Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Sziráki Dániel, 7.c

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Sziráki Dániel, 7.c"— Előadás másolata:

1 Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Reformkori épületek Készítette: Sziráki Dániel, 7.c

2 Fővárosunk a reformkorban
A XIX. század első felében Pest- Buda új arculatot kapott. Ebben nem kis szerepet játszott az 1838-as árvíz is, ami miatt újjá kellett építeni a várost. Az épületek többnyire klasszicista stílusban épültek.

3 Pesti Magyar Színház A Pesti Magyar Színház 1837-ben épült a mai Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán, Telepy György tervei alapján klasszicista stílusban. Célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése volt. A meglehetősen dísztelen épületet 1913 és 1914 fordulóján lebontották.

4 AZ ELSŐ VIGADÓ Az első pesti Vigadó (Redoute) 1833-ban épült Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban. Koncertezett itt id. Johann Strauss és Liszt Ferenc is. 1842- ben Kossuth javaslatára itt tartották az első „iparmű- kiállítást” is. 1849-ben az osztrák Hentzi szétlövette az épületet.

5 Lánchíd Az első állandó hidat Pest és Buda között Széchenyi István kezdeményezésére kezdték építeni. Az építkezés 1839 és 1849 között zajlott, A híd tervezője William Clark, az építkezés irányítója Clark Ádám volt.

6 Magyar Nemzeti Múzeum Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta értékes gyűjteményét I. Ferenc császárnak. A gyűjtemény elhelyezésére 1837 és 1847 között építették meg a képeken látható épületet. A múzeum klasszicista stílusban épült Pollack Mihály tervei alapján.


Letölteni ppt "Készítette: Sziráki Dániel, 7.c"

Hasonló előadás


Google Hirdetések