A VÍZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
ÁSVÁNYVÍZ: Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
Az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ éves tevékenysége, eredményei Évzáró értekezlet Budapest, december 16.
Gyógyfürdők és egészségturizmus Magyarországon Készítette: Szücs Kata Fruzsina 11.B.
A FERTŐRÁKOSI SZŰRŐMEZŐ KIALAKÍTÁSA ÉS PRÓBAÜZEMI VIZSGÁLATA dr. Kucsara Mihály MHT ELŐADÓÜLÉS, SOPRON, MÁRCIUS 21.
HEREND MINT VILÁGMÁRKA VÉDELME MÁRCIUS 17.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Termálvízkincsünk hasznosítása és veszélyeztetettsége Dr. Ákoshegyi György 2015 Budapest, a felszín alatti vizek városa.
A LONDON-TÍPUSÚ SZMOG Balázs Katalin. London Térkép és látkép Jellemzők Szigetországban található Nagyváros, nagy autóforgalom, ipar Óceáni éghajlat,
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A szakiskolák aktuális problémái
Töltőanyagot tartalmazó polimerek Vázlat
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
A víz.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Víz a lakásunkba.
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
Energiatermelés és környezet
Az AGROÖKOLÓGIA a mezőgazdaságot ökológiai szempontok szerint megközelítő tudományág, amely a mezőgazdaság ökológiai rendszerének mint egésznek a javításával.
Az ökológiai szőlő-termesztés tapasztalatai a Hétszőlő dűlőben
Sejtbiológia.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A talajok szervesanyag-készlete
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
E G E R S Z A L Ó K.
Életfeltételek, források
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Trícium (3H) A trícium (3H) a hidrogén hármas tömeg-számú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Bomláskor lágy b- sugárzással stabil héliummá.
Alkálifémek.
A légkör anyaga és szerkezete
AZ ÉLŐLÉNY ÉS KÖRNYEZETE
A hétköznapok kémiai biztonsága
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
14. VILÁGGAZDASÁG.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
2. csoport: Alkáliföldfémek
Lényege: Belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A Föld, mint égitest.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A bioszféra.
USA mezőgazdasága.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Víz Víz.
Előadás másolata:

A VÍZ

Az emberi test tömegének közel 2/3-a víz. 70%-a intracellulárisan 30%-a extracellulárisan vízvesztés: 2-3 l/nap (vizelet, verejtékezés, légzés, széklet), Szükséglet. Ivóvíz: 2-3 liter/nap/fő 2/3-a folyadék formában, 1/3-a ételben Személyes vízigény 30-40 liter/nap/fő tisztálkodás, wc, mosogatás stb. Egyéb vízigény 50-300 liter/nap/fő locsolás, háztartási tevékenység stb.

A víz előfordulása Víznyerés Felszíni víz (folyók, tavak, tengerek, óceánok) Talajvíz (legfelső vízzáró réteg felett) Mélységi víz ( rétegvíz, résvíz, karsztvíz) Csapadékvíz Víznyerés Forrás Ásott kút (gémes kút, Norton kút) Fúrott kút, artézi kút Parti szűrésű kút (nagyobb folyó) Völgy vagy medergát (kisebb folyó, patak)

Ivóvíz Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai, bakteriológiai, hidrobiológiai, toxikológiai és radiológiai jellemzői alapján történik.

Az ivóvíz minősítés jellemző határértékei KOl (kémiai oxigén igény): 3,5 mg/l Klorid 100 mg/l Vas 200 µg/l Mangán 50 µg/l Nitrát 50 mg/l Nitrit 0,1 mg/l Ammónium 0,2 mg/l Összes keménység 50-350 mg/l CaO Vezetőképesség 2 500 µS/cm Nátrium 200 mg/l Szulfát 250 mg/l pH 6,5-8,5

A jó ivóvíz minőségi jellemzői Színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg a baktériumok, az agyag és a homok zavarossá tehetik a vizet.

Szagtalan: Kellemes ízű: A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek mocsárízűek, a magnéziumsók keserű ízűek, salétromsavas sók édes ízűek, a kloridok sós ízűek, a vas sói tintaízűek

Nem túl lágy, nem túl kemény: A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Kellemes hőfokú : A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat: nitrát, nitrit, ammónia fluor túl nagy mennyiségben vas és mangán szennyeződéseket szerves anyagok, fekália, peszticidek

Ásványvíz Olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Sajátos ízűek, jellemző élettani hatásuk lehet. A hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.

Különféle összetételűek lehetnek. (Több, mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban a világon.) Jellemző alkotóik: Lítium-ion > 5 mg/l, Szulfid-ion > 1 mg/l, Metakovasav > 50 mg/l, Nátrium-ion < 200 mg/l Magnézium-ion > 20 mg/l, Kalcium-ion > 60 mg/l, Bromid-ion > 5 mg/l, Jodid-ion > 1 mg/l, Fluorid-ion 0,8-1,2 mg/l, Radonaktivitás > 37 Bq/l, Szabad szén-dioxid > 1000 mg/l

Gyógyvízek Fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatású ásványvizek, melyeket gyógyvízzé nyilvánítottak. Ásványi anyag tartalmuk 20.000 mg/l is lehet. Jellegük szerint lehetnek: kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek

Ismertebb gyógyvizek

Vízszennyezés Háztartási szennyezések Ipari Mezőgazdaság detergensek fekália zsírok Ipari szerves anyagok olaj és származékok nehézfém sók Mezőgazdaság trágyalé műtrágya peszticidek