Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagykároly Készítette:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagykároly Készítette:"— Előadás másolata:

1 Nagykároly Készítette:
Szabó Rebeka, Rédli Barbara, Gaál Réka, Balassa Adél, Beszprémi Eszter

2 Fekvése  A Károlyiak ősi vára mellett kialakult város, Nagykároly az 1919-es államfordulatig Szatmár vármegye székhelye volt, s ebben a szerepében hagyott szellemi örökséget az utókornak. Szatmárnémetitől 35 km-re, a Csanálos–Vállaj magyar-román közúti határátkelőtől tíz kilométerre található város, a megye második legnagyobb települése.

3 Térképe

4 Érdekességek  Bethlen Gábor és II. Rákóczi Ferenc egész Európára látó gondolkodása, egyes jakobinusok találkozása a főispáni beiktatáson 1794 nyarán, Kölcsey zuhatag mondatai, melyek "e falak közt hangozának", az ide látogató Petőfi ellenszenvei a régi vármegyei élettel szemben és gyönyörűségei bontakoztatták ki a város sajátos hangulatát, ahol a Kegyesrendiek 1725-ben gróf Károlyi Sándor alapította gimnáziumának neveltjei is hozzájárultak egy emelkedett közszellem kialakításához.

5 Nevének eredete Neve az ótörök eredetű ómagyar karuly köznévből származik, valószínűleg személynévi áttétellel. Középkori névalakjai: Karul, Karol, Nagy-Károly Előtagja a középkorban Szaniszló határában létezett Károlypusztától való megkülönböztetésére szolgált.

6 Látnivalók A volt piarista templom eredetileg barokk–klasszicista stílusban, 1769 és 1779 között épült A volt piarista rendház 1727-ben épült.

7 Látnivalók A nagyzsinagóga 1890-ben készült el
A volt zárda, leánypolgári és Melinda-árvaház épülete (1893, ma 1. számú általános iskola) A városi színház 1907-ben épült

8 Szerintünk a legszebb látnivaló
Károlyi-kastély A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére. A kapualjból előszobába, s abból nagyszabású átriumba juthatunk, melyet a méretek meghagyásával a régi négyszögletes várudvarból alakítottak át. Tágasságára jellemző, hogy "egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne". Innen vezet fel a lépcső az emeletre, és részben megmaradt az egykor nyitott boltíves folyosó is, melyből a felső szobák nyílnak. Az "átrium" egyik falán három nagy csúcsíves ablak található, mely az impozáns átriumot megvilágítja.

9 Károlyi kastély

10 Egy különleges hely A Károlyi György gróf megbízásából, Ybl Miklós, a grófi család építészének tervei alapján 1838-ban épült fogadóban ismerkedett meg szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

11 Vallása, lakossága, anyanyelvük
1911-ben 16 078 lakosából 15 772 volt magyar és 216 román anyanyelvű, 5932 római katolikus, 3893 görög katolikus, 3500 református, 2491 zsidó és 230 evangélikus vallású. 2011-ben lakosából (60,1 %) magyar, 7916 román (39,2 %), 73 német és 21 cigány anyanyelvű.

12 Köszönjük a figyelmet!
Forrás: Wikipédia Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Nagykároly Készítette:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések