BAJA 2007. október 25. Kompetencia alapú oktatás kísérletének beválásáról egy TIOK Iskolában Nagy Czirok Lászlóné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Matematika kompetencia
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Matematika kompetenciaterület
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tételek eljuttatása az iskolákba
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Sikeres, felnőtt életpálya-építő. Sikeres, felnőtt életpálya-építő.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Harmadik matematikakönyvem
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Az országos mérések megújult rendszere
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
LKG–HEFOP konferencia, / Kompetensek lettünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
2008. január31. Kompetencia alapú oktatás kísérletének beválásáról- 5 félév tapasztalatai alapján.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Az iskola legfontosabb statisztikai adatai
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Kompetencia alapú oktatás kísérletének beválásáról-
Regionális konferencia
A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo.
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatainak hasznosítása
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Előadás másolata:

BAJA október 25. Kompetencia alapú oktatás kísérletének beválásáról egy TIOK Iskolában Nagy Czirok Lászlóné

1-3. és 5-6. évfolyam, 6 osztály, 15 pedagógus  Tanulók véleménye  Pedagógusok véleménye  …szövegértés terület  …matematika terület  …életpálya  …szociális  Mérés tapasztalatai  Összegzés

Tanulók véleménye  Két hét elteltével: „Ági néni, mikor lesznek már normális matek óráink?”  Valószínűleg egy pedagógus számára az a legnagyobb sikerélmény, ha érzi a tanulók és a szülők visszajelzéseiben, hogy elérte elégedettségüket mindennapi munkájával. Ez a legfontosabb elismerés.

Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek a csoportmunkáról  Jobban megismertük egymást.  Sok jó dolgot hallottam. Sokat tanultam a társaimtól.  Meg lehetett beszélni miden gondolatot, ami a témához tartozott. Ha valamit nem tudtam, mindig választ kaptam.  Csoportban dolgozhattam, nem egyedül kellett kitalálnom a megoldást, hanem a többiek is segítettek.  Közös döntéssel jutottunk el a megoldáshoz.

A programcsomagok tartalmára vonatkozóan:  Sok mindent megismertem… …érdekes így tanulni. Együtt dolgoztam a barátaimmal. Legtöbbször egyet értettünk, jó megoldást sikerült mondani. Játékosak voltak a feladatok.  Többször volt szükség arra, hogy az Interneten is kutakodjunk, ennek során sok új dolgot tanultunk.  Jobban megismertem a mindennapi életet a feladatok kapcsán, megtudtam, hogy szüleim milyen iskolákat végeztek, a munka mellett miért volt fontos még tanulniuk.

Hogyan érezték magukat ezeken az órákon:  Ezeken, az órákon csoportos erővel kellett megoldani a feladatokat, így könnyebb és érdekesebb volt, mint egyedül, nem volt unalmas.  Nincs javaslatom, az órák így jók.  A csoporttal nagyon jól kijöttünk az órákon.  Szeretek így dolgozni, jobb a hangulat, többet nevetünk, ennek ellenére tanulunk is.

Pedagógusok véleménye …szövegértés terület  Az írásbeli munkák külalakja a munkafüzetben rendezetlen, több a helyesírási hiba, igénytelenebb a mondatszerkesztés, az elrendezés. Munkatempójuk az apróbb feladatokban gyorsabb.A több részes, összetettebb vagy hosszabb feladatokban nem jól gazdálkodnak az idővel.

 A szövegalkotásban a megfogalmazás igényességével, nyelvhelyességgel vagyok elégedetlen. A témakifejtés, részletgazdagság, szereplőkkel, helyzettel való azonosulás megfelelő, tartalmilag élvezhető, jó fogalmazásokat írnak. Helyesírásuk elmarad a hagyományos program szerint haladók szintjétől.  A pontos olvasás és felolvasás szintje nem megfelelő.

…matematika terület  A változás jelei elsőként a tanulók személyiségében jelentkeztek. Jó volt látni, ahogyan befogadták roma osztálytársukat, ahogyan egymás segítségére siettek. Tanítványainkat új oldalaikról ismertük meg, s önismeretünk is sok szempontból gyarapodott.  Sok jó ötlettel gyarapodtunk, amelyet a továbbiakban is alkalmazni fogunk.

 Tárgyi tudásuk megfelelő, nem kimagasló. A matematikai kompetenciák fejlődése terén érezhető az elmozdulás, de az elmúlt két év rövid időtartam jelentős változás eléréséhez.  A szövegértési nehézségek sajnos továbbra is fennállnak.

…életpálya  Bár tudásban, felkészültségben nem rosszabbak diákjaink a külhoniaknál, sőt bizonyos területeken messze meghaladják azokat, mégis félszegen, az önérvényesítés képességének hiányával szerepelnek.  Hiányoznak azok a képességek, melyek a elméleti tudásukat felszínre hozná egy számukra idegen környezetben.  Meglévő képességeiket is rosszul hasznosítják, versenyelőnyüket képtelenek érvényesíteni.

Az életpálya-építési kompetenciák fejlesztése kiemelten fontos..  probléma felismerés, kezelés, megoldás területén  az alapvető kommunikációs technikák, a kooperativitás fejlesztése területén  az önismeret, önkontroll, önfegyelem, önérvényesítés képességének fejlesztésében  életvezetési és gyakorlati ismeretek területén  pályaismeret, pályaorientáció, munkaerő-piaci ismeretek területén  egészséges életszemlélet és életmód kialakításában, megerősítésében

 Kritikai érzékük javul, valamint az önbemutatás, önértékelés, önkontroll, szerepvállalás és a saját egyéni utak kipróbálása. Gyakran kapnak lehetőséget véleményük elmondására.  A játékos feladatok során a gyerekek közelebb kerülnek egy-egy tevékenység eredetéhez, jellegéhez, jövőjéhez. A változatos leírások, bemutatások szélesítik ismereteiket, fejlesztik szókincsüket, kifejezésmódjukat, javítják kommunikációs technikáikat.

…szociális  Pozitívumok  az introvertált gyerekeket is rá tudtuk venni a véleményalkotásra  az egymással nem szimpatizáló gyerekek a siker érdekében együtt tudtak dolgozni  fejlődött a kritikai érzékük, alkotó- és előadókészségük, önértékelésük  alakult egymásra figyelésük, türelmük (itt még gondok vannak)

 a gyűjtőmunkák során jól használták az Internetet, szívesen keresgéltek a könyvtárban, sok érdekességet tanultak  jobban megismerték a család mindennapi életét  a sok játék, a változatos tevékenység miatt jobb volt az órák hangulata  a gyerekek jobban megismerték egymást, s mi is a gyerekeket

 Nehézségek  a csoportok beszámolóinál nem figyelnek egymásra  a gyenge képességű, kevésbé érdeklődő tanulókat nehéz bevonni a közös munkába, „elbújnak” a csoportban  az otthoni előzetes feladatokat néhányan nem végzik el  egy témával több modul is foglalkozik, a gyerekeket egy idő után már nehéz lekötni  csoportmunka alkalmával többször érvényesül a hangadók véleménye

Bemeneti mérés tapasztalatai  Országos átlag5.a5.b  Olvasáskészség88%93%92%  Szókészlet80%85%82%  Íráskészség / minőség69%74%65%  Olvasásképesség64%84%73%  Fogalmazás / nyelvhelyesség62%78%75%  Fogalmazás / helyesírás54%54%41%  Fogalmazás / tartalom52%64%61%  Íráskészség / Mennyiség45%37%37%

 Elsajátítási motiváció70%70%74%  Deduktív gondolkodás67%73%71%  Szöveges feladat- és problémamegoldás52%52%53%  Rendszerező képesség44%61%50%  Törtek, százalékszámítás40%22%19%  Kombinatív képesség37%67%50%  Induktív gondolkodás20%25%25%

 országos átlag 2.a 2.b  Olvasáskészség86%89%82%  Szókészlet64%73%59%  Íráskészség / Mennyiség17%14%10%  Íráskészség /  Minőség70%88%71%

 A siker érdekében sokféle műveltségterületet képviselő kolléga dolgozik együtt. Technika és életvitel, ember és társadalom (történelem és honismeret), természetismeret (földrajz, biológia), testnevelés és sport, rajz és vizuális kultúra, művészetek: dráma, ének – zene, tanórán kívüli tevékenységek: kirándulás, akadályverseny, osztályfőnöki munka szoros integrációja szükséges.

 A hagyományos szervezeti munkaformák pl: munkaközösségek felborulnak. A vertikális szervezeti forma helyett eredményesebben működtettünk egy horizontálisan szerveződő, könnyen átjárható, rugalmas felépítésű fejlesztő csoportot.

Fazekas Iskola Kiskunhalas február január  TIOK mérés 5., majd 6. osztályban a hozzáadott érték meghatározására  Pirossal jelölve az országos értéket meghaladó iskolai hozzáadott értékek és területek

országos - Fazekas a)- Fazekas b)  Szöveges feladat- és problémamegoldás  A B A B A B  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték  Kombinatív képesség  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték  Rendszerező képesség  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték

országos - Fazekas a)- Fazekas b)  Törtek, százalékszámítás – mérés átlaga – mérés átlaga – 15137Hozzáadott érték  Induktív gondolkodás  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték  Deduktív gondolkodás  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték

országos - Fazekas a)- Fazekas b)  Fogalmazás/helyesírás  mérés átlaga  mérés átlaga  323Hozzáadott érték  Fogalmazás/tartalom  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték  Fogalmazás/nyelvhelyesség  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték

országos - Fazekas a)- Fazekas b)  Íráskészség/mennyiség  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték  Íráskészség/minőség  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték

országos - Fazekas a)- Fazekas b)  Elsajátítási motiváció osztály  mérés átlaga  mérés átlaga  Hozzáadott érték

6. osztályok, január  OrszágosFazekas a) osztály Fazekas b) osztály  Érzelmek és hobbi szabályozása   Önhatékonyság   Önszabályozó stratégiák 

Hozzáadott értékek- országos  Kombinatív képesség 16  Törtek, százalékszámítás 15  Induktív gondolkodás 12  Rendszerező képesség 7.5  Szöveges feladat- és problémamegoldás 7  Deduktív gondolkodás 7

országos  Fogalmazás/tartalom 10  Íráskészség/mennyiség 9.5  Fogalmazás/nyelvhelyesség 6  Fogalmazás/helyesírás 3  Íráskészség/minőség 1.5

Hozzáadott értékek- Fazekas a,b átlag  Kombinatív képesség 16  Szöveges feladat- és problémamegoldás 11  Rendszerező képesség 11  Induktív gondolkodás 11  Törtek, százalékszámítás 10  Deduktív gondolkodás 4

Fazekas  Íráskészség/mennyiség 18  Fogalmazás/tartalom 14  Íráskészség/minőség 5  Fogalmazás/helyesírás 2.5  Fogalmazás/nyelvhelyesség - 6

Összegzés  Aki részese volt ennek az időszaknak, az tisztában van az új koncepció előnyeivel és hátrányaival, aki nem, annak pedig ki kell próbálnia ahhoz, hogy véleményt alkothasson.  Nagyon tetszett az újfajta óraszervezés, a különféle munkaformák alkalmazása, a játékokba rejtett ismeretszerzés, gyakorlás lehetősége, a mindennapi életszituációkhoz kapcsolódó feladatok sokasága.