Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,"— Előadás másolata:

1 A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr, 2015. 08. 18
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr, ) HOZZÁSZÓLÁS SIMONFFY ZOLTÁN (magyar hangja: Dr. SZILÁGYI FERENC)

2 Területi integráció --- vízgazdálkodás, természetvédelem, mezőgazdaság
fej- lesz- tés NATURA2000 Irányelv és Természetvédelmi Kezelési Tervek Közös Agrárprogram (KAP, CAP) Támogatási rendszer Árvíz Irányelv és Árvízi és Belvízi Kockázat-kezelési Tervek Víz Keretirányelv és Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek (VGT) Ez a dia a területi integráció fontosságát mutatja. Az EU-ban is különböző irányelvek (illetve az aszály esetén még csak állásfoglalások) kezelik a a különböző témaköröket, viszont ezek mindegyike tartalmazza az összehangolás szükségességét. Érdekes megjegyezni, hogy a VKI és a NATURA 2000 „egyenrangú” irányelveknek számítanak, sőt a NATURA2000 a védett természeti területeken prioritást kap a VKI-n belül (!). Az árvízi irányelv és majd az aszály irányelv is a VKI alá integrálódik. Mindkettő megvalósítása a VKI követelmények figyelembevételevél történhet. A diáról hiányzik LÁSD SZABÁLYOK!! Erről szólnak a következő diák. Aszály útmutató (Aszály és Vízhiány Kockázat-kezelési Tervek)

3 Megoldás a VKI előírásai szerint
Különböző Igények kielégítése, konfliktusok kezelése A különböző igények lehetnek egymással ellentétesek A konfliktusok kezelése kompromisszumokat igényel. Ezek megtalálása csakis a rendszer működése és a kapcsolatok megértése alapján lehetséges. Ismerni kell a különböző igényeket és azok indokait. A VKI elfogadja a műszaki, társadalmi és gazdasági szempontok szerint alaposan alátámasztott kivételeket. Ezeknek a vizsgálatoknak meghatározott tartalma van (Ez vonatkozik létező emberi beavatkozásokra és jövőbeli fejlesztésekre is )

4 Megoldás a VKI előírásai szerint
A területen előforduló problémák és a VKI szerint javasolt megoldás Mezőgazdasági igények kielégítése: Ha van készlet: takarékosság (támogatással), szolgáltatás díja Ha nincs készlet: gazdasági szabályozók, prioritások, átvezetés lehetséges, ha társadalmi-gazdasági szempontból indokolt. Belvízelvezetés: kockázati alapon (+ természetvédelmi és VKI szempontok) A VKI igények a mezőgazdasággal szemben (VGT-intézkedések): Vízvisszatartás (belvíz és aszály összehangolt kezelése) Tápanyag-gazdálkodás (tápanyag kihelyezés korlátozása, többlet visszatartása) Megoldás: Művelési mód váltás és művelési ág váltás. A vízgazdálkodás szempontjai szerinti érték elismerése!! A TÁMOGATÁSI RENDSZER ehhez kell igazodjon. Erre vonatkozó javaslatok a VGT-ben. (Nincs egyoldalú intézkedés!)

5 Megoldás a VKI előírásai szerint
A területen előforduló problémák és a VKI szerint javasolt megoldás VKI igények a vízfolyások, csatornák állapotával, fenntartásával szemben: Ökológiai szempontok figyelembevétele (érinti a mederformát, a vonalvezetést, az átjárhatóságot, a növényzetet és a vízjárást) Ha nem megoldható, mert duzzasztás, tározás, levezetési kapacitás miatt szabályozás, belvíz befogadása, öntözővíz szállítása…), akkor INDOKOLT esetben lehet eltérés. De csak a feltétlenül szükséges mértékig  jó ökológiai potenciál

6 Megoldás a VKI előírásai szerint
A területen előforduló problémák és a VKI szerint javasolt megoldás Természetvédelmi igények a vízgazdálkodással szemben: Védett területen belül prioritás Általában: ökológiai szempontok érvényesítése a fenntartás során Ökológiai célú vízpótlás, aszály vagy emberi tevékenységek hatásának csökkentése (vízkormányzás, vízátvezetés, vízszintemelés) Nyilván vannak természetvédelmi igények a mezőgazdasággal szemben is, de ebbe itt nem kellene belemenni. Ez legyen az ő ügyük

7 Megoldás a VKI előírásai szerint
A területen előforduló problémák és a VKI szerint javasolt megoldás Összefoglalva, komplex problémák kezelésére ajánlott módszer: Az igények megfogalmazása, alátámasztása Az ellentétes igények egyeztetése, értékelése (ehhez szükséges kiegészítő társadalmi gazdasági elemzések) A területfejlesztéssel összehangolt komplex vízgazdálkodási projektek. (A VKI horizontális szempontrendszer. A VGT megvalósítása nem csak egyedi állapotjavító projektek keretében történik, hanem a vizek állapotát érintő projektekhez kapcsolva is.) Ágazatok: a végrehajtás közös feladat, hozzájárulás szükséges, ugyanakkor az engedményekkel indokolt esetben lehet élni.

8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 8


Letölteni ppt "A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések