Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede"— Előadás másolata:

1 A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede

2

3 Antall József népszerűtlen intézkedései:
Benzin árának növelése Pénzromlás Nőtt a munkanélküliség Csökkent a termelés Antall 1993-ban meghalt. A helyére Boross Péter lépett.

4 Egymást váltó kormányok
A rendszerváltásban óriási érdemeket szerzett az SZDSZ a baloldali MSZP-ben talált szövetségest. Az 1994-es választásokon együtt több mint kétharmados többséget szereztek így szocialista demokrata kormánykoalíció jött létre. Horn Gyula volt az MSZP miniszterelnöke. Az emberek azt várták, hogy az egymást váltó kormányok néhány éven belül a magyar életszínvonalat közép-európai szintre emelik. A választásokat az MDF nyerte. Ez volt az első Orbán kormány ( )

5 A rendszerváltás Magyarországon:
- Szocializmus válsága: as évek végére teljes mértékben kiderült, hogy az ország eladósodott - Ekkor indult meg a taxizás - A háztájiból is pénzt csináltak ben megválasztották miniszterelnöknek Grósz Károlyt és egyben ő lett a pártfőtitkár is - Megjelentek a reformer politikusok: Pozsgay Imre Nyers Rezső Fock Jenő

6 Alapuljon meg több párt és legyen rendszerváltás
- Főleg az ő hatásukra leváltották Grósz Károlyt és 1988-ban megválasztották Németh Miklóst - Miután megválasztották új pártok jöttek létre: - Fiatal Demokraták Szövetsége = FIDESZ - alapítója: Orbán Viktor - Szabad Demokraták Szövetsége = SZDSZ - Magyar Demokrata Fórum = MDF - Keresztény Demokrata Nép Párt = KDNP - Független Kisgazda Párt = FKgP - Legálisan alapultak 1988-ban

7 Privatizáció, kárpótlás, eladósodás
A megoldást a kormányok a gazdaság teljes átalakításában láttk. Megszüntették a tervgazdálkodás maradványait a hatékonyabb működés reményében magánkézbe adták az állami vállalatok többségét. Felszámolták a szovjet mintájú termelőszövetkezeteket. Ez volt a privatizáció. Kedvező hitelekkel próbálták támogatni a vásárlást és azt is segítették, hogy egy-egy vállalatnál a dolgozók Is tulajdonrészt szerezzenek. Egyre inkább külföldi vállalkozóknak adták el az állami vagyont. A tulajdonviszonyok átalakítása vegül is eredménnyel járt. Az állami tulajdonok aránya a gazdaságban jelentősen csökkent a magántulajdoné pedig nőtt. A kormány külföldi hiteleket vett fel és így az ország újra eladósodott.

8 Kúltúra A kultúrában a legfontosabb átalakítást az oktatási rendszer területén zajlott. Már nem csak az állam tarthatott fent iskolát hanem pl az egyházak is. Kiiktatták a tananyag marxista alapon való megközelítését. A tanulók megismerték a demokrácia értékeit. Többszörösre bővült a felsőoktatásban tanulók száma. Megszűnt mindenféle cenzúra. Médiaháború is kialakult.

9 Forràsok: Történelem tankönyv

10 Kérdések: Mik voltak Antall József népszerütlen intézkedései? Melyik volt az első Orbán kormány?


Letölteni ppt "A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede"

Hasonló előadás


Google Hirdetések