Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye."— Előadás másolata:

1

2

3

4 Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye magvát az európai iparművészet remekei alkotják - a középkortól napjainkig.

5

6 Nemzeti Múzeum A hatalmas nemzeti gyűjtemény 1846- tól foglal helyet a jelenlegi, Pollack Mihály által tervezett klasszicista épületben. Állandó kiállítása a magyar történelem korszakait mutatja be - az államalapítástól 1990-ig.

7 Gólyavár A Pecz Samu tervei alapján készült, romantikus, kastély stílusú épület a Trefort-kerti ELTE-épületek jelképe. Eredetileg a Műszaki Egyetem hallgatóinak szánták. Nevét az elsőéves hallgatókról, a gólyákról kapta, kiknek fontos előadásai itt zajlottak.

8

9 Szent István Bazilika A főváros legnagyobb (8500 főt befogadó) templomát 60 év alatt építették fel, az 1800- as évek közepétől kezdve. Az építkezésre két művészeti korszak, a klasszicizmus és az eklektika volt hatással. A névadó Szent Istvánt, a magyar állam és egyház alapító királyát, több kivételes műalkotás is idézi a templomban. A bazilika kupolája Budapesten egyedülálló, 360 fokos körpanorámát kínál a látogatóknak 65 méter magasságból. A felfelé vezető út nagy részét liftekkel tehetjük meg.

10

11 Magyar Állami Operaház A Magyar Állami Operaház neoreneszánsz stílusú épületét Ybl Miklós tervezte, 1875 és 1884 között épült meg. Nyitóelőadásán a Bánk bán első felvonása, a Hunyadi László nyitánya és a Lohengrin elsõ felvonása került színre. Villanyvilágítást 1895-ben kapott. A főbejárati hintófeljárattól jobbra Liszt Ferenc, balra Erkel Ferenc - a magyar opera atyjának - szobra áll. Mindkettő Stróbl Alajos szobrászművész alkotása. A tiszta tagolású épületnek négy, egymástól élesen elkülönített része van: a fogadótér, a nézőtér, a színpadtér és üzemi rész.

12

13 Balettintézet (Dreschler Palota) Az Operaházzal szembeni Dreschler- palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint épült 1883-1886 között.

14

15 Nyugati Pályaudvar Egy régi, kisebb pályaudvar helyére épült, a körút kiépítésével egy időben a híres párizsi Eiffel iroda tervei szerint. Az impozáns vasszerkezetű csarnok és épület a korabeli Európa egyik legkorszerűbb pályaudvara és Pest egyik legszebb épülete lett (1877).

16

17

18 Vígszínház 1896-ban egy év alatt épült fel a Vígszínház. Mögötte még mocsaras terület húzódott. Körülötte, szempillantás alatt épült egy káprázatos Budapest, a polgárság új központja - a Lipótváros. Az épület a késő historizmus jellegzetes alkotása. A városi környezetben a legszembetűnőbb az épület hármas tömegalakítása: a magas színpadi traktus a zsinórpadlással, az alacsonyabb, nézőtéri traktus és a kupolás- tornyos lefedésű magas előcsarnoktraktus.


Letölteni ppt "Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések