Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A négy gyertya.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Lakossági Fórum Miskolc,
Mindenszentek temploma Pécs
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Digitális technika, digitális áramkörök
Gundel Étterem Budapest.
A pécsi barbakán.
Albert Einstein idézetek.
Albert Einstein idézetek.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A négy gyertya Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.
Mátyás király, az igazságos
Névnapodra Szeretettel
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
Ma vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27. vasárnap, július 27.vasárnap, 2014.
Napra Valentin.
A négy gyertya.
Képversek 30/A.
Adventi négy gyertya.
MEGHÍVÓ szombat Budai arborétum alsókert Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Albert Schweizer A nagy titok
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
ÁRVA BÚS ÉJSZAKÁN (Are You Lonesome Tonight)
Jó reggelt- Isten hozott !.
Mi az ige ? Pecznyík Pál verse.
A négy gyertya.
Azt hiszem, nem vagyok sértődött suszter, aki a járókelők lábát figyeli. De a valóságot nem árt figyelni. Nem árt mindent, ami van és lesz, ennek a valóságnak.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
All we love, we left behind
Pozitív gondolatok.
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Barát Müller Péter.
Kultúra a török hódoltság korában
Folyamodjatok az Úrhoz,
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
EGRI VÁR.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Súlyos napokban csak Jézusra nézz, Mondd el neki bátran, ami nehéz!
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
JÓ REGGELT !.
1. FELKÉSZÜLÉS Ami elromolhat, el is romlik Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
VáltozatokVáltozatok. A Tudós, Művész, Orvos, Tanító, Ezermester, Edző, Építész vezeti a manók városának építési munkáit.
A következő dián még van pár információ.
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagykároly Készítette:
Emlékezés az Édesanyákra akik
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Budapest Magyarország Hungary
Paulay Ede rendezésében
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal Bevezető Hajdani kert Történet Rendezvények

Bevezető A valódi kastélykert az épülettől induló, vagy az épületet körülölelő zöldrész. Fasorokkal, sétányokkal megszabott, virágos teraszokkal, szökőkutakkal diszitett szemet-, szivet-, tüdőt gyönyörködtető müvészi- mérnöki látványosság.A mi kastélykertünk nem Festetics, Esterházy, Grassalkovich, Bánffy, Wesselényi,vagy Haller kastélykert, még egy polgári kúria kastélykertjével sem vetekedhet.Nem kimondottan kastélykert. A vár és a belső tér a középkori erőditések azon csoportjába tartozik amelyeket a faluközösségek a maguk védelmére hoztak létre. A minden valószinüség szerint XV században épült a kaputorony falát is ideszámitva 1.2-1,5 méter vastagságú jelenleg 4,5 méter magas 12 szögü várfal kerülete 12o méter .

Kastélykert A belső tér nem nagy. Viszont nagyon sok minden megtalálható benne , amit régebb vagy a mában a kastélykerttől elvárni lehetett. Volt amikor csak egyszerüen gyepesitve volt. Középen a járdával , amely a körsétány, egyben vizelvezető is lehetne.

Hajdani kert A belső tér nem nagy. Viszont nagyon sok minden megtalálható benne , amit régebb vagy a mában a kastélykerttől elvárni lehetett. Volt amikor csak egyszerűen gyepesitve volt. Középen a járdával. Kaszálták a füvét egyik képen meg is tudjuk mutatni, és egy másik képen azt is milyen önfeledten biciklizett egy kisgyerek ezen a járdán. A hagyomány azt is tudni véli , hogy az egyik papbácsi nyulakat tartott a hátsó udvaron .

Történet Szondi Tamás, aki hires verscsináló volt a maga korában azt irja : „jó reménység alatt az veszedelem elől /1658 tatárjárás/, mindennemü javaimat gidófalvi kastélyunkban takaritattam volt. El is égett benne minden”. Ekkor lám magtárként szolgált. Milyen lehetett ez?Mint a székelyderzsi, illyefalvi, prázsmárri, szászhermányi ? Ki tudja ,mi mindenképp megpróbáltuk elképzelni. Nehéz ezt a magtárszerüséget vissza állitani , de legalább egy számitógépes program segitségével az információs táblán megtekinthető lehetne. És elképzeltük azt is milyen volt az a bizonyos 1658 augusztus végi nap.Orbán Balázs irja hogy „ez is osztá a szomszéd, szentgyörgyi, illyefalvi, árkosi templomkastélyok sorsát, s a hagyomámy kiegésziti a kopott felirat hiányait , és azt mondja, hogy a lakosok heteken át hősileg védték magukat az rendetlen tatár támadások ellen, és ezeknek megújitott 2o támadását verték vissza, mignem rendes sereg jött ostromra a várfalak az ágyugolyók özöne alatt leroskadtak , s a bőszült tatár a védők egy részét kardra hányta, nejeiket , gyermekeiket rabszijra füzve magával vitte”. Mintha ezt már valahol hallottuk volna .Illyefalván is ugyanez történt. Azt versbe is foglalták, aki nem hiszi járjon utána/ pl. Tüdős S Kinga –Erdélyi védőrendszerek a XV-XVI században 125-128 old./

Gyógykert A régi erdélyi kastélykertekben nemcsak szép, de hasznos növényeket, gyümölcsfákat ültettek, virágágyásokat telepitettek. Olyan kastélyokról is tudunk , ahol gyógynövényeket termesztettek. A hely szelleméhez nagyon jól illik a gyógynövény ágyás(ennek a terve látható a képen). A Festetics kastélyban emlékező képlap volt. Theatrumos kert még a Wesselényi zsibói kastélyában is volt. Ezekből varázsolunk a mi kertünkbe is egy kis izelitőt.

Információs tábla A kapubejáratnál egy információs tábla fogad, rajta mindaz , ami kevésbé ismert: kövek , irások a köveken , boltivek , befalazások, és sok más minden. Az emlékező képlap szolgálatát sajátos pantheonunk látja el.

Szinpad Theatrumos kert még a Wesselényi zsibói kastélyában is volt. Ezekből varázsolunk a mi kertünkbe is egy kis izelitőt. A szabadtéri kis szinházunk szinpadáról falunk nagy szülöttje /Jantsó Pál/köszönt minket. De ez a hely alkalmas nyári filmvetitésekre, jótékonysági koncertekre, fogadásokra, előadások tartására, várjátékok, kézmüves foglalkozások megrendezésére, reneszánsz, középkori, barokk napok tartására.

Jantsó Pál Jantsó Pál- gidófalvi származású- volt az első erdélyi komikus.A nagy nevettető nem szerette ha szinpadra lépésének pillanatától már nevetnek rajta.Hiába ünnepelték,hiába harsant fel a kacagás ő ezért csak haragudni tudott. Ezt ki is mutatta, mire a publikum még jobban nevetett. Bosszantotta nagyon,hogy miért nevetnek rajta , a becsült kántoron, a nagyhangú tiszttartón , aki színjátszó is csak hazafiságból lett. Soha nem akart nevettetni de mindig nevettetett- ez volt sikerének a titka.

Rendezvények A várkert alkalmas különféle rendezvények megszervezésére: szinpadi művek előadására, koncertekre, nyári filmvetitésre, reneszánsz, középkori, barokk napok tartására, különböző tematikájú előadások megszervezésére, kézműves foglalkozások, fogadások megrendezésére.

Várfal Valószinű nem engednek fel a falakra a baleset veszély miatt mi viszont megláttuk azt, hogy milyen siralmas állapotba került a falakat védeni hivatott cserepezés. Megpróbáljuk kijavitani,. Ebben mi is segitkezni fogunk a kétkezi munkánkkal.

Köszönjük a figyelmet! made by kekena