

A Meseház Bölcsőde a keleti városrészben található közvetlenül az Attila Óvoda szomszédságában. A lakótelepekkel körülölelt bölcsőde 40 férőhelyen két egység 4 csoportjában fogadja a bölcsődés korú kisgyermekeket. Az épület pályázati pénzből teljes felújításon és rekonstrukción esett át, így modern és korszerű körülmények között tudja fogadni a bölcsődés korú kisgyermekeket A bölcsőde közvetlen közelében játszótér , óvoda, iskola található, a parkolás biztosított.

Elérhetőségeink Meseház Bölcsőde Attila utca 7. Tel.: 06-93/311-740 Email: mesehaz@bolcsode-nagykanizsa.hu Bölcsődevezető: Szlotta Hajnalka Helyettes: Placskóné Horváth Márta

Bölcsődei élet megszervezése

Kapcsolat a szülőkkel A korrekt partneri együttműködés feltétele a kölcsönös bizalom, az őszinteség, a hitelesség, a személyes hangvételű, etikai szempontból megfelelő, az érintettek személyiségi jogait tiszteletben tartó, tapintatos, folyamatos kommunikáció, az információ megosztása. A partneri kapcsolat elengedhetetlen feltétele a gyermekek harmonikus fejlődésének. A szülő ismeri legjobban a gyermekét, így közvetíteni tudja szokásait, igényeit – a szakember szaktudásával, tapasztalataival tudja segíteni a szülőt gyermeke nevelésében.

Színterei: Családlátogatás Beszoktatás Szülőértekezlet Fogadóóra Szülőcsoportos beszélgetések Üzenő füzet Szervezett programok

Beszoktatás A szülővel történő fokozatos beszokatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást. A gyermek és a kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe.

Saját gondozónő rendszer A „ saját gondozónő rendszer” a személyi állandóságon nyugszik. A csoport gyermekeinek egy része tartozik egy kisgyermeknevelőhöz. A nevelés-gondozás mellett ő kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, vezeti a feljegyzéseket, törzslapját, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat. A saját kisgyermeknevelő szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe és a bölcsődébe járás egész időtartalma alatt ő a gyermek kisgyermeknevelője.

Napirend A jól szervezett, folyamatos és rugalmas napirend a gyermekek igényeinek, szükségleteinek kielégítését, a nyugodt, folyamatos gondozás feltételeit, annak megvalósítását kívánja biztosítani, megteremtve a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, az aktivitást, és az önállósodás lehetőségét. A napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, szükségleteitől, de befolyásolják az évszakok, az időjárás, a csoportlétszám is.

A bölcsődében folyó nevelő-gondozó munka során játékos tevékenységek során valósítjuk meg az anyanyelvi nevelést- valódi beszélgetések, mesélések, mondókázások, bábozások alkalmával, minta értékű nevelői példával. Az ének-zenei nevelés építkezik a gyermekek spontán dúdolgatásaira, mondókák iránti fogékonyságukra. Számos gyermeki hangszer kipróbálását tesszük lehetővé, a kisgyermeknevelők törekednek az hangszer használatra- furulya. Elalváskor pedig kellemes altatózene segíti az álomba merülést.

Gyermekképünk „ A gyermek kincs, Olyan kincset, melyet Nélkülözhetetlennek tartunk Nem urai, Hanem szolgálói vagyunk.”

Manuális tevékenységek egész sora várja az alkotni vágyó kisgyermekeket. Lehetőség van alkotószoba használatára, ahol a nyomhagyás lehetőségeivel ismerkednek a gyermekek. Élvezettel nyomkodják a természetes alapanyagból készített só-liszt gyurmát, agyagot, ujjukkal festenek, ragasztanak. Bátran kiélhetik alkotókedvüket és kreativitásukat. A testi neveléshez kapcsolódóan kiemelten figyelünk a gyermekek lábboltozatának fejlődésére, ezért rendszeresen lábtornáznak a gyerekek. Nagymozgásaik levezetésére rendelkezésre állnak az udvari rögzített korszerű a játszóterekről már jól ismert csúszdák, rugós játékok, mászókák. A teljes test átmozgatásához mondókákat hívunk segítségül, melyek útmutatást jelentenek a gyermekek számára.

Bölcsődeképünk A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. A bölcsőde a családban nevelkedő – 20 hetestől – 3 éves korú- gyermekek szakszerű nevelését és gondozását végző intézmény. A bölcsőde végzi a sajátos nevelési igényű gyermekek korai habilitációs és rehabilitációs célú nevelését és gondozását szakember segítségével. A bölcsőde az alapellátáson túl szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyelettel is foglalkozik.

Meseház Bölcsőde alapítványa Az alapítvány 2012 decemberében látta meg a napvilágot szülői és kollegiális támogatásoknak köszönhetően. Az alapítvány kuratóriumi elnöke: Szalai Ferenc További tagjai: Jáger József, Doucha Ferenc A nagylelkű szülői felajánlásoknak köszönhetően az alapítván azonnal megkezdhette segítő munkáját és első ízben minden csoportszobába tároló polcokat vettünk, amelyekről a gyermekek elérik a játékokat, és egyfajta szeparációs lehetőséget biztosít a az elmélyült játékhelyzetek megteremtésére. Segítő adományaikat továbbra is várjuk: Volksbank 14100134-20836949-01000000 Célkitűzésünk: Minden csoportszobába komplett vasúti építőjáték kerüljön.