Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cella Septichora.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cella Septichora."— Előadás másolata:

1 Cella Septichora

2 Cella Septichora Pécs város területe a római kor óta, közel 2000 éve folyamatosan lakott. A korábban itt élő népek, az egymást követő, vagy éppen egymás mellett élő kultúrák kiemelkedő emlékanyagot hagyományoztak ránk. Ezek között különös helyet foglalnak el a késő római ókeresztény temetőemlékei . Sophiane (a római kori Pécs) városának és temetőjének régészeti kutatása több száz éve folyik. Az előkerült leletek alapján körvonalazódott a város és az ettől északra, a Mecsek hegységlejtőin elhelyezkedő temető területe. Sophiane városának közössége a 4. században jelentős számú sírépítményt (kápolnát, sírkamrát, épített sírokat) emelt. Az emlékek mind építészetileg mind művészileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

3 Péter-Pál sírkamra A 4. századi épület a temető központi részén állt. Föld alatt helyezkedett el a sírkamra a sírral, fölötte épült a kápolna. A sírkamra gazdagon kifestett falait és dongaboltozatát csodálhatjuk meg.

4 Korsós sírkamra Az egykor kétszintes építmény alsó szintje. a sírkamra látogatható, melynek oldalfalait geometrikus és növényi ornamentikából álló díszítés borítja. Nevét a falba mélyített fülkében látható kancsó és pohár ábrázolásról kapta.

5 III. sz. sírkamra Felszíni építmény valószínűleg nem állt felett. Boltozata beomlott, szarkofágjának tetejét a sírkamra egykori kirablói összetörték.

6 XIX. sz. sírkamra A 2004-ben feltárt sírkamrában két sírládát találtak . A két sírt csak egy téglarács választotta el egymástól, mely az odatemetettek összetartozására utal. A felszíni kápolna elpusztult.

7 XX. sz. sírrkamra Az itt talált 3 sírláda közül az egyik belülről vakolva és festve volt. Az ásatáskor előkerült nagy mennyiségű freskótöredékből ítélve az egykori felszíni kápolna is festett lehetett.

8 Nyolcszögű sírkápolna
A 4. század végére a Sophiane temetője valószínűleg megtelt. így a korábban talán keresztelő kápolnának emelt épületet alakították át sírkamrává. legmagasabb megtalált fala 3,8 méter.

9 Ókeresztény Mauzóleum
A kétszintes építmény felső része kápolna volt, az alsó szintje pedig bibliai eredetű falfestményekkel díszített sírkamra. ma e sírkamra látható.

10 Készítette: Glaub Ákos Bolf Ádám Lutz Klaudia Branauer Balázs 11.A


Letölteni ppt "Cella Septichora."

Hasonló előadás


Google Hirdetések