Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szendrő nevezetességei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szendrő nevezetességei"— Előadás másolata:

1 Szendrő nevezetességei
Készítette: Iliás Anikó 1. SZIE-GTK kereskedelem és marketing 3. csoport

2 Szendrő több nevezetességgel is büszkélkedhet:
Szendrői vár Református templom és harangtorony Római katolikus templom Görög katolikus egyházközség Csáky-kastély Iskolatörténeti kiállítás Kékfestőház Múzeum

3 Szendrői vár Szendrő várának szerepe országos viszonylatban is jelentős volt, különösen a XVI-XVII. században. Szendrőn egy alsó és egy felső vár volt, melyek közül a felső a közismertebb. A szendrői várat a tatárjárás után, az 1300-as évek legelején Bebek György építtette és II. Rákóczi Ferenc 1707-ben bontatta le.

4 Református Templom és Harangtorony
A torony középkori eredetű a században épült. Négyzet alaprajzú terméskő épület. A mai templom 1897-ben épült, melynek tetőzete fagalériás, gótikus stílusú. A tetőzeten láthatók a javítási évszámok: 1786, 1833, 1871 és 1911.

5 Római Katolikus Templom
1635-ben épült a templom barokk stílusban, melyre a főoltár és a mellékoltár fafaragásai is utalnak. A főoltár a XVIII. századból származik. A templom orgonáját a neves Országh cég készítette. Európa egyik legnagyobb ferences temploma.

6 Görög Katolikus Egyházközség
Az elmúlt évtizedekben sokan beköltöztek Szendrőbe. Megjelent a városban a katolikus egyház egyik ága a görög katolikusok tól egy kápolnává alakított régi ház ad otthont a görög katolikus híveknek.

7 Csáky- kastély A kastélyt gróf Csáky István építette 1600-as években, késői barokk stílusban től Városi Könyvtár, Közösségi Ház és az Oktatástörténeti gyűjtemény kaptak helyet az épületben. Az emeleten lévő galériában időszakos kiállítások váltják egymást.

8 Iskolatörténeti Kiállítás
1982 ben nyílt meg a Csáky-kastély egyik helységében a régi tanterem, melyben régi iskolai bútorokat, iskolai címereket, szekrényeket, padokat, székeket, a szemléletes tanításhoz szükséges eszközöket, kiegészítőket ismerheti meg a látogató.

9 Kékfestőház Múzeum A műemlék-épületet kb. a XIX. század elején a városfal egyik tornyából alakították ki. Az épület népies barokk stílusban épült. A Kékfestőház Múzeumban található tárgyak bemutatják a hazánkban elterjedt kékfestő mesterség régi eszközanyagát.


Letölteni ppt "Szendrő nevezetességei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések