Dr. Várhelyi Olivér főosztályvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
Advertisements

A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A vízjog időszerű kérdései
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
A nemzeti vámjogszabályok
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
A Ket. tervezett módosítása
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Jogérvényesítés Kínában
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A versenytörvény módosítása
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
ALSÓÖRS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 1/5 HRSZ-Ú TELEK ÉS KÖRNYEZETE
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Minisztériumok, központi közigazgatás
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A közigazgatási perek április 3..
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Időszerű jogalkotási és európai integrációs kérdések a szellemi tulajdon területén Dr. Várhelyi Olivér főosztályvezető Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Visegrád, 2007. április 23.

Vázlat Horizontális Oltalmi formák Hazai jogalkotási és politikai lépések Jogérvényesítés a szellemi tulajdon területén Oltalmi formák Szabadalmak Védjegyek Formatervezési minták Földrajzi árujelzők

Horizontális kérdések Szellemi tulajdon az új Polgári Törvénykönyvben polémia a külön rész szükségességéről és a terminológiáról a know-how oltalom problematikája licencia szerződések a kötelmi jog különös részében? a névjogi szabályok és a védjegyek viszonya Szellemi tulajdonnal összefüggő tényállások változása a Büntető Törvénykönyvben fogalmi pontosítások megszűnik a szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének gondatlan alakzata iparjogvédelmi kerettényállás (nemzetközi szerződések, ágazati törvények és közösségi rendeletek említése) Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Készülő előterjesztés az állami szervek, a társadalmi szervezetek és a vállalkozói szféra együttműködésén nyugvó közös erőfeszítések intézményi keretéről

Horizontális kérdések 2004/48/EK jogérvényesítési irányelv speciális előzetes bizonyítási, biztosítási és ideiglenes intézkedések bevezetésének kötelezettsége a szellemi tulajdonjogok megsértéséhez kapcsolódóan (a polgári és közigazgatási jog területére korlátozva) a hazai ágazati törvényekbe való átültetése a 2005. évi CLXV. törvénnyel megtörtént az irányelv hatékonyságának 2009-es értékeléséhez a hazai adatgyűjtés megkezdődött Irányelv-tervezet a szellemi tulajdonjogok érvényesítését biztosító büntetőjogi intézkedésekről viták az EK ilyen irányú hatásköréről az Európai Bíróság esetjoga, a szubszidiaritás és az arányosság elveinek tükrében

Horizontális kérdések Közösségi IPR Charta a szellemi tulajdonjogok kezeléséről (2008 elejére várható) Bizottsági közlemény a technológia-transzferről a kutatási intézmények és az ipar közötti tudás-áramlás ösztönzése az innovációs potenciál növelése érdekében eszközök: tudatosság-növelés, ETI, együttműködési programok, K+F+I állami támogatási keretszabály

A szabadalmi jog kihívásai Közösségi szabadalom a 2003-as Közös Politikai Megközelítés kudarca (nyelvi rezsim és bíráskodás) a 2006-os konzultáció eredményei alapján még egy utolsó kísérlet várható Az európai szabadalmi bíráskodás nyitott kérdései követelmények: költséghatékonyság, elérhetőség, egységes jogalkalmazás a Bizottság közleménye által felvázolt opciók: European Patent Litigation Agreement (EPO keretek, opcionális) francia javaslat (az Európai Unió Bíróságának keretei között elképzelt rendszer: specializált kamarák, fellebbezés az Elsőfokú Bírósághoz) bizottsági kompromisszum (korlátozott számú elsőfokú regionális kamara, központosított fellebbviteli fórum) kérdőjelek: Közösségi vagy nemzetközi (EPO) kereteken belül valósuljon meg? EK/tagállamok hatásköreinek elhatárolása a decentralizáció mértéke és mikéntje anyagi jogi harmonizáció hiánya nyelvi rezsim, alkotmányossági kérdések

A szabadalmi jog kihívásai Londoni Megállapodás költségcsökkentés az európai szabadalmaknál a fordítási követelmények enyhítésével (könnyített hatályosítás a megjelölt országokban) hatályba lépéséhez még Franciaország ratifikációja szükséges a csatlakozás Magyarország részéről megfontolandó Anyagi jogi harmonizációs kísérletek a WIPO keretein belül: tárgyalások a Substantive Patent Law Treaty létrehozásáról főbb ütközési pontok: first-to-invent/first-to-file türelmi idő (grace period) a technika állásának (prior art) meghatározása közzétételi kötelezettség 18 hónap után

A szabadalmi jog kihívásai A WTO dohai nyilatkozata és következményei TRIPS-módosítás a közegészségügyi problémákkal küzdő fejlődő országok gyógyszerekhez való hozzáférése érdekében: más országban ilyen célból szabadalmi kényszerengedély alapján gyártott gyógyszerek exportjának lehetősége 816/2006/EK rendelet a fenti kényszerengedélyek megadásának eljárási kérdéseiről Nemzeti jogalkotás: a kényszerengedélyt megadó hatóság kijelölése (MSZH), külön szabályok az újfajta eljárásra (hatálybalépés: 2007. május 1.)

