Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)"— Előadás másolata:

1 Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)

2 Éljünk úgy, mint a világosság gyermekei!
1. Teremjük a világosság gyümölcseit! 2. Ne tévesszen meg minket senki! 3. Ne vegyünk részt a sötétség cselekedeteiben! Ítéljük meg azokat! 4. Leplezzük le, ami nem jó, igaz és egyenes! 5. Imádkozzunk, hogy a világosságunk világosságra vezessen másokat!

3 „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert a napok gonoszak. Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” (Efézus 5: 15-17)

4 Ebből kifolyólag….(világosság gyermekei vagyunk) … jól vigyázzatok, hogyan éltek!
Bölcsen, ne esztelenül (bölcstelenül) Jó, de azt hogyan kell?

5 Ki a bölcs?

6 Ki lehet bölcs? „A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.” (Péld 9:10) A Biblia szerint bölcs csak istenfélő ember lehet! De minden hívő bölcs? „A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek.” (111.Zsoltár 10) Az Úr félelmében élni (tisztelettel, odaadással, függéssel, alárendeltséggel) Ő Isten én ember vagyok – minden rajta áll!!!

7 „Ugyan kik vagytok ti, hogy meg meritek kísérteni az Istent ma, és Isten helyére álltatok az emberek közt? A Mindenható Urat teszitek próbára, de semmit sem fogtok soha megtudni. Mert az emberi szív mélységébe sem tudtok elérni, sem észjárását megérteni, hogy kutathatnátok hát ki Istent, aki mindezeket teremtette, szándékait hogyan ismerhetnétek meg, gondolatait hogyan tudnátok felfogni? Sehogysem, testvéreim. Ne ingereljétek haragra az URat, Istenünket!Mert ha nem akar öt napon belül segíteni nekünk, akkor is meg van a hatalma, hogy annyi nap múltán oltalmazzon meg, amikor akar, illetve hatalma van, hogy megsemmisítsen minket ellenségeink szeme láttára. Ti pedig ne kényszerítsétek ki az Úrnak, Istenünknek akaratát, mert nem olyan az Isten, mint az ember, hogy fenyegetni lehetne, sem mint az ember fia, hogy kéréssel siettetni lehetne. Ezért várván a tőle jövő szabadítást, hívjuk őt segítségül, ő meg fogja hallgatni kiáltásunkat, ha jónak látja.” (Judit könyve 8: 12-17)

8 Mi is a bölcsesség? Nem műveltség, olvasottság, IQ, tudomány vagy kor kérdése „De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre Salamon ne tudott volna megfelelni. Amikor Sába királynője látta Salamon bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a felszolgálók magatartását és öltözetét, a pohárnokokat és azok öltözetét, továbbá a följáróját, amelyen az ÚR házába szokott följárni, még a lélegzete is elállt, és ezt mondta a királynak: Igaz volt, amit országomban hallottam dolgaidról és bölcsességedről, de nem hittem azoknak a beszédeknek, míg magam el nem jöttem, és saját szememmel meg nem láttam. Még a felét sem mondták el nekem nagy bölcsességednek; felülmúlod azokat a híreket, amelyek hozzám eljutottak.” (2 Krón 9: 2-6)

9 Bölcsesség az idővel! „kihasználva az alkalmas időt, mert a napok gonoszak.”

10 Bölcsesség az idővel! Kihasználni az alkalmas időt!
Világosság gyermekeiként (elzárkózni, megítélni, leleplezni, gyümölcsöt teremni, imádkozni) Nem mi tervezzük… (pl. gyógyulás, biz.tétel) DE tudatosan készülünk rá! (csatár a meccsen) A napok gonoszak (mert elmúlnak a lehetőségek, és nem jönnek többé vissza) „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” (90. Zsoltár 12)

11

12 Bölcsesség a tervezésben!
„Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!” „Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Róma 12: 1-2) Általánosságban és személyre szólóan. (összhang) Minél jobban megismerjük Isten akaratát általánosságban, annál inkább megismerjük a személyre szóló tervét is velünk!

13 Mit tegyünk? Kérjünk bölcsességet!
„Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jakab 1:5)

14 Mit tegyünk? Legyünk készültségben!
„… legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.” (1 Péter 3: 15b)

15 Mit tegyünk? Ismerjük meg Isten akaratát!
„Teljes szívből kereslek téged, ne engedd, hogy eltérjek parancsolataidtól! Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” (119. Zsoltár 10-11)


Letölteni ppt "Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések