Magvak és termések Főbb jellemzőik:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
Advertisements

Magvak és termések Főbb jellemzőik:
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
A sertéshústermelés néhány időszerű kérdése, és a zsír szerepe a humán táplálkozásban Horn Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Clean Bean® tisztító készlet kapszulás kávégépekhez.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Import és Export a résztvevő 10 országban
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Térkép készítése adataiból
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Gyűjtőköri szabályzat
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Kápia termesztése talajon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Sejtbiológia.

Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Sz&p prof.
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
SZÁMVITEL.
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Környezetgazdaságtan 1
Operációkutatás I. 7. előadás
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Társulások jellemzői.
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Életfeltételek, források
Avagy vissza az őskorba!
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Klasszikus genetika.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Fekete harkály.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Magvak és termések Főbb jellemzőik: A magvak ill. szemes termések a növények szaporodásra alkalmas, generatív részei A csírából és a tartalék táplálóanyagokat tartalmazó endospermiumból és maghéjból állnak Emészthető tápanyagokban gazdag, koncentrált takarmányok Szerves anyagaik emészthetősége meghaladja a 80%-ot Szénhidráttartalmuk jelentős része keményítő. Rosttartalmuk alacsony, főként cellulózból és pentozánokból áll. Nyersfehérjéjük nagy része valódi fehérje, melynek biológiai értéke igen eltérő. Nyerszsír-tartalmuk nagyrészt neutrális zsírokból áll.

Nyershamujukban sok a P, közepes a K és a Mg mennyisége, de Ca-ban és Na-ban szegények. Maghéjukban a B12 kivételével valamennyi B-vitamin nagy mennyiségben megtalálható. A csíra E-vitaminban gazdag. A gabonamagvak termesztése költségesebb a tömeg-takarmányokénál. Árukat befolyásolja az emberi táplálkozásban betöltött szerepük is. Hazánk éghajlati viszonyai kedvezőek a szemestakarmányok termesztéséhez. Három nagy csoportjuk van: Gabonamagvak Hüvelyesmagvak Olajosmagvak

Gabonamagvak A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló takarmányok. Légszáraz állapotban átlagosan 6-14% fehérjét, 2-5% zsírt, 2-10% rostot, 65-70% Nmka-t (főként keményítő) tartalmaznak. Fehérjéjük általában kis biológiai értékű, főleg lizinben szegény Energiatartalmuk jelentős, mely elsősorban az endospermium keményítő és a csíra zsírtartalmának köszönhető Foszfortartalmuk jelentős része fitinfoszforsav

Gabonafélék szemtermésének átlagos összetétele

Kukorica A hazai abrakbázis mintegy 60-70%-át képezi A legnagyobb energiatartalmú, ízletes gabonamag. Energiatartalmának nagy részét a keményítő, valamint oldható szénhidrát és a mintegy 3-4% csíraolaj alkotja. A csíraolaj linolsavban és E-vitaminban (25-40 mg/kg) gazdag és jelentős mennyiségű ízanyagot tartalmaz Nyerszsírja lágyítja a szalonnát és a tejzsírt Nyersfehérje tartalma alacsony, átlagosan 8-10%, fő alkotója a zein, mely lizinben igen szegény Nyersrost tartalma mindössze 2-3% Sárgás-vörös színét a a benne található karotinoidok (kriptoxantin, zeaxantin) adják

B-vitaminokból a többi gabonához képest keveset tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma is igen szegény. Az abrakkeverékek többségében nagy százalékban (50-60%) szerepel. Lovakkal javasolt zúzva, zabbal keverve (max. 50%) etetni 60 kg feletti sertések esetén a szalonna minőségi romlása miatt, teheneknél a tejzsír lágyítása miatt használatát korlátozni kell. A tojás sárgájának és a vágott baromfi bőrének megkívánt élénk sárga színe min. 40%-nyi kukorica etetésével érhető el A szemeken megtelepedő penészgombák (Fusarium, Aspergillus, Penicillium…) és toxinjaik, valamint az avasodás jelentősen csökkentik takarmányozási értékét

Árpa Takarmányozásra elsősorban az őszi vetésű (4 és 6 soros) árpa használható Kitűnő ízű és étrendi hatású takarmány, különösen sertések számára Nyersfehérje tartalma 11-12%, a kukoricáénál nagyobb biológiai értékű Nyersrost tartalma előnyös struktúrájú, kb. 4-5%. Nyerszsír-tartalma kicsi 1,5-2,5% viszont kedvező zsírsavösszetételű, a szalonnát és a tejzsírt egyaránt keményíti Szemes állapotban etetve szúrós pelyvája a bél nyálkahártyáját irritálhatja Magas NSP tartalma miatt baromfival csak korlátozottan, a többi állatfaj abrakjában 20-40%-ban etethető

Búza Elsősorban a nagy terméshozamú, alacsony sikértartalmú, ún lágy búzákat használják takarmányozási célra A gabonák közül a legtöbb fehérjét (14-15%) tartalmazza, biológiai értéke főleg a kis metionin és lizin tartalomnak köszönhetően alacsony. Eenergia-tartalmát elsősorban a keményítő adja. Az árpához hasonlóan egyes fajtái NSP anyagokat tartalmaznak. A búzamag pelyvamentes, ezért rosttartalma kicsi (2-3%), a lignin aránya alacsony. Csíraolaja E-vitaminban gazdag, héjában jelentős mennyiségű B- vitamin található. Abrakkeverékekben általában 30-40%-ban szokás etetni. Liszt finomságúra darálva csirizesedést okoz.

Búzaőrlemények kémiai összetétele

A búzaszem hosszmetszete (Mattern, 1991)

Rozs Kémiai összetétele hasonló a búzáéhoz, de terméshozama kisebb Nyersfehérje-tartalma 11%, a búzához képest több benne a lizin Rosttartalma és a lignin aránya egyaránt több a búzánál Nyerszsír tartalma 1-2%. Ásványi anyag tartalma a Zn kivételével alacsony Táplálóanyagainak emészthetősége jó, azonban 12-15% feletti mennyiségben keserűvé teszi a takarmányt. Optimális mennyiségben javítja a vágott áru minőségét és a szalonna vastagságát, valamint kedvezően hat az ivari működésre. Lovakkal való etetése nem javasolt (esetleg az utóerjedés után kisebb mennyiségben)

Zab Kellemes ízű és jó dietetikai hatású takarmány. Nyersfehérje tartalma 10-12%, lizin, metionin és treonin tartalma is magasabb a búzáénál. A szem pelyváinak az aránya akár 20-40% is lehet, így rosttartalma magas (11-12%), a lignin aránya 3-4% is lehet. Táplálóanyagainak többségét a keményítő adja. Nyerszsír tartalma jelentős (4-5%), sok telítetlen zsírsavat (linolsav, olajsav tartalmaz), lecitin-tartalma serkenti az ivari működést. Nyálkaanyagai védik az állatok emésztőcsövének nyálkahártyáját, meggátolják, vagy késleltetik egyes toxikus anyagok felszívódását. E-vitamin tartalma jelentős, de B-vitaminokból is sokat tartalmaz. Alacsonyabb energia-koncentrációja miatt alkalmas a tenyészállatok elhízásának tenyészállatok megakadályozására. A ló legkedveltebb abraktakarmánya. Felnőtt lóval előkészítés nélkül is etethető, csikóknak javasolt roppantani.

Tritikálé A búza és a rozs hibridje. Gyengébb talajokon is jól termeszthető Energia-tartalma a búza és a rozs közé esik. Fehérjéjének biológiai értéke a búzáéval egyezik. A többi gabonához képest több metionint és kevesebb triptofánt tartalmaz Az abrakkeverék ízletességét 20-25%-os részarányig nem rontja Kedvező a hatása az ivari folyamatokra, elsősorban a hímek abrakkeverékében használják fel.

Cirokmag Energiatartalma a kukoricáénál kisebb. Nyersfehérje tartalma 11-12%, biológiai értéke a z árpáéhoz hasonló. Szerves anyagának emészthetősége jó (80%), takarmányértéke az árpa és a zab közé esik. Keményítőtartalma a szárazanyag 60-66%-a. Olajtartalma 3%, melynek nagy része a csírában található A cirokmag rosttartalma a szárazanyag kb. 4%-a, emészthetősége kérődzőkben 53% A cirokszem héjában felhalmozódó tannin antinutritív hatású. A sertés és baromfi fajok takarmányozásában a nemesített, közepes tannin tartalmú fajták használhatók eredményesen, 20-50%-ban a kukoricát is helyettesítheti. Kérődzőknél a tannin csökkenti a fehérje bendőbeli lebonthatóságát, mely kedvező hatású is lehet.

Köles Energiatartalma és táplálóanyagainak emészthetősége kisebb a többi gabonáénál. Rosttartalma 8-9% Magja kemény és vastag héjú, ezért szemesen emészthetetlen, javasolt darálva etetni. A kukorica egy részét helyettesítheti. Jó étrendi hatású. A zsírt és a vajat lágyítja.

Hüvelyes magvak Magas fehérje-tartalmúak (22-43%), lizinben gazdagok, elsősorban metioninban szegények. A gabonák és a hüvelyesek aminosav garnitúrája jól kiegészíti egymást. Energiatartalmuk a gabonákéhoz hasonló (kivéve a magas zsírtartalmú magvakat). Elsősorban P-ban gazdagok, de Ca tartalmuk is meghaladja a gabonákét. Főbb jellemzőjük, hogy antinutritív anyagokat tartalmaznak, mely hőkezeléssel inaktiválhatók. Csersav- (dugító hatás), alkaloida, α-galaktozid és glükozida-tartalmuk szintén rontja az értékesülésüket.

Borsó A legelterjedtebb hüvelyes abrak. Nyersfehérje tartalma 25% körüli, nyersrost tartalma 5-6%, zsírtartalma 2% körüli. A vajat keményíti, a szalonna és a hús színét enyhén sötétíti. Setések és baromfifajok abrakkeverékében 15-25% is etethető. Teheneknek napi 1-1,5 kg javasolható a vajkeményítő hatása miatt.

Édes csillagfürt Sárga és fehérvirágú változata alkalmas takarmányozásra Mészben szegény, homokos talajon is termeszthető Nyersfehérje-tartalma 34-42%, a borsónál metioninban gazdagabb Rosttartalma 13% körüli Termesztése fellendülőben van Gondot okoz a mag alkaloida tartalma (lupinin, lupinidin) 15% körüli mennyiségben szinte valamennyi állat abrakkeverékében szerepelhet Etetésének hatására juhoknál növekedhet az ikerellések gyakorisága

Lóbab Neve ellenére nem bab (phaseolus), hanem vicia faj A lóbab is tartalmaz antinutritív anyagokat (vicin, kovicin, tannin), ezek arány azonban a nemesítés hatására minimálisra csökkent Legtöbbször előkészítés nélkül is etethető, javasolt mennyisége abrakkeverékekben 15-20%-ban Takarmányértéke a borsóéhoz hasonlít, metionin tartalma alacsony A modern, nemesített fajták termésátlaga eléri a 2-3 tonnát

Szójabab 15-20% olajat tartalmaz Fehérje-tartalma 35% körüli, lizinben kifejezetten gazdag, metioninban szegény Nyersen tripszin inhibitor tartalma miatt nem etethető Hőkezelést követően kiváló takarmány A hőkezelést tósztolással, vagy hidrotermikus eljárással (extrahálás, extrudálás) végzik Takarmányozásra extrahált dara és „full fat” formában egyaránt használatos A szójaolaj lágyítja a szalonnát és a vajat, ezért sertések és tehenek adagjában full fat formában max. 1,5-2 kg etetése javasolt

Egyéb hüvelyes magvak (lencse, lednek, bükköny) Hazánkban csak kis mennyiségben állnak rendelkezésre Takarmányozási célra csak kivételes esetekben használják fel ezeket Antinutritív, sőt mérgező anyagokat (hidrogén cianid) is tartalmazhatnak bükköny lencse lednek

Elsősorban az olajipar számára termesztett növények Olajos magvak Elsősorban az olajipar számára termesztett növények Olajtartalmuk jelentős, 30-40% Fehérje-tartalmuk 15-22%, lizinben szegény, metioninban a hüvelyesekénél gazdagabb Olajtartalmuk ellenére MFN –tartalmuk az MFE 1,5-2 szerese Takarmány Nyersfehérje, % Nyerszsír, % Napraforgó 13-18 25-32 Repce 18-25 38-43 Len 20-24 30-35 Kender 20-22 35-38 Tök 27-30 38-40

Napraforgó Az egyik legnagyobb területen termesztett olajnövény Takarmányozásra általában az olajgyártásra alkalmatlan magokat használják A vastag héj miatt nyersrost tartalma 24-26%, nyerszsírból 32-34%, fehérjéből 17%-ot tartalmaz. Darája gyorsan avasodik. Tenyészsüldők fejlődésére kedvező hatású Sertéssel, fiatal marhával darálva, abrakkeverékekben, baromfival (tyúkfélék, galamb) szemesen is etethető Etetése kedvező hatású a tojástermelésre és a tollasodásra

Lenmag Hozama 1,8-2,0t/ ha Fehérje-tartalma 20-24%, lizinben és metioninban szegény Nyerszsírjában jelentős mennyiségű linolénsav és linolsav található Jelentős mennyiségű tiamint, riboflavint és niacint tartalmaz Nyálkaanyagai miatt kitűnő étrendi hatású, etetése csökkenti a gyomor és bélgyulladás, valamint a hasmenéses tüneteket Cianoglikozida tartalma miatt célszerű forrázás után etetni A tej és tojástermelésre kedvező hatással van, a vajat és a szalonnát azonban lágyítja Tartós etetésekor a hús mellékízt kap

Repcemag A régebbi fajták magas erukasav-tartalma nagymértékben csökkentette a takarmány és a termék ízletességét, glikozoida-tartalma pedig mérgező hatású volt A nemesített, duplanullás fajták (Tower, Canola) erukasav- és glikozida-tartalma alacsony Olaja linol- és linolénsavban gazdag A legújabb, tripla nullás fajták tanninban is szegények Takarmányozásra extrahált és full-fat formában egyaránt használható

Kendermag Kevés terem belőle, elsősorban madáreleségként használják. A toll növekedést serkenti és fényessé teszi a tollazatot Tökmag Magas ára miatt takarmányozásra ritkán használják 35-37% olajában magas a linolsav aránya Fehérje tartalma 28% körüli, rosttartalma 18%