A lelkigondozott védekezései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Feltehetek egy kérdést?
Kis Angyalkák.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
ÉRZELMI FELSZABADULÁS TECHNIKA RÖVIDEN, KÉPEKBEN.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A Barátság.
Vérmérsékletem képekben
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Ezt üzenik Neked az. Az Örök Id ő k Angyalainak szerencseimája Bárki, akinek szüksége van ránk, kapcsolatba léphet velünk!
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
Béla gondolatai a házasságról
Preventív kifogáskezelés
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Food for Thought.
Könnyek....
Isten?.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
A melankólikus vérmérséklet
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
Kis Angyalkák.
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
„Törekedjél inkább igaz lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre, türelemre és szelídségre!” (1 Tim 6, 11).
Skizofrénia.
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jézus a mi oltalmunk, erősségünk Ha ránk szakad minden baj, mégse félünk Ő a mi páncélunk, erős pajzsunk Ha ránk tör az ellenség, Benne bízunk Ez a föld.
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A lelkigondozói beszélgetés © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A pontos idő: 18:58.
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Isten mondta.
Norvegija – Šiaurės pašvaistė 45 le cke az életben Nov 2009 He YanMusic: snowdream.
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Szól-e még Isten az emberekhez?
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Gazdagabb vagy bárkinél,
Csitáry-Hock Tamás*************Szeretettel Aliz
A Legjobb Barát Hozzáállás
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
A tetté lett szeretet Családi istentisztelet Mikulás napján Program: – Gyülekezés és énektanulás – „A tetté lett szeretet” - totyogók istentisztelete.
Egyszer volt, hol nem volt, egy gyermek megszületni készült.
A tanítványi élet igazi erőforrása és legnagyobb akadálya
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
A család ahonnan jövök.
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
Gyülekezetünk 1. oszlopa: A Szentírás – Isten Szava
A szerénység a megélt szépség
Miért válaszottam a BME-VIK-et?
Miért választottam a BME mérnökinformatikus szakot?
45 lecke az életben Norvegija – Šiaurės pašvaistė Music: snowdream
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
A szerénység a megélt szépség
Előadás másolata:

A lelkigondozott védekezései

A lelkigondozott védekezései Görcsös és kínos hallgatás Ok: nehéz kezdés, kritikus pont, titok, kritika, sértődés Megoldás: visszatükröző, megértő mondat, pl.: „Tudom, milyen nehéz most a helyzete.” de jó volna kimondani éppen azt, amit érez/gondol kimondjuk helyette: „attól tartok, csalódott”

A lelkigondozott védekezései Parttalan szóáradat Megengedi, hogy összefoglaljam? Leírná legközelebb pontokba szedve? Kerülő kérdések „Mondja, mi az élet értelme?” – ne csússzunk bele  konkretizáljunk: neki ez most miért kérdés? Tartsuk szem előtt: intellektuális beszélgetés helyett partnercentrikus!

A lelkigondozott védekezései XY érdekében jöttem – közben magáról szól. Alkohol, nyugtató hatása alatt jön – fél. Nem mond igazat – lehet pszichés betegség is.

A lelkigondozott védekezései Előítélettel jött hozzánk – dogmatikusnak tart, helyettünk ő ítéli el önmagát Támad – szidja a papokat, hogy engedheti Isten Nem jó bárm(k)inek sem apologétáivá válnunk, sem ócsárolásába bocsátkoznunk Mit mondanánk arra a mondatra, hogy: „csalódtam az egyházban/papokban”? Másról beszél sokáig – ítéleteink 80%-a ránk jell.

A lelkigondozott védekezései Mondvacsinált problémát ad elő – pénzt kér, vagy föl akar valamire használni Hízelkedés. Csapda, ha csak személyünkért keres fel – „valakibe” menekül; folyondár emberekkel szemben elővigyázatosság! – A karó szerepét nem jó huzamos ideig vállalni, hárítsuk el a tartós lelkigondozói kapcsolatra törekvő kísérletet!

A lelkigondozó részéről elkövethető hibák

A lelkigondozó részéről elkövethető hibák Túl rideg, túl barátkozó Túl sokat beszél önmagáról Megbeszélt időpontban nem vagyunk ott A ránk bízott titkot elmondjuk Irracionális tényezőkkel is számolnunk kell: pl. ha gondolatban lemondunk róla, fölfogja

A pásztori beszélgetés - Rossz válaszok Helyzet: „Nem tudok belenyugodni abba, hogy a férjemet örökre elveszítettem” Általánosítás „Tudom, mit érez. Gyakran van dolgom ilyen nehéz sorscsapást szenvedett emberekkel. Mindenkinek meg kell békélnie sorsával. Önnek is segít majd az idő.”  Üzenete: „Egy vagyok a sok közül.” Dogmatizáló válasz „Aki ilyen mély sebet kapott, mint Ön, annak meg kell tanulni, hogy csak Istennél találhat vigasztalást. Valószínűleg Ön is rá fog jönni erre.”  Üzenete: „Vallásos receptet ad.”

A pásztori beszélgetés - Rossz válaszok Moralizáló válasz „Nem kell annyit gyötrődnie. Jó volna inkább valami új feladatot keresni. Ez segíteni fog egy kicsit.”  Üzenete: „Más fontosabb, mint én.” Diagnosztizáló válasz: „Tudom, hogy Ön mindent mennyire a szívére vesz. Ön nagyon komoly asszony és az ilyen emberek számára különösen nehéz az élet kemény próbatételeit feldolgozni.”  Üzenete: „Elemez, ő uralja a helyzetemet.” Rámenős válasz: „Térj meg! Mulandók vagyunk. Isten az örökéletre akar téged hívni ezen a nehéz próbatételen keresztül.”  Üzenete: „Csak a túlvilág érdekli. Könnyű préda vagyok.”

Lehetséges válaszok a példatörténethez: „Nem tudok belenyugodni abba, hogy a férjemet örökre elveszítettem.” Visszatükrözés a kliens érzelmeinek, lelkiállapotának szavakba öntése Együttérző felelet saját szemléletéhez és tapasztalatához segíti, hogy tisztázni tudja önmaga számára helyzetét Megértés a beszélgetés kölcsönösen befolyásoló folyamat, a válaszok hatnak a kérdező ember további ön-reflexióira is. Meghallgatás. A lelkigondozás „sikere” leggyakrabban a meghallgatás képességén múlik.