A kutatás etikai vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Primer és szekunder kutatás
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Horváth Zoltán A Magyar Birtokvédelmi Szövetség elnöke
Tudományos Gyakorlati Etikai Politikai Egy kutatás kritériumai, kívánalom-típusai:
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Etikai alapelvek az ápolásban
Készítette: Magyar Orsolya
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Kompetencia alapú új moduláris képzés
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
A kriminálpszichológia
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Adatvédelmi alapelvek
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Kutatásmódszertani dilemmák
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Pedagógus értékelési rendszer
Az adatvédelem szabályozása
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Szakmai és személyes portfólió elkészítése
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Háziorvosok/házi gyermekorvosok jelentési rendszere
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
A kutatás etikai vonatkozásai
A kutatómunka etikai kérdései
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

A kutatás etikai vonatkozásai

Az etika fogalma a kutatás vonatkozásában Magatartási normák és sztenderdek, Amiket adott kutatói közösség elfogad, és Amelyek mindazok jogaira és védelmére vonatkoznak, akiket kutatásunk érint. „Mi a jó és mi a rossz”. Axiológiai kérdések!

A kutatásban való részvétel önkéntes kell legyen Miért? Mert: A kutatásban való részvételt a résztvevők legtöbbször nem akarták, de tőlük az mégis befektetést igényel (idő, energia, személyes adatok feltárása stb.). A kutatás csak ritkán szolgálja közvetlenül a résztvevő érdekeit. Nyilvánvalóvá kell tenni az önkéntességet, és a burkolt fenyegetéseket is ki kell zárni. Ilyen lehet, ha hatalmi pozícióból kérünk „önkéntes” segítséget (pl. ha tanár kéri a hallgatóját). Ez külön intézkedéseket igényel (pl. anonimizálás, az autoritás jelen nem léte). Probléma: az önkéntesség miatt önkiválasztási torzítás következik/het be. Probléma: sokszor NEM TARTHATÓ BE. Pl. olyan megfigyelésnél, ahol a kutató nem fedi fel magát. Ilyenkor a többi norma betartására még fokozottabban kell figyelni.

A résztvevő védelme Mindenképp elkerülni a résztvevők bármilyen (fizikai, lelki, anyagi stb.) bántalmát (az önkéntesekét is). Pl. kerülni kell róluk bármilyen kellemetlen információ kiadását. Lelki konfliktust indíthat el pl. ha olyasmivel szembesítjük (emlékkel, ténnyel, véleménnyel…) , amiről addig nem tudott vagy ilyen aspektusból nem szemlélte (pl. korábbi cselekedete etikátlansága, saját nem ismert tulajdonsága stb.). Nincs tökéletes biztosíték. Viszont választható a legkevésbé kockázatos megoldás, vagy szembeállítható vele a kutatás fontossága. Még a kutatási eredmény is okozhat kárt; úgy is, ha ezt az alanyok csak kikövetkeztetik.

A „tájékozott beleegyezés” Az előző két normát öleli fel. Az önkéntes részvételnek a kockázatok teljes körű ismeretén kell alapulnia. A résztvevők nyilatkoznak, hogy ezeket megismerték, és így is – önként – vállalják a részvételt. E sem mentesít az alanyok védelmének kötelezettsége alól, de elfogadjuk, hogy az nem lehet teljes körű. A kockázat a vizsgálat végrehajtása mellett elérhető legkisebb legyen.

Névtelenség Nem lehet beazonosítani az egyes válaszokat a válaszadó személyekkel… …sem a jelentés olvasója, sem a kutató számára. Pl. azonosítószám nélküli postai kérdőívezés, gyűjtőláda. A kérdezőbiztos mindig kizárja az anonimitást. A kutatót is védheti! (nem kerül nemkívánatos tudás birtokába)

Titkosság A válaszadó azonosítható, de a kutató vállalja, hogy a neveket és információkat titkosan kezeli. Ez a minimum elvárás. De: a bíróság nem ismeri el az ügyvédi és orvosi titoktartással megegyezőnek. Nem szabad anonimnak nevezni! Eljárások: adatfelvevésben résztvevők képzése, azonosító adatok megsemmisítése mihelyst lehetséges (eleve így szerkeszthető a kérdőív).

A résztvevők megtévesztése Fel kell-e fedni, hogy kutatást végzünk? Ha fel is fedjük, elmondjuk-e, hogy milyet? Időnként lehet helyénvaló is. „Tisztázó ülések” segíthetnek a kísérlet után.

Elemzés és publikációk A kutatás hiányosságainak, hibáinak elismerése. Beszámolni a negatív eredményekről is. A felfedezés valódi módjának leírása. Anyagok/adatok megőrzése, kiadása: tudnunk kell bizonyítani az eredményeinket, de csak a résztvevők védelmének biztosítása mellett.

Szakmai etikai kódexek Szakmai szövetségenként lehetnek kidolgozva (melyiket fogadjuk el?). A tanulmányban, jelentésben meg kell adni, hogy mely irányelvek szerint jártunk el.

Az etikai testületek szerepe Segítik a kutatókat: Szakértelemmel: figyelemfelhívás, javaslatok Igazolással arról, hogy az eljárás megfelelt a testület etikai szabályainak (publikáláshoz)

Forrás Babbie (2001)