Nemzetközi magánjog II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A polgári jog rendszere
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
AIDA Europe Jogválasztás a biztosításban és viszontbiztosításban Professor Rob Merkin Barlow Lyde & Gilbert LLP 27 November 2008.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
A nemzeti vámjogszabályok
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Felelősség, termékfelelősség
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Változások a szabálysértési jogban
Kártérítési felelősség
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Kötelmi jog előadó: dr. Osztovits András
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Nemzetközi magánjog 1. A szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jog Dr. Glavanits Judit 2012/13 tanév őszi félév.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Európai és magyar nemzetközi kollíziós magánjog – A szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyok Dr. Glavanits Judit 2012/13. őszi félév.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
A közigazgatási eljárás II.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Nemzetközi magánjog II.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Nemzetközi magánjog II.
A jogrendszer tagozódása
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Nemzetközi magánjog II. 8. Rész A szerződésen kívüli kötelmek joga

Szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyok Szerződésen kívüli károkozás (deliktuális felelősség) Jogalap nélküli gazdagodás Megbízás nélküli ügyvitel Pre-kontraktuális felelősség (culpa in contrahendo)

Történeti áttekintés 1. Deliktuális felelősség Bartolus: a jogellenes magatartást annak a jogrendszernek kell értékelnie, ahol a jogsértést elkövették (lex loci delicti commissi) - a vegyes statútumok közé tartozik; - büntetőjogi megközelítés: a vétkes magatartással megvalósuló károkozás büntetőjogi és polgári jogi következményei nem váltak el egymástól.

Történeti áttekintés 2. Von Wächter: Már nem büntetőjogi szemlélettel közelít a kérdéshez, de a büntetőjogi büntetés és a polgári jogi kártérítés nála is ugyanazon magatartás következményeként jelenik meg – lex fori Savigny: ha a jogviszonyt kényszerítő jellegű normák szabályoznak, a jogviszony természetétől függetlenül a lex fori alkalmazandó. XX. Század: Szétválnak a büntetőjogi és polgári jogi jogkövetkezmények; a kérdést a károsult oldaláról kell megközelíteni – lex loci damni

Történeti áttekintés 3. Gyakorlati problémák: Elválik egymástól a károkozó magatartás tanúsítása és a kár bekövetkezése: távolsági deliktumok - cselekményelmélet – eredményelmélet Több mozzanatból álló cselekmények megítélése: Ha már a károkozó cselekmény megvalósulási hely sem egyértelmű A lex loci delicti esetlegessé, véletlenszerűvé válása: Komplex tényállások megjelenése, pl. határon átnyúló környezetszennyezések, termékfelelősség, stb.

Történeti áttekintés 4. Az elmélet és a gyakorlat válaszai: Választás a lex loci delicti commissi és a lex loci damni között A „better law”, a legszorosabb kapcsolat elvének az alkalmazása (USA) Babcock v. Jackson (1963) A károkozás helyének a differenciált meghatározása a különféle tényállások esetében (Svájc) A hagyományos szabály alóli kivételek megfogalmazása (Németország) – pl. közös lakóhely A járulékos kapcsolat szabálya (alapjogviszony joga) A jogválasztás megjelenése

Jogforrások 1 Szabályok: Az Európai Parlament és a Tanács 864/2007/EK Rendelete (2007. július 11.) a szerződésen kívüli kötelmi viszonyokra alkalmazandó jogról (Róma II. Rendelet) - Deliktuális felelősség - Jogalap nélküli gazdagodás - Megbízás nélküli ügyvitel - Pre-kontraktuális felelősség 2009. január 11-től A nemzetközi magánjogról szóló 2017. évi XXVIII. tv. 59-63.§-ai (Kódex)

Jogforrások 2 Két szabályozási rezsim: a károkozó esemény bekövetkezésének az időpontja szerint. 2009. január 11. előtt bekövetkezett események: Kódex 59-63.§-ai. 2009. január 11-től bekövetkezett események: Róma II. Rendelet és a Kódex 59-63.§-ai.

Az alkalmazandó jog meghatározása a Róma II. Rendeletben Lépcsők: A felek jogválasztása Az alkalmazandó kapcsolóelv által kijelölt jog

A felek jogválasztása 1. A jogválasztás szabadsága (Rendelet 14. cikk): „A felek megválaszthatják a szerződésen kívüli kötelmi viszonyra alkalmazandó jogot: a kárt okozó cselekmény bekövetkezését követő megállapodás útján; vagy ha valamennyi fél kereskedelmi tevékenysége körében jár el, a kárt okozó esemény bekövetkezését megelőzően szabadon megtárgyalt megállapodás útján is.”

A felek jogválasztása 2. Kifejezett és hallgatólagos jogválasztás: Rendelet 14. cikk (1) bek. második albekezdése: A jogválasztásnak vagy kifejezettnek kell lennie, vagy annak az eset körülményeiből kellő bizonyossággal megállapíthatónak kell lennie; A jogválasztás harmadik személyek jogait nem sértheti.

A felek jogválasztása 3. Milyen jog választható? Bármilyen jog választható, de vannak korlátok: Rendelet 14. cikk (2) bek.: Ha a kárt okozó cselekmény bekövetkezésének idején valamennyi lényeges elem egy másik országban található, a jogválasztás nem sértheti a kogens szabályok alkalmazását. Rendelet 14. cikk (3) bek.: Ha a kárt okozó cselekmény bekövetkezésének idején valamennyi lényeges elem egy vagy több tagállamban található, a jogválasztás nem sértheti a közösségi jog kötelező szabályainak az alkalmazását.

Az alkalmazandó jog meghatározása jogválasztás hiányában A Rendelet szabályozásának a szerkezete: Jogellenes károkozás: Általános szabály Termékfelelősség Tisztességtelen verseny és a szabad versenyt korlátozó cselekmények Környezeti károk A szellemi tulajdonjogok megsértése Szervezeti fellépés Jogalap nélküli gazdagodás Megbízás nélküli ügyvitel Culpa in contrahendo

Jogellenes károkozás 1. Általános szabály (4. cikk) Főszabály: azon ország jogát kell alkalmazni, amelyben a kár bekövetkezik (lex loci damni) Kivételek: Ha a károkozó és a károsult személy szokásos tartózkodási helye ugyanabban az országban található a kár bekövetkezésének az időpontjában, ennek az országnak a joga. Kitérítő klauzula: szorosabb kapcsolat. Szokásos tartózkodási hely: Megegyezik a Róma I. Rendelet definíciójával (23. cikk).

Jogellenes károkozás 2. Termékfelelősség (5. cikk) Főszabály: Többlépcsős meghatározás A kárt elszenvedő személy szokásos tartózkodási helyének a joga, ha a terméket abban az országban forgalomba hozták; vagy, ennek hiányában A termék beszerzése országának a joga, ha a terméket abban az országban forgalomba hozták; vagy, ennek hiányában A lex loci damni, amennyiben abban az országban a terméket forgalomba hozták. Kivételek: Ha a felelősnek tekintett személy nem láthatta ésszerűen előre a termék forgalomba hozatalát a fenti országokban, a felelős személy szokásos tartózkodási helye szerinti ország joga. Kitérítő klauzula: szorosabb kapcsolat.

Jogellenes károkozás 3. Versenyjogi deliktumok (6. cikk) Tisztességtelen verseny: Azon ország joga amelyben a versenyviszonyok vagy a fogyasztók kollektív érdekei sérülnek vagy sérülhetnek Ha a cselekmény egy meghatározott személy érdekeit sérti, az általános szabályt kell alkalmazni. Verseny korlátozása: Annak az országnak a joga, amelynek piaca érintett vagy érintve lehet. Több ország esetén: lex fori, ha az is érintett piac. A jogválasztás tilalma!!!!

Jogellenes károkozás 4. Környezeti károk (7. cikk) Vagylagos szabály: Az általános szabályt kell alkalmazni, VAGY A kártérítést követelő személy dönthet úgy, hogy a lex loci delicti commissi jogára alapozza a követelését. Kódex 59.§: Erre legkésőbb a perfelvételi szakban, a bíróság által megállapított határidőn belül van lehetőség.

