Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állampolgári jogok és kötelességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állampolgári jogok és kötelességek"— Előadás másolata:

1 Állampolgári jogok és kötelességek
Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: Állampolgári jogok és kötelességek A Támogatott Ügyintézés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft Kódszám: 41321/ 185, Szerződésszám: 2497/5/2013

2 Jog magatartási szabályok és az azokhoz kapcsolódó egyéb magatartási előírások (elvek, célmeghatározások) állami szervekhez kötődik általánosan kötelező be nem tartását az állam bünteti

3 A jog Általános ‒ mindenkire vonatkozik
Közzétett ‒ mindenki olvashatja, hozzáfér Közérthető ‒ mindenki megérti Ellentmondás-mentes ‒ nincs benne ellentmondás Célja, hogy fenntartsa az állam békéjét

4 Állampolgári jogok Minden állampolgárra vonatkoznak
Az alaptörvény foglalja össze Két kategória: gazdasági és kulturális jogok politikai jogok A Magyar Köztársaságban minden ember jogképes! Ez azt jelenti, hogy jogai és kötelességei vannak!

5 Gazdasági jogok A munkához való jog
A munka szabad megválasztásának joga A magyar köztársaságban mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához. Azonos munkáért azonos bér Az egyenlő munkáért mindenkinek egyenlő bérhez van joga. A bért a végzett munka mennyisége és minősége szabja meg.

6 Gazdasági jogok Pihenéshez való jog Fizetett szabadság
Mindenkinek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz és a fizetett szabadsághoz.

7 Gazdasági jogok Érdekvédelmi szervezetek
Mindenkinek joga van ahhoz, hogy másokkal együtt szervezetet alakítson vagy ahhoz csatlakozzon. A szervezkedés célja a gazdasági és szociális érdekek védelme. Sztrájkjog A sztrájk azt jelenti: munkabeszüntetés. A munkavállalók célja a szrájkkal gazdasági ésszociális érdekeik érvényesítése a munkaadókkal szemben.

8 Szociális jogok A testi és lelki egészséghez való jog
Szociális biztonság joga Munkanélküliség esetén a megélhetéshez szükséges segélyhez való jog.

9 Kulturális jogok Művelődéshez való jog
Alap-, közép- és felsőfokú oktatáshoz való jog

10 Politikai jogok Választójog Közhivatal viselésének joga
A Magyar Köztársaság területén élő minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy választó és választható legyen. Vagyis hogy jelöltekre szavazhasson. És hogy maga is jelölt lehessen.

11 Politikai szabadságjogok
Egyesülési és gyülekezési jog A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását. Szólás- és sajtószabadság A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje és terjessze.

12 Politikai szabadságjogok
Gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadság A vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztása, elfogadása, gyakorlása.

13 Személyi szabadságjogok
Személyi sérthetetlenség joga Levéltitok Magánlakás sérthetetlensége A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jog: - a jó hírnévhez, - a magánlakás sérthetetlenségéhez, - a magántitok védelméhez - A személyes adatok védelméhez.

14 Személyi szabadságjogok
állampolgárok egyenjogúsága A Magyar Köztársaság biztosítja a férfiak és a nők egyenjogúságát minden polgári és politikai, valamint gazdasági, szociális és kulturális jog tekintetében. A Magyar Köztársaság védelemben részesíti a nemzeti és etnikai kisebbségeket.

15 Állampolgári kötelességek
Közteherviselés Minden felnőtt állampolgár adóköteles. Az adót a jövedelméből fizeti. Tankötelezettség Az oktatási törvény szerint 16 éves korig mindenkinek iskolába kell járnia. Honvédelem, polgári védelem A haza védelme minden állampolgárának kötelessége.


Letölteni ppt "Állampolgári jogok és kötelességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések