Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K ESZTHELY TURIZMUSA 2356-7. K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K ESZTHELY TURIZMUSA 2356-7. K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken."— Előadás másolata:

1 K ESZTHELY TURIZMUSA 2356-7

2 K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost. Éghajlata az Adriai-tenger és a Balaton közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, a nyár kevésbé forró, a tél kevésbé fagyos.

3 K ESZTHELY TÖRTÉNETE Az emberi történelem során végig lakott volt. Első okleveles említése 1247-ből maradt fenn, amikor egy oklevélben Szent Márton tiszteletére szentelt templomról esett szó. 1235 körül Lackfi István kapja birtokul Keszthelyt, aki nagy építkezésbe kezd: ő építteti a mai főtéren álló gótikus templom ot, s a ferences kolostor t. Keszthely a XV. században mintegy ezer lakójával a környék legnagyobb mezővárosa. 2010-ben indult a belváros nagyszabású megújítása, mely a város megújulásának fontos momentuma.

4 Keszthely a Balaton fővárosa. A város és közvetlen szomszédságának természeti adottságai a Balaton partján fellelhető történelmi emlékekben, és kulturális hagyományokban leggazdagabb településként ma is turisztikai, és szellemi központ. A patinás városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A város központjában lévő sétálóutcán hangulatos éttermek, kávézók várják a vendégeket.

5 Az ország legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya a Festetics-kastély, különleges parkjával, a gótikus plébániatemplom a város főterén, vagy a tó történetét bemutató Balatoni Múzeum jól mutatja a város kitüntetett szerepét a Balaton partján. Keszthely nagy múltú iskolaváros és a környék kulturális központja, ennek köszönhetően régi hagyományai, és visszatérő rendezvényei miatt méltán nevezik a Balaton Fővárosának.

6 F ESTETICS - KASTÉLY A város rangját a Festeticsek teremtették meg. Barokk kastélyuk ma múzeum. Az épületben rangos koncertek nyújtanak maradandó élményt a komolyzene kedvelőinek. Angol stílusú parkját növényritkaságok díszítik.

7

8 H ELIKON PARK Keszthely legnagyobb zöldterülete a XX. század elejétől fokozatosan kialakított Helikon park, melynek közepén áll az 1921-ben emelt, oszlopokon álló, kupolás épület, a Helikon- ünnepségek emlékműve. Évente 2 ünnepséget is rendeztek a parkban, melyek keretében hangversenyt, fényes lakomát, bált tartottak, fát ültettek a korábban élt magyar írók emlékére, majd a gróf jutalmakat, írói ösztöndíjakat osztott ki.

9 H ELIKON ÜNNEPSÉG NAPJAINKBAN 1957-ben, az ünnepségek 140. évfordulójának kapcsán megpróbálták újraéleszteni a rendezvénysorozatot, azonban sikertelen maradt a próbálkozás. Napjainkban ez egy 2 évente megrendezett programsorozat középiskolások számára. Könnyűzenészek és a moderntáncosok, népdalénekesek, kórusok lépnek fel, könnyűzenei koncertek kerülnek megrendezésre a város különböző helyszínein.

10

11 K ESZTHELY TEMPLOMAI A Kis Szent Teréz Bazilika a kármelita rend legnagyobb temploma hazánkban. Főtéri Magyarok Nagyasszonya templom Szent Család templom Keszthelyi Református Egyházközség temploma Keszthely és Környéke Evangélikus Egyházközség temploma Zsinagóga

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "K ESZTHELY TURIZMUSA 2356-7. K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken."

Hasonló előadás


Google Hirdetések