Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pécsi barbakán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pécsi barbakán."— Előadás másolata:

1 A pécsi barbakán

2 A "barbakán" jelentése A várkapu védelmére szolgáló építmény, melyet vizesárokkal, vagy felvonóhíddal is építettek.

3 Keletkezése A pécsi Barbakán egy barbakán, azaz előretolt kapuerőd, amely sokszor önálló vizesárokkal, felvonóhíddal is rendelkezik és hátsó kapuja is van. A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része. Kinizsi Pál hadvezér itt tartózkodásához kötik a Barbakán megépülését, aki 1498-ban járt Pécsett. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra. A Pécsi barbakán, azaz a pécsi püspökvár délnyugati kapubástyájának tornya, jura-márga mészkőből épült.

4 Célja Építésének célja, hogy a ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását elhárítsa, és a támadás irányát amennyire csak lehet, a védőfallal párhuzamos irányra terelje. Így a támadók hosszabb ideig kerülnek a védők fegyvereinek tűzvonalába. A bástya tetején gyilokjáró, azaz egy lépcsővel kombinált, fából készült állványszerkezet található, amely lehetővé teszi a sétát a körbástyán. A hagyományok szerint a török veszély növekedése miatt Kinizsi Pál hadvezér javaslatára emelték az akkoriban korszerűnek számító kapubástyát.

5 Kora, helye A tatárjárást követő évtizedekben emelték.
A pécsi város- és várfal hazánknak egyedülállóan teljes és jó állapotban megmaradt középkori műemléke. A középkori Pécs határain húzódik a mai Rákóczi út, Felsőmalom utca, Kálvária utca, Aradi vértanúk útja, Klimo György utca nyomvonalon húzódtak. GPS koordináták: / Több is létezik magyarországon: Siklóson Nagyvázsonyban (Veszprém megye)

6 Öregedése Pusztulásuk a XVIII. században kezdődött.
A XIX. században lebontották a városkapukat is.

7 Köszönjük a figyelmet Források: Google képkeresés, vendegvaro.hu, wikipedia


Letölteni ppt "A pécsi barbakán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések