Igehirdetés „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. 37„Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Közösség 3. Isten családjában 2008 febr. 17 de. B.Gy. TM.
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A házasság még nem a mennyország
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Jer Mert ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Majd meglátjátok, hogy még a ti időtökben véget vetek ezen a helyen a hangos, vidám örvendezésnek,
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Nőnapi Üdvözlet Nőnap alkalmából szeretettel köszöntünk titeket, Kik az élet viharában is velünk vagytok szüntelen. Talán nem is tudjuk mind ezt megköszönni,
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Engedd / Engedj közelebb
„Aki megtartja és tanítja [ezeket a parancsokat], az nagy lesz a mennyek országában.” (Mt 5,19)
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
„Építse egyik a másikat" 1Thessz a párkapcsolat teológiája
JÓ REGGELT !.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
ISTEN hozott köztünk!.
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Isten munkája - Isten felkentje
Az élet igéje március.
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ISTEN hozott köztünk!.
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Továbblépés Továbblépés - Megbocsátás.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Az Élet Igéje április.
Isten mondta.
Árvácskák és Móricz Zsigmond
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Anyagi javak tisztelete BE. 12. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, március 21.
„Élni vagy égni?” Készítette:Komjáthy Károly.
A házasság = elköteleződés megbocsátásra, hűségre, szeretetre
Református istentisztelet
JÓ REGGELT !.
a nehéz napokat rád bízom. Rád bízom, rád bízom a fényes napokat is.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Isten akarata szerint élni ma
Nagy-csütörtök C - év Jn 13,1-15.
Háború és béke. háború és béke békesség fejedelme az úr vitéz harcos.
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
Törvény alatti állapot:
Igeolvasás „11Ezért Mózes ezt mondta az ÚRnak: Miért tettél szolgáddal ilyen rosszat? Miért nem vagy jóindulattal hozzám, miért raktad rám ennek az egész.
Miért olyan fontos a hit?
Felszólító igék Máté evangéliumában
Húsvét V Vasárnap Á - év Jn 14,1-12.
XVII Évközi VasárnapC - év
Ökumenikus imahét bezárása
Húsvét II Vasárnapja B év
„Nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten
Isten hozott, hogy megáldjon!
Kérdések az alkalom előtt
Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
„47Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való
Bemutató az Örtorony folyóirat nyomán I. részlet.
Előadás másolata:

Igehirdetés „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. 37„Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsáttatik.38Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.” 39Példázatot is mondott nekik: „A vak vezetheti-e a világtalant? Nem esnek-e mind a ketten verembe? 40A tanítvány nem feljebb való mesterénél; aki pedig teljesen felkészült, az lesz olyan, mint a mestere. 41Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát? 42Hogyan mondhatod atyádfiának: Atyámfia, hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a saját szemedben nem látod a gerendát? Képmutató, előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és akkor jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a szálkát atyádfia szeméből.”

„Isten hívása és földi hivatásunk”

„9Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni „9Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!  10Én, az ÚR vagyok a szívek ismerője, a vesék vizsgálója…” Jer 17,9-10. 

irgalmatlanság, ítélkezés, meg nem bocsátás, képmutatás, ellenségeskedés

„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” I Kor 16,14 Megítél Elítél „Ítéljétek meg tehát, mi az, ami kedves az Úrnak…” Ef 5,10 „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” I Kor 16,14

„Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz „Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!”  Jn 8,11

„Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!"  „32Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” Ef 4,32 „13 Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” Kol 3,13 Igazodási pont az Ige!

„Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük.” Mt 7,12 

"ÉN" - jobban tudom - különb vagyok - másképpen csinálnám

„3Semmit nem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál.”  Fil 2,3

„8Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” Fil 4,8

"Megtanultuk a hosszú házasságunk ideje alatt, hogy nem mindent kell meghallanunk, nem mindent kell szóvá tennünk és nem mindent kell észrevennünk.”

„29Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.” Ef 4,29

"Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige "Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige." Péld 25,11

„10Rosszul esik az intés annak, aki letér az ösvényről, pedig meghal az, aki gyűlöli a dorgálást.” Péld 15,10

„41Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre?”

„Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj „Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.46Miért mondjátok nekem: URam, URam – ha nem teszitek, amit mondok? 7Megmutatom nektek, kihez hasonló az, aki hozzám jön, hallja beszédeimet, és cselekszi azokat. 48Hasonló ahhoz a házépítő emberhez, aki mélyre ásott, és a kősziklára alapozott: amikor árvíz jött, beleütközött az áradat abba a házba, de nem tudta megingatni, mert jól volt megépítve.” Lk 6,45-48

„ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást „ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” Jn 13,34-35. 

Isten hívása „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” I Jn 1,9

Földi hivatásunk A hívő embernek, akit Isten elhívott/kihívott a bűnből, annak a földi hivatása pedig az lesz, hogy a bűnt néven nevezze elsősorban a maga életében, a Krisztustól kapott  szeretetet megélje és a krisztusi megbocsátást gyakorolja.