Védjegyjogi változások Közösségi védjegy a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal pénzügyi kilátásai: a folyamatos bevételi többlet kezelésére a Bizottság egy rendszeres, automatikus díj-felülvizsgálati rendszer bevezetését javasolja. Aggályok: az automatizmus bevezetésével a Bizottság túllépné a díjak mértékének megállapítására vonatkozó hatáskörét A Bizottság javaslatát nem támasztja alá hatástanulmány a díjcsökkentések nyomán a közösségi és a nemzeti védjegyrendszerek együttélésén alapuló egyensúly felborulhat (pl. növekszik a csak kevés tagállamban használt, ám blokkoló hatású közösségi védjegyek száma) Az EK a közelmúltban csatlakozott a védjegyek nemzetközi lajstromozását lehetővé tevő madridi rendszerhez, így közösségi védjegy is szerezhető nemzetközi bejelentéssel

Védjegyjogi változások Szingapúri Védjegyjogi Szerződés (2006) hatályba lépéséhez 10 állam/nemzetközi szervezet ratifikációja szükséges főbb elemei: a Szerződést az egyes részes államokban lajstromozható minden típusú védjegyre alkalmazni kell; a szöveg a nem hagyományos védjegyek ábrázolásának követelményeit is tartalmazza a bejelentés formáinak szabad megválasztása; papír alapú iratoknál aláírás-hitelesítés nem követelhető meg a határidők elmulasztásának orvoslási lehetőségei közül legalább egyet biztosítani kell a védjegy-licenciák bejegyzése iránti kérelmek maximális alaki követelményei a Szerződő Felek Közgyűlésének létrehozása, amely jogosult a Végrehajtási Szabályzat és az űrlapminták módosítására a kihirdetésen túli hazai jogalkotási lépésként a védjegytörvény módosítását is igényelheti

Formatervezési minták A formatervezési minták oltalmának harmonizációját megvalósító 98/71/EK irányelv a 14. cikk utángyártott alkatrészekre vonatkozó átmeneti szabályának módosítása kapcsán kibontakozó vita holtpontra jutott a hatályos magyar szabályozás liberalizált: az oltalom az ilyen – az eredeti küllem helyreállítását szolgáló – alkatrészekre nem terjed ki Az EK a közelmúltban csatlakozott a formatervezési minták nemzetközi lajstromozását lehetővé tevő hágai rendszerhez, így közösségi formatervezési minta is szerezhető nemzetközi bejelentéssel

Földrajzi árujelzők A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek közösségi oltalmát az 510/2006/EK rendelet szabályozta újra a rendelet megalkotásának indokai: a WTO vitarendezési panelének jelentése a harmadik országok kérelmezőinek helyzetével kapcsolatban, illetve az 1992 óta működő rendszer tapasztalatainak értékelése főbb új elemek: a nemzeti vizsgálati szakasz súlya nagyobb lett (a Bizottság csupán a továbbított „single document”-et vizsgálja); kötelező lett a nemzeti kifogásolási eljárás bevezetése; harmadik országból közvetlenül a Bizottsághoz is benyújtható a termékleírással kiegészített kérelem a változások nyomán módosításra került a védjegytörvény, illetve az egyeztetés végső szakaszába ért az FVM termékleírásokkal kapcsolatos szakhatósági eljárását szabályozó új Korm. rendelet tervezete A szeszesitalok földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó szabályokat tartalmazó új közösségi rendelettervezet legnagyobb kérdőjeleit a vodka előállításához használható nyersanyagok körül fellángolt vita szolgáltatja Elhúzódó „tokaji ügy”: Olaszország nem tesz eleget az Európai Bíróság előzetes döntésében foglaltak által megerősített közösségi jogszabályoknak, és újabb eljárásokat indított az Európai Bíróság előtt

Köszönöm a figyelmet!