A VÍZ
Az emberi test tömegének közel 2/3-a víz. 70%-a intracellulárisan 30%-a extracellulárisan vízvesztés: 2-3 l/nap (vizelet, verejtékezés, légzés, széklet), Szükséglet. Ivóvíz: 2-3 liter/nap/fő 2/3-a folyadék formában, 1/3-a ételben Személyes vízigény 30-40 liter/nap/fő tisztálkodás, wc, mosogatás stb. Egyéb vízigény 50-300 liter/nap/fő locsolás, háztartási tevékenység stb.
A víz előfordulása Víznyerés Felszíni víz (folyók, tavak, tengerek, óceánok) Talajvíz (legfelső vízzáró réteg felett) Mélységi víz ( rétegvíz, résvíz, karsztvíz) Csapadékvíz Víznyerés Forrás Ásott kút (gémes kút, Norton kút) Fúrott kút, artézi kút Parti szűrésű kút (nagyobb folyó) Völgy vagy medergát (kisebb folyó, patak)
Ivóvíz Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai, bakteriológiai, hidrobiológiai, toxikológiai és radiológiai jellemzői alapján történik.
Az ivóvíz minősítés jellemző határértékei KOl (kémiai oxigén igény): 3,5 mg/l Klorid 100 mg/l Vas 200 µg/l Mangán 50 µg/l Nitrát 50 mg/l Nitrit 0,1 mg/l Ammónium 0,2 mg/l Összes keménység 50-350 mg/l CaO Vezetőképesség 2 500 µS/cm Nátrium 200 mg/l Szulfát 250 mg/l pH 6,5-8,5
A jó ivóvíz minőségi jellemzői Színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg a baktériumok, az agyag és a homok zavarossá tehetik a vizet.
Szagtalan: Kellemes ízű: A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek mocsárízűek, a magnéziumsók keserű ízűek, salétromsavas sók édes ízűek, a kloridok sós ízűek, a vas sói tintaízűek
Nem túl lágy, nem túl kemény: A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Kellemes hőfokú : A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat: nitrát, nitrit, ammónia fluor túl nagy mennyiségben vas és mangán szennyeződéseket szerves anyagok, fekália, peszticidek
Ásványvíz Olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Sajátos ízűek, jellemző élettani hatásuk lehet. A hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.
Különféle összetételűek lehetnek. (Több, mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban a világon.) Jellemző alkotóik: Lítium-ion > 5 mg/l, Szulfid-ion > 1 mg/l, Metakovasav > 50 mg/l, Nátrium-ion < 200 mg/l Magnézium-ion > 20 mg/l, Kalcium-ion > 60 mg/l, Bromid-ion > 5 mg/l, Jodid-ion > 1 mg/l, Fluorid-ion 0,8-1,2 mg/l, Radonaktivitás > 37 Bq/l, Szabad szén-dioxid > 1000 mg/l
Gyógyvízek Fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatású ásványvizek, melyeket gyógyvízzé nyilvánítottak. Ásványi anyag tartalmuk 20.000 mg/l is lehet. Jellegük szerint lehetnek: kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek
Ismertebb gyógyvizek
Vízszennyezés Háztartási szennyezések Ipari Mezőgazdaság detergensek fekália zsírok Ipari szerves anyagok olaj és származékok nehézfém sók Mezőgazdaság trágyalé műtrágya peszticidek