Még mindig tabu téma a rák?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8 Klikkelj az egérrel!.
Alkudozás.
Gyermeked kérései
Feltehetek egy kérdést?
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Menedzser Lecke - 1 Hirtelen feltűnt egy tigris, ráugrott a nyúlra
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Isten ajándéka embertől emberig
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Alkoholizmus.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Albert Schweitzer Tucy
A számítógép veszélyei és káros hatásai
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Zene: Charlie - Ha messze mész
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Társadalmi szerepvállalás
Ismeretlen szerzŐ verse
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Az EDUVITAL koncepció és oktatási gyakorlat Dr. Falus András egyetemi tanár, az MTA tagja.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Olvasd lassan és csendben!.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Kedves Fiam ....
A Rákbetegek Országos Szövetsége munkájáról
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
ÚJ ÜZLETI LEHETŐSÉG.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Olvasd lassan és csendben!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Miért válaszottam a BME-VIK-et?
Előadás másolata:

Még mindig tabu téma a rák? Mi a helyzet belülről szemlélve? Dobolyi László elnök - chairman Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association

Éltem a vállalkozók rendszertelen, stresszes életmódját. három és fél éve küzdök a rákkal, most fejeztem be a 80. kemoterápiás kezelésem! 2005 februárja előtt még nem gondoltam rá, hogy én is azok közé kerülök, akik e súlyos kórral kell, hogy együtt éljenek, ellene küzdjenek. Éltem a vállalkozók rendszertelen, stresszes életmódját. Nem törődtem az egészségemmel. Nem foglalkoztam azzal sem, hogy édesanyám hasüregi rákban halt meg és én is veszélyeztetett lehetek.

A tények Amikor jelentkeztek a vastagbél rák tünetei, azonnal orvoshoz fordultam. Pánikba estem amikor kiderült a diagnózis. Egy napig letargiás voltam, még a könnyeim is kicsordultak a tények hatására, rákos vagyok! A második napon rádöbbentem nem ez a megoldás! Nekem még nagyon sok a feladatom van az „árnyék világban”. Gondolkodóba estem, hogyan tovább?

A gyors események Fel sem eszméltem olyan gyorsan követték egymást az események. Egy héten belül megoperáltak. Három héttel a műtét után kezdtem az első kemoterápiás kezelést. Igazából csak ekkor kerültem kapcsolatba olyan betegtársakkal, akik közül sokan már rendkívül rossz állapotban voltak, a betegség miatt. A döbbenet mi jöhet, mi következhet be velem is, fájóan belém hasított. Nagyon sok magába fordult emberrel találkoztam.

A kezelések Lelkileg borzasztóan leépítő környezet. Csupa elkeseredett magába zárkózott ember. Ekkor elhatároztam „Nem adom fel” – jutott eszembe a régi Lokomotív GT sláger: „Nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben találsz …. A környezetemben tapasztaltak megedzették a lelkem. Eldöntöttem dacolok a betegséggel és segítek az elesett embereken.

A változásom A vállalkozóként eltöltött évtizedek az önzésről, a sikerről, a hajtásról szóltak. Nem törődtem senkivel a családomon kívül. A betegség, a környezet, a halál közeli lehetősége, teljesen megváltoztatott. Kezdtem megérteni, észre venni, hogy a pozitív hozzáállásom sok betegtársamon segít. Volt aki azt mondta, milyen jó a környezetemben, mert vissza adom neki a reményt. 2006 őszén betegek egy csoportja elhatározta, alakít egy egyesületet, mert nincs önálló képviselete a vastag- és végbélrákban szenvedőknek.

A betegszervezet Mikor megjött az alakuló gyűlésre a meghívó, elhatároztam nekem ott a helyem. Nekem segíteni kell azoknak, akik nem tudnak magukon. Mikor megkérdezték ki akar elnök lenni, jelentkeztem. Megválasztottak! Tele életörömmel, segíteni és tenni akarással kezdtem a munkát. Meghatároztuk az Egyesület céljait.

A Célok Alapvető feladatunk: Betegtársaink segítése Érdekképviselete Támogatása A szűrések, a megelőzés, a felvilágosítás. Nem kell így járniuk az embereknek, ahogyan mi jártunk! Meghatároztam az éves programunkat, megalakítottuk betegklubunkat. Az összejövetelekre meghívtam orvos előadókat, akik szívesen tettek eleget a felkérésnek. A témák úgy lettek meghatározva, hogy segítsék társainkat, a betegség megismerésében, megélhetőségében.

Sikerek Ahhoz, hogy sikerüljön motiváltnak lenni, sikeresnek kell lenni! Kemény munkával elértem, hogy egyesületünk a Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association ma az európai Bélrákos Szövetség magyarországi képviselete. Az európai Szövetség, az Europacolon folyamatosan tájékoztat bennünket a tagállamok eseményeiről, az új kezelésekről, betegségünkkel kapcsolatos hírekről. Magyarországi sikereim közül a legjelentősebb, hogy kampányaim hatására, a kormány nem tudta szőnyeg alá söpörni a szűrések kérdését és 2009 január 1-el beindul a veszélyeztetett 50 éven felüli korosztály vastag- és végbélrák szűrése.

A segítés A kezelésem alatt megtapasztaltam, hiába a segítő szándékom, néhány betegtársamon a legnagyobb jóindulattal sem tudok segíteni, mert komoly lelki problémákkal küzd. Ekkor kerestem meg a kemoterápiás osztály onkopszihológusát, figyelmébe ajánlva betegtársamat aki segítségre szorult. Kapcsolatunk azóta is kitűnő, nagyon sokat segít egyesületi munkámban. Megpróbálom eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek rögződtek betegtársaimban, hogy nem szégyen igénybe venni lelki és egyéb problémákkal a szakorvos gárdát akik az onkológiai osztályokon kezelik Őket.

Nehéz még szakemberként is! Nem egyszerű a feladatunk. Szükség van a betegek támogatására, egy olyan képzett önkéntes szociális munkás hálózatra, akik feltudják vállalni azokat az eseteket, is akik a „reménytelenül önmagába fordult” kategóriába tartoznak. Szeretnénk ha minden Onkológiai centrumban működne beteg klubunk, együtt működve a helyi szociális munkás hálózattal. Ma a vastag- és végbélrákról még mindig nem illik beszélni. A táplálék tranzit útjának végéről meg főleg nem.

Nehéz még szakemberként is! Sokan még a betegtársak előtt is titkolóznak, nem nyílnak meg. Próbálok segíteni ezen azzal, hogy minden fórumon, tv riportokban betegségemet felvállalva nyilatkozom, példát mutatva társaimnak. Szívesen adok tájékoztatást a kérdezőknek. Felhívva a figyelmet arra, hogy nincs mit szégyellnünk, ez nem egy balul sikerült kaland következménye, mindenkire leselkedik ez a veszély!

Végezetül Nagy szükség van egy jól működő segítő hálózat kiépítésére, mert az amúgy is nehezedő életfeltételeink között, a betegséggel, segítség nélkül a nagy többségnek sajnos nem sikerül megküzdenie. Köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a bemutatkozásra! Dobolyi László Elnök - Chairman Cancer Survivor