Hazai előkészületek Németh Pál

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Magyar-szlovák turisztikai konferencia
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
FraMak Chambre de Commerce et d’Industrie Hungaro-Française
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Környezeti Kontrolling
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A Közbeszerzési Kutatóműhely bemutatása Közbeszerzési Hatóság
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Hazai előkészületek Németh Pál Megemlékezés az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) indításának 50. évfordulójáról Hazai előkészületek Németh Pál

MAT számítógép beszerzési tárgyalások 1968 MAT – GRKCS delegáció utazik Párizsba műszaki egyeztetés, alkalmazói szoftver ellátás lehetőségei alkalmazási bemutatók megtekintése Sebestyén János elnökhelyettes kérése : információ szerzés és párizsi beszámolás Plan Calcul (szervezet, főbb konkrét tevékenységek, kapcsolatok) Compagnie International pour l’ Informatique, CII 10010 Bull – GE – CII konkurencia

Az első moszkvai tárgyalások, bemutatók 1968. március közepe: megismerjük a Koszigin levelet Javaslat a KGST kereten kívüli számítástechnikai együttműködésre az elmaradás felszámolására Csatlakozunk a kezdeményezéshez, először Kiss Árpád képviseli az országot Szakértői delegáció utazik Moszkvába a tervek és a főbb szakmai intézmények fejlesztési technológiák és termékek ( perifériák) megismerésére

Fock Jenő Franciaországban A korábban Sebestyén János által Párizsban említett együttműködés is egyik fő témája lett Fock Jenő miniszterelnök március 25-30-i franciaországi hivatalos látogatásának. A látogatásról a kiadott közlemény: (Népszabadság 1968. márc. 30.) „A két fél vegyes bizottság létrehozásában állapodott meg, hogy elősegítse a két ország ipari, műszaki és tudományos együttműködését. Megállapították, hogy a kooperáció távlatai biztatóak.” A vegyes bizottságban Sebestyén Jánost nevezték meg a magyar képviselőként. „Helyesléssel vették tudomásul az elektronikus számítógépek gyártása terén létesítendő együttműködésről folyó eszmecserét.”

Folytatódnak az előkészületek Ebben az előkészítő szakaszban alakult meg Sebestyén János vezetésével a Számítástechnikai Tárcaközi Bizottság, mellette elsősorban Zentai Bélára és Baránszky-Jób Imrére hárultak az operatív teendők. míg a szakma jeles képviselői is fokozatosan bevonásra kerültek. Kiadásra került az Elektronikus számítástechnika és információ feldolgozási technika műszaki prognózisa c. 1968-ban készült anyag. Ennek szerzői Dömölki Bálint, Hampel Antal, Lukács József, Náray Zsolt, Sándory Mihály, Szentiványi Tibor, Tarján Rezső, Vámos Tibor voltak. Az anyagban a kisszámítógép fejlesztés és gyártás, továbbá egyes periféria fejlesztések kaptak hangsúlyt.

Irány a szakosodás 1968 nyarán Magyarországon, ahogy a többi résztvevő államban is intenzív előkészítő munka folyt az együttműködés tartalmi és érdekeltségi kérdéseinek konkretizálásában az egyes résztvevő országok és vállalataik által a szakosodásban vállalandó kötelezettségek, megszerezhető felelősségek terén Ez jelentette a felkészülést a június közepén tartott moszkvai tanácskozásra, ahol közel 50 fős hazai delegáció vett részt .

A bejelentett magyar érdekeltségek A rendszer legkisebb tagjának, a még nem specifikált, R10 fantázia nevű, a rendszer nagyobb tagjaival ésszerű mértékig kompatibilis kisszámítógépnek a fejlesztésére és gyártására kívántunk vállalkozni Érdekeltséget jelentettünk be egyes perifériák fejlesztésére, gyártására MOM lyukszalag perifériák, Telefongyár start-stop terminálok VILATI lyukszalag adat-előkészítő berendezések, ORION display, TÁKI multiplexor, Videoton ferritmemóriák, stb.

[1 Az első SZKB 1968 augusztus utolsó napjaiban, M. J. Rakovszkijnak a szovjet tervhivatal elnökhelyettesének elnökletével ült össze az SZKB első ülése, amelyen hazánkat Kiss Árpád OMB elnök képviselte elsősorban szervezeti és együttműködési kérdések elfogadták a tervezett rendszer nevét: ESZR (Rjad) létrehozták a Főkonstruktőri Tanácsot ( műszaki és szakosodási kérdések bejelentésre került: Náray Zsolt az Ft magyar tagja.

Létrejön az SZKI Sebestyén János és Zentai Béla javaslata volt, hogy a főkonstruktőri tanács magyar tagjának – a bejelentés szerint Náray Zsoltnak - legyen megfelelő intézményi háttere, és egyben az OMFB is mentesüljön a rendszer előkészítésével és a koordinációval kapcsolatos gyakorlati feladatoktól. Így jött létre hivatalosan 1968 végén Náray Zsolt vezetésével az SZKI, a Számítástechnikai Koordinációs Intézet.