Kr. e. 338 2018.06.17..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Caius Julius Caesar Kr. e. 100Kr. e július 13. – Kr. e. 44. március 15. július 13Kr. e. 44 március 15 Kr. e. 100július 13Kr. e. 44 március 15.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Magyarország a két világháború között
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
(Dávid és Salamon uralkodása)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Nagy Károly.
Magyarország: logisztikai központ
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A „fény százada”.
SZÁMVITEL.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Portugália.
A korai Egyház Az első közösségek.
VÁRATLAN MŰSZAKI ESEMÉNYEK
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Középkor története 7. osztály
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Állampolgári jogok és kötelességek
A római államtörténet korszakai
Mit adtak nekünk a rómaiak?
U8 – U10 célok a szezonra.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Orsós szabolcs Zalaapáti
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Kr. e. 338 2018.06.17.

Kr. e. 279 2018.06.17.

Kr. e. 241 2018.06.17.

Kr. e. 202 2018.06.17.

Kr. e. 133 2018.06.17.

Kr. e. 86 2018.06.17.

Kr. e. 44 2018.06.17.

2018.06.17. Róma az V. században

2018.06.17. Kr. e. 300

2018.06.17. Kr.e. 280

2018.06.17. Kr.e. 264

2018.06.17. Kr.e. 218

2018.06.17. Kr.e. 129

2018.06.17. Kr.e. 59

2018.06.17. Kr.e. 44

Ager publicus: a közföldek Rómában, melyből a polgárjoggal rendelke-zők részesülhettek, akik ezt, mint magántulajdont kezelték. Róma hódítá-sai során az ~ mennyisége megnőtt. Mivel jelentős részét patríciusok sze-rezték meg, a plebejusok érdekében sikertelen kísérletek történtek az ~-ból bérelhető földterület nagyságának a korlátozására (L.–S.földtv). 2018.06.17. Censor: fontos magistratus Rómában Kr.e. 443-tól. Csak patríciusok tölthették be, s kezdetben két ~-t választottak, öt év időtartamra. A polgárok vagyonbecslését, vagyoni osztályokba való besorolását végezték, amely az adózás, katonáskodás és a politikai szerepvállalás alapja volt. Consul: a római közt. korában a legfőbb magistratus, az állam élén álló 2 hivatalnok elnevezése. A ~ senatussal együtt irányították a köztársaságot. Háború esetén a hadsereg parancsnokai voltak. Tisztségüket egy évig tölthették be. Kezdetben csak patr. lehetett ~ majd az egyikük a plebe-jusok köréből került ki. A császárkorban az uralkodó egyik címévé vált.

Latifundium: árutermelő mg. -i nagybirtok a Római Bir. -ban. A Kr. e Latifundium: árutermelő mg.-i nagybirtok a Római Bir.-ban. A Kr. e. II. sz.-ban belterjessé vált, és elsősorban rabszolgamunkát alkalmazott. A Kr. u. II. sz.-ban a birtokközponttól távolabb eső területein a rabszol-gákat felváltották a colonusok és a házas rabszolgák, ami az árutermelés hanyatlásával járt. 2018.06.17. Lovag(rend): Rómában a kereskedelemmel és adóbérlettel foglalkozó ré-teg, mely a törvények értelmében emiatt nem vállalhatott hivatalt. Elne-vezése a vagyoni beosztás szerinti lovas szolgálatból ered. A ~-ok elsősor-ban a provinciák jövedelmeiből gazdagodtak, s a néppártot támogatták. Magistrates: az ókori Rómában az állami tisztség illetve e tisztségek révén hatalommal rendelkező személy neve. A ~-ok viselői nem kaptak fizetést, hogy csak vagyonos, így megvesztegethetetlen emberek tölthessék be e feladatokat. A megvesztegethetetlenséget és a köz érdekének fokozott érvényesítését szolgálta a kollegalitás (többen viselték ugyanazt a hivatalt) és a személyek évenkénti cseréje is. A Kr. e. III. sz.-ig a ~-ok zömét csak patríciusok tölthették be

Néppárt: politikai csoport a római köztársaságban a Kr. e. II-I Néppárt: politikai csoport a római köztársaságban a Kr. e. II-I. században. Idetartoztak a hatalomból kisebb mértékben részesülő, feltörekvő arisztokraták és lovagok. Célja a hatalom megragadása volt, s ennek érdekében a köztársaság reformját hirdette, és a plebs követeléseit is hangoztatta (pl. a földosztást). ~-i politikus volt, pl. Julius Caesar. 2018.06.17. Néptribunus: a plebejusok érdekeit védő tisztségviselő az ókori Rómában Kr. e. 494-től. Vétójogával élve megsemmisíthette a köznép számára hátrányos törvényeket és rendelkezéseket, s a köznép érdekében törvényeket javasolhatott. Személye sérthetetlen volt, s ezzel védelmet nyújtha­tott a plebejusoknak. Kezdetben 2 majd 10 ~-t választottak. Optimaták (a legjobbak): politikai csoport a római köztársaságban a Kr. e. II-I. században. A hatalmat birtokló senatori arisztokráciát képviselte. Célja a hagyományos köztársasági intézmények megerősítése, a változások megakadályozása. Praetorianusok: Augustus által létrehozott testőrgárda. A későbbiekben a Rómában állomásozó haderő komoly tényezővé vált az uralomváltások pillanatában.

Principatus: az Augustus által kiépített leplezett egyeduralom Principatus: az Augustus által kiépített leplezett egyeduralom. A hadseregre támaszkodó egyeduralkodó a köztársasági érzelmekre, hagyományokra tekintettel a köztársasági tisztségeken keresztül gyakorolta hatalmát. A rendszer évszázadokig működött, de a köztársasági formákat mind nyíltabban mellőzték. 2018.06.17. Provincia: tartomány, a meghódított területeken kialakított igazgatási egység a Római Birodalomban. A rómaiak Itália meghódítása után a távolabb fekvő területeket szervezték ~-ákká. Ezek élére római helytartót állítottak. Az itteni hivatalnokokat kinevezték, és nem választották. A ~-ák lakossága adót fizetett Rómának, s nem voltak politikai jogai. Senatus (szenátus): a vének tanácsa Rómában. Az intézményt az etruszkoktól vették át a királyság korában. A köztársaság idején a legfőbb hatalom birtokosa, megerősítette a törvényeket, felügyelte a magistratusokat, a pénzügyeket, a vallási életet, irányította a külpolitikát. A császárkorban lassan jelentéktelenné vált. Tagjai a volt magistratusok, akiket a censorok jelöltek ki. A királyság korában 100, később 300, majd Sulla idejétől 600 tagja volt.

Triumvirátus (három férfi szövetsége): két politikai érdekszövetség elne-vezése Rómában, a köztársaság válsága idején. Az első ~ (Caesar, Cras-sus, Pompeius, Kr. e. 60) célja a consuli tisztség, majd egyéb hivatalok megszerzése a senatori rend ellenében. A második ~ (Octavianus, Anto-nius, Lepidus, Kr. e. 43) célja Julius Caesar gyilkosainak megbüntetése, s a hatalom megtartása azokkal szemben, akik a régi köztársasági államrend helyreállítását akarták. Vétójog (a latin veto [= tiltakozom] kifejezésből): valamely személy vagy testület joga arra, hogy bizonyos törvények, rendeletek életbe lépését megakadályozza. (Lásd: néptribunus) zsoldoshaderő: fizetésért (zsoldért), hivatásszerűen harcoló katonákból álló hadsereg. Mind a görögöknél, mind a rómaiaknál akkor jelent meg, mikor a szabad középrétegek gazdasági helyzete megingott, s nem bírták a katonáskodás anyagi terheit. A ~ általában nagy harci értéket jelentett, de egyes politikusok könnyen felhasználhatták a hatalomért folyó küzdelmekben.

Feketelistázás (proscriptio): a törvényen kívül helyezett politikai ellenfelek névsorának közzététele. A listán szereplőket bárki büntetlenül megölhette, sőt feladóik részesedtek vagyonukból. A ~-t először Sulla alkalmazta diktatúrája alatt (Kr. e. 83-79). plebs: a római köznép. A római parasztság tönkremenetele idején (a Kr. e. II. sz.-ban) a városokba áramló, ingyenélő vagy napszámos munkákból ten-gődő szabadokat nevezték így. Az állam ingyen-gabonával tartotta el, és cirkuszi játékokkal szórakoztatta. A politikai életben is sokszor fel-használták e könnyen befolyásolható tömeget. Pax Romana: Augustus külpolitikai koncepciója: győzelmes béke a birodalom szomszédaival.

Vercelle Aquae Sextiae

Caesar harcai a polgárháború idején 2018.06.17. Rubicon Munda Zela Ilerda Pharsalus Thapsus Caesar harcai a polgárháború idején

Római Birodalom Augustus és Traianus idején 2018.06.17. Római Birodalom Augustus és Traianus idején Actium Philippi