Jogellenes károkozás 5. A szellemi tulajdonjogok megsértése (8. cikk) Nemzeti oltalommal védett jog megsértése: annak az országnak a jogát kell alkalmazni, amelyre az oltalmat igényelték. Közösségi oltalommal védett jog: a jogsértés elkövetése hely szerinti ország joga. A jogválasztás tilalma!!!

Jogellenes károkozás 6. Szervezeti fellépés (9. cikk) Jelentése: A munkavállalói vagy munkáltatói minőségben eljáró személyek, vagy az ezek szakmai érdekeit képviselő szervezetek felelőssége. A felelősség tárgya: egy kilátásba helyezett vagy megvalósított szervezett fellépésből eredő károk. Alkalmazandó jog: azon ország joga, ahol a szervezett fellépésre sor került vagy sor fog kerülni.

Jogalap nélküli gazdagodás (10. cikk) Négy lépcsős meghatározás: Ha a jogalap nélküli gazdagodás szerződéssel vagy szerződésen kívüli károkozással függ össze, az e jogviszonyra irányadó jog; Ha a fentiek szerint az irányadó jog nem határozható meg, és a felek szokásos tartózkodási helye azonos országban található, ezen ország joga; Ha még mindig nem határozható meg az alkalmazandó jog: a gazdagodás bekövetkezésének helye szerinti ország joga. Kitérítő klauzula.

Megbízás nélküli ügyvitel (11. cikk) Négy lépcsős meghatározás: Ha a megbízás nélküli ügyvitel szerződéssel vagy szerződésen kívüli károkozással függ össze, az e jogviszonyra irányadó jog; Ha a fentiek szerint az irányadó jog nem határozható meg, és a felek szokásos tartózkodási helye azonos országban található, ezen ország joga; Ha még mindig nem határozható meg az alkalmazandó jog: annak az országnak a joga, ahol az ügy ellátásra került. Kitérítő klauzula.

Culpa in contrahendo (12. cikk) Két lépcsős meghatározás: Az a jog, ami a szerződésre alkalmazandó lett volna, ha az megkötésre került volna; Ha a fentiek alapján az alkalmazandó jog nem határozható meg – VAGYLAGOSAN: - a lex loci damni, - a közös szokásos tartózkodási hely joga, - nyilvánvalóan szorosabban kapcsolódó ország joga.

A Kódex rendelkezései 1. A Kódex rendelkezéseit az olyan szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyokra kell alkalmazni, amelyekre a Róma II. Rendelet hatálya nem terjed ki. A Kódex rendelkezéseit kell alkalmazni pl.: - értékpapírokból származó szerződésen kívüli, az átruházható jellegből származó kötelezettségek megszegése; - atomkárokból eredő kötelezettségek; - a magánélet és a személyiségi jogok megsértéséből eredő szerződésen kívüli kötelmi viszonyok.

A Kódex rendelkezései 2. (Kódex 60-62.§) Főszabály: A szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyokra annak az államnak a joga alkalmazandó, amelynek területén a kötelemkeletkeztető jogi tény hatása bekövetkezett. Kivételek: Ha a szerződésen kívüli jogviszony jogosultjának és kötelezettjének szokásos tartózkodási helye - jogi személy esetén a létesítő okirata szerinti székhelye - a kötelemkeletkeztető jogi tény hatásának bekövetkezésekor ugyanabban az államban van, ennek az államnak a joga alkalmazandó. Ha a szerződésen kívüli jogviszony szorosan összefügg egy, a felek között a szerződésen kívüli jogviszony keletkezésekor már meglévő másik jogviszonnyal, akkor a szerződésen kívüli jogviszonyra is e másik jogviszonyra irányadó jog alkalmazandó.

A Kódex rendelkezései 3. (Kódex 63.§) Jogválasztás: A felek a szerződésen kívüli kötelmi jogviszony létrejöttét követően jogot választhatnak. Ha a jogválasztás nem kifejezett, annak az ügy körülményeiből egyértelműen megállapíthatónak kell lennie. Jogválasztásra legkésőbb a perfelvételi szakban, a bíróság által megállapított határidőn belül van lehetőség. Ha a jogviszony csak egy állam jogához kapcsolódik, a jogválasztás nem sértheti e jognak azon szabályait, amelyektől megállapodással nem lehet eltérni.