Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP"— Előadás másolata:

1 „ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP-1.3.5-16-2016-00290
Önkéntesek felkészítése a terepen végzendő önkéntes munkára tréning – Jó gyakorlatok Mágocs, augusztus 1.

2 Miért fontos jó gyakorlatokat bemutatni?
Szinte minden civil (és sok egyéb) szervezet kapcsolatba kerül önkéntesekkel, mégis kevesen vannak olyanok, amelyek tudatosan és hatékonyan tudnak hosszabb távon is együttműködni velük. Nagyon sok szervezet számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy tudatos felkészüléssel olyan struktúrát építsen fel, aminek segítségével több tucat, akár több száz önkéntest mozgósíthat céljainak megvalósítása érdekében.

3 Miért fontos jó gyakorlatokat bemutatni?
Érdemes olyan rendszereket kialakítani, melyek lehetővé teszik, hogy az önkéntesek néhány alkalom után ne tűnjenek el örökre. A szervezeteknek e tekintetben nagy felelőssége van, hiszen az az önkéntes, aki első próbálkozásai kapcsán rossz emlékeket őriz, nem valószínű, hogy a jövőben újra próbálkozni fog.

4 Miért fontos jó gyakorlatokat bemutatni?
A példák alapján világossá válhat, hogy az önkéntes nem lehet a fizetett munkatárs kiváltója! Fontos, hogy a dolgozóknak ne kelljen tartani attól, hogy az önkéntesek megjelenésével munkájuk veszélybe kerülhet. Más országok példái is azt mutatják, hogy az önkéntesek akkor tudnak igazán kiteljesedni, ha a fizetett munkatársakkal együttműködve, pontos feladat meghatározás alapján végezhetik munkájukat.

5 Mi a jó gyakorlat? A jó gyakorlat:
legyen sikeres - azt jelenti, hogy egy bizonyos célra vonatkozóan pozitív eredményekkel tud szolgálni legyen innovatív - azt jelenti, hogy valami újat valósítottak meg rendelkezzen sokszorosító hatással és/vagy alkalmazható lehessen más területekre is - azt jelenti, látható, kommunikálható, megosztható legyen fenntartható - azt jelenti, hogy a saját működését segíti elő

6 MAGYAR VÖRÖSKERESZT SOMOGY MEGYEI SZERVEZETE ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ CSALÁDOK KÉPZÉSE
Arra keresték a megoldást, hogy hogyan lehetne segíteni a hátrányos helyzetű településeken élőknek, amikor különböző - esetleg halállal végződő - betegségek érik őket. A szervezet egyik munkatársa, aki munkája során járta a környék aprófalvas településeit sokat beszél a falvakban élő emberekkel, ismerte ügyes-bajos problémáikat. A falusi emberek sokszor elpanaszolták, hogy félnek, ha nincs a településen orvos. Szorongásuk fő oka, hogy ha baj van, el tudják-e érni az orvost, és ha elérték, akkor nem lesz-e már késő a segítségnyújtáshoz.

7 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ CSALÁDOK KÉPZÉSE
Ezek a gondolatok erősítették meg az ötletgazdák elhatározását abban, hogy azokon a településeken, ahol nem lakik háziorvos, elsősegélynyújtó családokat képeznek ki. Az oktatáson többségében együtt voltak a szülők, nagyszülők és gyerekek, és otthon is együtt tanultak, gyakoroltak. A képzés végső célja, hogy a családok tagjai megfelelő szintű elsősegély- nyújtási ismereteket sajátítsanak el, valamint a gyakorlat területén jártasságot és készségeket szerezzenek.

8 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ CSALÁDOK KÉPZÉSE
A programnak köszönhetően Somogy megyében 41 család háza falán látható a tábla, amely azt hirdeti, hogy ott képzett elsősegélynyújtók élnek (2005)

9

10 Kiadványok Önkéntes Központ Alapítvány: Sikeres önkéntes programok a gyakorlatban, 2005: 15 jó gyakorlat Önkéntes menedzsment Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.: Jó gyakorlatok a Tett- Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban, Módszertani kiadvány 2014 10 jó gyakorlat ……..Önkéntes Centrumok – TÁMOP forrásból készült kiadványai

11 Néhány szuper önkéntes munka
Csalj mosolyt a kórházakban fekvő kisgyerekek arcára! A Mosolygó Kórház Alapítvány zenészei és művészei előadásokat tartanak a kórházba került emberek betegágyainál, hogy ezzel javítsanak a hangulatukon és ily módon meggyorsítsák gyógyulásukat.

12 Néhány szuper önkéntes munka
Segíts mentőkutyák kiképzésében! –SOS Mentőkutyás Egyesület Olyan kalandvágyó felnőtteket keresnek, akiket érdekel a mentőkutyák képzése, és szívesen részt vennének egy-egy tréningen. Erdős-romos területeken eltűntek mentését szimulálják, és te imitálhatod őket.

13 Személyes példák!


Letölteni ppt "„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP"

Hasonló előadás


Google Hirdetések