Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Globális pénzügyi válság – Audit megfontolások
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
11 MKVK Komárom-Esztergom Megyei Szervezete A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről.
A standard lényege Mi a konszolidált éves beszámoló könyv-vizsgálójának felelőssége és célja, valamint mik a vele szemben támasztható követelmények, ha.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
KÖZFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK Molnár Csilla főosztályvezető-helyettes Számviteli és Felügyeleti Főosztály szeptember 5.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A számvitel szerepe az adójogban
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
A hitelintézeti beszámoló
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezető augusztus 27.
1 Minőség a könyvvizsgálatban 2015 Budapest október 7. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Közfelügyeleti ellenőrzések Molnár Csilla - főosztályvezető Tolnai Krisztián Ádám – felügyeleti referens.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
A könyvvizsgálói jelentés megújulása
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Készítette: Szabó Gabriella
Mintavétel.
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
C_16.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett április 27.
A folyamatba épített ellenőrzés
Pénzmosás elleni harc audit feladatai
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás témája: Gazdasági események típusai Kiegészítő melléklet
Közbeszerzési Döntőbizottság
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések Könyvvizsgálók továbbképzése Budapest, 2018. október 9-10. Tolnai Krisztián Ádám

Tartalom Kulcsfontosságú könyvvizsgálói területek EU audit reform rendeletének könyvvizsgálói jelentésekre vonatkozó előírásainak ismertetése Judit BIRÓNÉ ZELLER

A könyvvizsgálói jelentések kötelező tartalmi elemei Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések Mivel kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdéseket kötelező szerepeltetni a könyvvizsgálói jelentésben a: az ISA 700 alapján a tőzsdei, és az 537/2014-es EU rendelet alapján a közérdeklődésnek kitett társaságok esetében

Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések („KAM”) Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérések azok, amelyeket a könyvvizsgáló szakmai megítélése szerint a legjelentősebbek a tárgyidőszaki pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során. Kulcsfontosságú kérdéseket be kell mutatni a tőzsdén jegyzett gazdálkodó egységek teljes általános célú pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálatára; amikor számára jogszabály vagy szabályozás írja elő a kulcsfontosságú kérdések könyvvizsgálói jelentésben való kommunikálását.

Kulcsfontosságú kérdések azonosítása A könyvvizsgálónak meg kell határoznia az irányítással megbízott személyek felé kommunikált kérdések közül azokat a kérdéseket, amelyek jelentős könyvvizsgálói figyelmet igényeltek a könyvvizsgálat végrehajtása során. A meghatározás során a könyvvizsgálónak a következőket kell figyelembe vennie: Azokat a területeket, ahol a lényeges hibás állítás becsült kockázatai magasabbak, vagy ahol jelentős kockázatokat azonosítottak a 315-ös standarddal összhangban. A jelentős könyvvizsgálói megítéléseket, amelyek a pénzügyi kimutatások jelentős vezetés általi megítélést igénylő területeihez kapcsolódnak, beleértve a magas becslési bizonytalanságot hordozóként azonosított számviteli becsléseket. Az időszakban felmerült jelentős események vagy ügyletek hatását a könyvvizsgálatra.

Kulcsfontosságú kérdések szakasz tartalma   Ki kell jelenteni, hogy a könyvvizsgáló szakmai megítélése szerint a legjelentősebbek voltak a [tárgyidőszaki] pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során; ezekkel a pénzügyi kimutatások egészének könyvvizsgálatával összefüggésben és az arra vonatkozó könyvvizsgálói vélemény kialakítása során foglalkoztak; nem bocsát ki külön véleményt ezekre a kérdésekre vonatkozóan.

Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések szakasz tartalma A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések bemutatásakor a leírásnak a következőket kell tartalmaznia: a kérdés bemutatása és leírása; a pénzügyi kimutatásokban szereplő vonatkozó közzétételekre való hivatkozás; a kérdés kulcsfontosságú kérdésként való azonosításának oka; az egyes kérésekre vonatkozóan a könyvvizsgáló által elvégzett eljárások bemutatása; az egyes kérdésekre vonatkozóan a könyvvizsgáló észrevételei. Ez utóbbi az ISA 701 szerint lehetőség, azonban az 537/2014-es EU rendelet ezt kötelezővé teszi a 2016. június 16-át követően kezdődő üzleti évekre vonatkozóan. Amennyiben kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdést a könyvvizsgáló nem mutat be a jelentésben, akkor erre vonatkozóan egyértelmű állítást kell tenni a könyvvizsgálói jelentésben, hogy ilyet nem azonosított.

A kulcsfontosságú kérdések kapcsolata a 705-ös és 570-es standardokkal Egy olyan kérdés, ami miatt minősíteni kell a véleményt (705), vagy lényeges bizonytalanság áll fenn, amelyek jelentős kétséget vethetnek fel a gazdálkodó egységnek a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban (570). Ilyen körülmények között azonban ezeket a kérdéseket nem szabad a könyvvizsgálói jelentés Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések szakaszában ismertetni. Ehelyett a könyvvizsgálónak: ezekre a kérdésekre vonatkozóan a vonatkozó standarddal összhangban kell jelentést tennie, és hivatkoznia kell a Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések szakaszban a Korlátozott vélemény (Ellenvélemény) alapja vagy a Vállalkozás folytatására vonatkozó lényeges bizonytalanság szakaszokra.  

A kulcsfontosságú kérdések kapcsolata a 705-ös és 570-es standardokkal 1. Kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdés egyben korlátozást is okoz, akkor utalni kell a korlátozás alapja szakaszra. Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések azok a kérdések, amelyek szakmai megítélésünk szerint a legjelentősebbek voltak a tárgyidőszaki konszolidált pénzügyi kimutatások általunk végzett könyvvizsgálata során. Ezeket a kérdéseket a konszolidált pénzügyi kimutatások egésze általunk végzett könyvvizsgálatának összefüggésében és az arra vonatkozó véleményünk kialakítása során vizsgáltuk, és ezekről a kérdésekről nem bocsátunk ki külön véleményt. A Korlátozott vélemény alapja szakaszban leírt kérdésen felül az alábbiakban ismertetett kérdéseket határoztuk meg a jelentésünkben kommunikálandó kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdésekként.   [Az egyes kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések leírása a 701. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban.]

A kulcsfontosságú kérdések kapcsolata a 705-ös és 570-es standardokkal 2. Kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdés egyben a vállalkozás folytatására vonatkozó lényeges bizonytalanság miatti figyelemfelhívást is szükségessé tesz, akkor utalni kell a vállalkozás folytatásának elvét érintő lényeges bizonytalanság szakaszra. Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések azok a kérdések, amelyek szakmai megítélésünk szerint a legjelentősebbek voltak a tárgyidőszaki pénzügyi kimutatások általunk végzett könyvvizsgálata során. Ezeket a kérdéseket a pénzügyi kimutatások egésze általunk végzett könyvvizsgálatának összefüggésében és az arra vonatkozó véleményünk kialakítása során vizsgáltuk, és ezekről a kérdésekről nem bocsátunk ki külön véleményt. „A vállalkozás folytatásához kapcsolódó lényeges bizonytalanság” szakaszban leírt kérdésen felül az alábbiakban kifejtett kérdéseket határoztuk meg a jelentésünkben kommunikálandó kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdésekként. [Az egyes kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések leírása a 701. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban.]

A kulcsfontosságú kérdések kapcsolata a 705-ös és 570-es standardokkal 3. Kulcsfontosságú kérdések egyben mind minősített jelentést vagy a vállalkozás folytatására vonatkozó lényeges bizonytalanság miatti figyelemfelhívást okoznak, akkor a kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések részen csak utalás lesz a vonatkozó szakaszokra. Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések A Korlátozott vélemény (Ellenvélemény) alapja szakaszban vagy a Vállalkozás folytatására vonatkozó lényeges bizonytalanság szakaszban leírt kérdés kivételével megállapítottuk, hogy nincsenek [egyéb] a jelentésünkben kommunikálandó kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések. A 705-ös standard megtiltja kulcsfontosságú kérdések kommunikálását a véleménynyilvánítás visszautasításakor (kivéve, ha jogszabály ettől eltérően rendelkezik).

A kulcsfontosságú kérdések kommunikálása Az irányítással megbízott személyekkel ismertetni kell a kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdéseket, vagy amennyiben ilyenek nincsenek akkor ezt a tényt, hogy ilyet a könyvvizsgáló nem azonosított. Nem lehet kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdéseket kommunikálni ha jogszabály vagy szabályozás azt kizárja; nem lehet kommunikálni, mert ésszerű várakozások alapján a hátrányos következmények súlyosabbak lennének, mint a kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések közzétételének közérdekű hasznai. Kulcsfontosságú kérdésként való bemutatás nem helyettesíti a korlátozást, sem a vállalkozás elvének folytatása tekintetében fennálló lényeges bizonytalanság figyelemfelhívásként történő bemutatását amennyiben az szükséges.

Az 537/2014-es EU rendelet további követelményei – közérdeklődésnek kitett társaságokra Közérdeklődésnek kitett társaságok alatt a következőket kell érteni a Kkt. 2. § 19. pontja előírásai alapján: az a gazdálkodó, amelynek átruházható értékpapírjait az Európai Gazdasági Térség valamely államának szabályozott piacán kereskedésre befogadták, minden olyan gazdálkodó, amelyet jogszabály annak minősít. Ilyen jogszabály többek között a 2013. évi CCXXXVII. törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról, melynek 6. § 1) bekezdés 62. pontja szerint közérdeklődésre számot tartó hitelintézet: az e törvény szerinti hitelintézet, kivéve az MNB, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Magyar Export-Import Bank Zrt. 2014. évi LXXXVIII. törvény a biztosítási tevékenységről, melynek 4. § 1) bekezdés 65. pontja szerint közérdeklődésre számot tartó biztosító és viszontbiztosító: az e törvény szerinti biztosító és viszontbiztosító, kivéve a hatodik rész hatálya alá tartozó kisbiztosító és a kölcsönös biztosító egyesület.

Az 537/2014-es EU rendelet további követelményei – közérdeklődésnek kitett társaságokra A közérdeklődésnek kitett társaságok tekintetében az 537/2014-es EU rendelet 10. cikke ír elő további követelményeket, melyeket a 2016. június 16-át követően kezdődő üzleti évekre vonatkozó könyvvizsgálói jelentésekben szerepeltetni kell: Kulcsfontosságú kérdések tekintetében elvégzett munka főbb észrevételeit (arra azonban továbbra is figyelni kell, hogy ne az adott kérdésre külön véleményt fogalmazzon meg a könyvvizsgáló) Könyvvizsgálót kijelölő szervezetet, a kijelelős napját, valamint a folyamatos megbízás teljes időtartamát a korábbi hosszabbításokkal együtt; Könyvvizsgálat milyen mértékben volt vélhetően képes a szabálytalanságok (pl. csalás) felderítésére; Megerősítést, hogy a könyvvizsgálói jelentés összhangban áll az auditbizottsághoz címzett jelentéssel; Nyilatkozatot, hogy a könyvvizsgáló nem végzett nem megengedett szolgáltatásokat és megőrizte a függetlenségét. Ha a könyvvizsgáló nyújtott olyan szolgáltatást, ami az üzleti jelentésben nem került ismertetésre, akkor azt a jelentésben be kell mutatni.