Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Advertisements

Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Fehérjék szabályozása II
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kápia termesztése talajon
Természeti erőforrások
Sejtbiológia.
ENZIMOLÓGIA.
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Operációkutatás I. 7. előadás
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A külső környezet elemei
Társulások jellemzői.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Életfeltételek, források
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Munkanélküliség.
A VÍZ.
rendellenességei, betegségei
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Vitaminok jelentősége
A bioszféra.
USA mezőgazdasága.
A vér összetétele, alkotói
Előadás másolata:

Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F) enzim aktivátorok (Zn, Mn) ozmotikus viszonyok (K, Na, Cl) sav-bázis egyensúly (Ca, P) fehérjék, lipidek felépítése (S, P) szállítófehérjék (Fe) izomműködés (Ca, Mg) ingerület-átvitel (Na, Ca)

Takarmányozási szempontból fontos ásványi anyagok koncentrációja az állati szervezetben makrolemek (g/kg) mikrolemek (mg/kg) Ca 15 Fe 20-80 P 10 Zn 10-50 K 2 Cu 1-5 Na 1,6 Mo 1-4 Cl 1,1 Se 1-2 S 1,5 I 0,3-0,6 Mg 0,4 Mn 0,2-0,5 Co 0,02-0,1

Makroelemek kalcium foszfor csontok (a szervezet Ca-tartalmának 90%-a) véralvadás (protrombin képződés) izom-összehúzódások ingerület vezetés (enzim aktivátor) foszfor csontok (80%) foszfolipidek ADP, ATP A két elem a hamu 70%-át teszi ki. Mindkét elem hasznosulása szempontjából fontos: abszolút mennyiségük egymáshoz viszonyított arányuk (1:1-2:1, tyúk 7:1) D vitamin jelenléte

Hiánytünetek: csontképződési zavarok rachitis (angolkór, csöves csontok meggörbülnek, izületi végek megvastagodása) csontlágyulás (osteomalacia, idősebb állatokban) tojáshéj elvékonyodása tyúkoknál A magvak foszfortartalma fitin kötésű (60-80%) fitát = fitinsav Ca, Mg…sója fitáz aktivitás: növények baktériumok Fitin P hasznosítás: kérődzők>baromfi (30-50%)>sertés(30%)

fitinsav Zn-fitát

Források: kalcium sok: tej, leveles növények, pillangósok kevés: gabonák, gyökgumós növények foszfor sok: gabonák, hús-, halliszt kevés: széna, szalmafélék, tömegtakarmányok

Néhány ásványi kiegészítő Ca és P-tartalma Ca (g/kg) P (g/kg) Ca:P takarmánymész 380 - monokalcium foszfát (MCP) 160 220 0,73:1 dikalcium foszfát (DCP) 290 210 1,38:1 Hostaphos 90 175 0,51:1 Nutrafosz (sz.marha) 87 131 0,66:1 Nutrafosz (sertés) 184 105 1,75:1 Phylaphor 39 121 0,32:1

nátrium, kálium, klór a szervezet homeosztázisának fenntartása idegingerület továbbítás (Na) extracelluláris tér ozmózisa (Na) cukrok, aminosavak felszívódása (Na) intracelluláris tér ozmotikus viszonyai (K, Na-K pumpa) ideg és izomműködés (K) szénhidrát anyagcsere (K) gyomor sósav (Cl) -amiláz aktiválása (Cl) nyál Na-hidrokarbonát (puffer anyag)

Hiány: Többlet: romlik a fehérje- és az energia-értékesülés étvágy csökkenés csökkenő termelés (tojás, hús) izzadás (ló) a növények Na és Cl-tartalma kicsi a zöld növények K-tartalma magas Többlet: fokozott vízfogyasztás a vizelettel, izzadással és termékekkel (tej, tojás) távoznak a szervezetből izomgyengeség ödéma képződés K többlet rontja a Mg hasznosulását (fűtetánia)

magnézium Kiegészítés: nyalósó takarmány só halliszt átmenet a makro és mikroelemek között 70%- a csontokban található hiánya a vérben görcskészséget okoz enzim-aktivátor (karboxiláz, foszforiláz)

Forrás: Kiegészítés: Fűtetánia: a takarmányok bőségesen tartalmazzák de nagyon gyenge a felszívódása (20%) a tejben kevés van Kiegészítés: MgO Fűtetánia: kora tavasszal a legelőre kihajtott állatoknál a plazma Mg-tartalma lecsökken görcskészség alakul ki oka valószínűleg a hirtelen megnövekvő N és K felvétel és a szervezet anion-kation egyensúlyának felbomlása

kén Forrás: kéntartalmú aminosavak (MET, CYS) enzim, hormon alkotórész (koenzim-A, inzulin) fehérjék térbeli szerkezete (diszulfid hidak) szaru, szőr, gyapjú, toll felépítése Forrás: aminosavak fehérjék kérődzőknél lehet indokolt ásványi kén etetése NPN anyagok kiegészítéseként (pl. nátrium szulfát)

Mikroelemek Vas oxigén szállítás (hemoglobin, mioglobin) citokrómok (terminális oxidáció) enzim alkotó (citokróm enzimek) tárolt formája FeIII aktív formája FeII metabolizmusa jól szabályozott tárolófehérjéje a szervezetben a ferritin (lép, vese, csontszövet, bélhám) felszívódását a bélhámsejtek ferritin-telítettsége szabályozza transzportja a szervezeten belül transzferrinhez kötődően folyik

A hemoglobin és a citkrómok kelát része (hem)

Hiány: Forrás: vérzések alkalmával vemhesség idején szopós állatok (malacoknál 5-6 mg/nap kiegészítés) Forrás: zöld növényi részek, pillangósok magvak héjrésze állati eredetű takarmányok a tej kivételével fiatal malacoknak szükséges a pótlás (paszta, szirup, szuszpenzió, később premix)

cink elsősorban a csontokban, szőrben, gyapjúban deponálódik enzimalkotórész, aktivátor (karboxipeptidáz) fehérje- és szénhidrát-anyagcsere keratin szintézis Hiány: meszes talajokon tájjelleggel sertésnél (étvágycsökkenés, teljesítmény visszaesés, parakeratózis = repedések, később fertőzések a bőrön) baromfi (gyarapodás lemaradás, láb- és tollképződési deformációk) szarvasmarha (orr és száj nyálkahártya gyulladás) Forrás: élesztő, gabona korpák, állati eredetű takarmányok

Négyhetes Zn-hiányos csirke

A bőrrepedések és kérgesedés Zn-hiány miatt

kobalt Hiány: Forrás: a B12 vitamin (kobalamin) központi eleme enzim aktivátor kérődzőkben propionsav metabolizmus Hiány: vérszegénység főleg a legelő kérődzőknél, talajellátottság függvényében sertésnél, baromfinál gondoskodni kell a kiegészítéséről Forrás: takarmányok csak nyomokban kobalt szulfát B12 vitamin

Co-hiány tünetei azonos korú birkákban

jód Hiány: Forrás: pajzsmirigy hormonok (tiroxin, trijódtironin) anyagcsere folyamatok szabályozás (fehérje, zsír, szénhidrát anyagcsere) Hiány: talajellátottság függvénye szaporodási problémák (gyenge, életképtelen magzatok) golyva Forrás: halliszt, tengeri növények, algák jódozott só premix

mangán Hiány: Forrás: főleg a májban, vesében található növekedés, csontképződés szaporodási folyamatok Hiány: perózis (fiatal csirkék láb-deformációja) ivarzási problémák, vetélés tojás keltethetőség csökkenése okozhatja Ca és Fe felesleg is Forrás: legelő, zöldtakarmányok (50 – 600 mg/kg sz.a.) búzakorpa, gabonák közepes mennyiségben kevés van a kukoricában, az élesztőkben és az állati eredetű takarmányokban

Mangán-hiány tipikus tünete napos csirkében

Mangán-hiány okozta perózis csirkében

réz Hiány: Forrás: hemoglobin szintézis FeIII-FeII átalakulás, Fe felszívódás enzimek (citokróm oxidáz) szőr, toll pigmentáció, gyapjú képződés Hiány: homoktalajokon előfordulhat de Mo, Fe többlet is okozhatja anémia (fiatal, kizárólag tejet fogyasztó állatokban) gyapjú szálak elvékonyodnak, elvesztik rugalmasságukat Forrás: a takarmánynövények megfelelő mennyiségben tartalmazzák (magvak, szemtermések) de a szénák, szalmák, a tej keveset a növények Cu szintjét a talajellátottság befolyásolja rézszulfát

Fe és Mo többlettel előidézett réz-hiány

szelén a szervezet antioxidáns rendszerének része (glutation peroxidáz) sejtmembránok, telítetlen zsírsavak védelme szükséglete és toxikus dózisa közel esik egymáshoz (0,2 mg/kg; 5 mg/kg) Hiány: talajellátottság függvénye (Baranya, Vértes, Bakony) vázizom elfajulás (csirke, marha, juh) tojás keltethetőség csökkenése Forrás: takarmányok többsége de óriási koncentráció különbségek (100g-14.000 g/kg)

molibdén Hiány: Forrás: enzimek alkotórésze (xantin oxidáz, purin anyagcsere) Mo:Cu kompetíció túladagolására főleg a marhák érzékenyek (hasmenés) Hiány: természetes körülmények között nem igazán fordul elő kísérleti körülmények között: elsősorban csirkében okozhat fejlődésben is megnyilvánuló tüneteket (húgysavszintézis korlátozott) bárányokban növekedés lemaradás Forrás: takarmányok többsége

Fluor Nikkel az apatit részeként (fogak, csontok) toxikus lehet (ivóvíz, környezetszennyezés) étvágycsökkenés növekedés visszaesés csont, izület rendellenességek sérülések a fogzománcon hiánya ritka Nikkel bőr-pigmentáció nukleinsav anyagcsere enzim aktivátor (bendő ureáz) hiánya nem jellemző nem toxikus

Króm Arzén Toxikus mikroelemek tripszin aktivátor (fehérje emésztés) inzulin működés (fehérje-, zsír-anyagcsere) hiánya ritka nem toxikus Arzén haj, köröm, csontképletek fejlődése toxikus (hányás, hasmenés, hasi fájdalmak) Toxikus mikroelemek arzén ólom(szaporodásbiológiai, vérképzési zavarok) kadmium (csont-, tüdő-, vesekárosodás, hereelfajulás) higany szennyvíziszap, csávázás tüdő-, gyomor-, bélgyulladás, vesekárosodás, az immunrendszer zavarai

Ásványi anyagok hasznosulása szervetlen sók formájában gyenge szerves kötésben lényegesen jobb aminosavak (szelenometionin, Béres csepp) kelátok (gyűrűs szerkezetű molekulák) (klorofill, citokrómok, hemoglobin, B12 vitamin) huminsavak (HUMET) EDTA (etiléndiamin-tetraecetsav, szintetikus kelátképző)