Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,"— Előadás másolata:

1 Matematikai nyelvészet és gépi fordítás az MTA Számítástechnikai Központjában 1962-1972

2 1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra, felhasználásukhoz pedig a számítógép számára érthető elemző algorit-musokra volt szükség ban a Voproszy jazykoznanija c. szovjet nyelvészeti folyóiratban jelent meg Grigorjev akadémikus rövid összefog-lalása a szovjet Akadémia állásfoglalásáról, amely szorgalmazza a gépi fordítási és strukturális nyelvészeti kutatások előmozdítását.

3 Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományi Osztálya 1961-ben szervezett egy ún
Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományi Osztálya 1961-ben szervezett egy ún. nyelvészaktívát, amely a szovjet akadémia szellemében foglalt állást a számítógépes és strukturális nyelvészeti kutatások előmozdításáról. Kalmár László mate-matikus akadémikus azt javasolta, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézetében jöjjön létre egy strukturális nyelvészeti, az MTA Számítástechnikai Központjában (=SZK) pedig egy számítógépes nyelvészeti kutatócsoportot.

4 1962 márciusban az SZK, a Nyelvtudományi Intézet (NYTUD) és az MTA Elnökségének Kibernetikai Bizottsága konferenciát szervezett a matematikai nyelvészet kérdéseiről. A résztvevők között találjuk a Műszaki Egyetem Nyelvi Intézetének néhány munkatársát (Hell György, Sipőczy Győző), Papp Ferencet (Debreceni Egyetem) és Dömölki Bálintot, Kiefer Ferencet (SZK) és nem utolsósorban Kalmár László és Rényi Alfréd akadémikusokat.

5 1962 őszén az SZK-ban megalakul a számítógépes nyelvészeti, az NYTUD-ban pedig a strukturális nyelvészeti kutatócsoport. Az előbbi három teljes (Kiefer Ferenc, Varga Dénes, Petőfi S.János) és három félállású kutatóval indult ás 1973-ban vált önálló kutatócsoporttá, amely 1972-ig működött. Az SZK-ban 1960 óta működött már az M-3 számítógép (amely 1965-ben Szegedre került . A számítógép operatív memóriája egy 1024 szó tárolására képes mágnesdob volt, amelyet fokozatosan bővítettek.

6 Az M elektroncsőből és 2000 diódából állt, nagy meleget termelt, és sok probléma volt a hűtésével. Ennél nagyobb probléma volt, hogy a gép operációs rendszerrel, fordítóprogramokkal nem rendelkezett, és kizárólag gépi kódban lehetett programozni. A nyelvi elemzés algoritmusainak gépi kódban történő programozása rendkívül körülményes volt, ezért a kutatók egyre inkább elméleti kérdé-sek megoldására összpontosították figyelmüket.

7 1965-ben az SZK új korszerűbb számítógépet kapott: az URAL 2-t
1965-ben az SZK új korszerűbb számítógépet kapott: az URAL 2-t. A számítógép központi egysége elektroncsövekre épült. Elsősorban tudományos számítások végzésére használták. Perifériái közé elektronikus írógép, lyukkártya- és lyukszalag-olvasó, nyomtató, mágnesdob, mágnesszalag tartoztak. Az URAL 2 már alkal-mas volt bizonyos nyelvi elemzések elvégzé-sére is.

8 A SZK matematikai nyelvészeti kutató-csoportja 1963-ban indította el a Computational Linguistics c. kiadványt. A publikált cikkek a magyarországi számítógépes nyelvészeti munkákról tájékoztattak. A szerzők között nemcsak a SZK munkatársai, hanem egyetemi (Szeged, Debrecen, BME) kutatók is szerepelnek.

9 A cikkek túlnyomó többsége az orosz-magyar gépi fordítás kérdéseivel foglalkozott. Az ALPAC (1965) jelentés után azonban a gépi fordítási kísérletek háttérbe szorultak, és a kutatók érdeklődése a számítógépes elemzés egyéb területeire is kiterjedt: folklór, irodalmi művek, népdalok. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kaptak az elméleti munkák is (a formális grammatikai modellek vizsgálata).

10 Az M-3 jelentősége: „idézet”

11 A Számítógépes Nyelvészeti Csoport 1972-ig működött
A Számítógépes Nyelvészeti Csoport 1972-ig működött. Akkor szűnt meg, amikor az SZK és az AKI (Automatizálási Kutatóintézet) össze-olvadásából 1973-ban létrejött a SZTAKI (=Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóközpont). A Computational Linguistics utolsó száma 1969-ben jelent meg ban Computational Linguistics and Computer Languages címen jelent meg újra a SZTAKI kiadványaként.


Letölteni ppt "1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések