Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A család ahonnan jövök.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A család ahonnan jövök."— Előadás másolata:

1 A család ahonnan jövök

2 Anya Az első évek az anyáé. Ő a szív a családban.
Feladata, hogy a házban élet legyen és hogy otthont teremtsen. Péld 31,10 Lányoknál: Gyengédség, odafigyelés. Ő neki kell lenni a férfi szívének az otthona.

3 Az apa Későbbi évek. Fej a családban, (legalábbis törekednie kell erre.) (Ef 5)‏ A család piramisában az apa van alul jövő és remény mutató értékrendet, hitet adó segít kibontakozni. szabadságra nevel konfliktus helyzetben megoldást mutat A az apa a távollétében is nevel Egyértelmű és világos szabályok a családban.

4 És valóban komoly szándékai vannak?

5 Az apakép: A fiú az apjától tanulja meg mit jelent férfinak lenni.
Pozitív: Szervezőkészség, rugalmasság, jó családvezetés. Komolyan venni a másikat, harcolni akár nagyobb ellenállással szemben is. Negatív: Túlzott keménység, saját magaddal szemben is. Az érzelmek elnyomása, és lekicsinylése, A családnak való átadottság hiánya.

6 Apakép - Istenkép

7 Az anya ”Nézd meg az anyát vedd el a lányát.”
Ki „hordja a a nadrágot”. Mennyire fejlődtek ki benned fontos női tulajdonságok: Megértés Mély érzelmek átélése és megértése Biztatás Vigasztalás...

8 Az ellenkező neműekkel való kapcsolat
Mit tanultál a másik nemmel kapcsolatban? Hogyan viselkedett apád az édesanyáddal? Segít neki, és gyakran hoz neki virágot? Lesegíti a kabátját és kinyitja neki az ajtót? Hogyan beszélt vele? Mennyire voltak a szüleid gyöngédek egymással? Kritizálták egymást sokszor mások előtt is?

9 Konfliktus-megoldási készség
Krízis: Igazságszolgáltatás Minden konfliktushelyzet stressz helyzet. Stressz alatt pedig még a szokottnál is gyorsabban nyúlunk a gyermekkorban tanult mintához. Hogy viselkedsz ilyen helyzetekben? Mi esik nehezedre? Hogy a másikat is engedd szóhoz jutni Vagy hogy ne hallgass és ne fojtsd el azt, amit érzel és gondolsz

10 Kivetítés. Ok: az ellenkező nemű szülőtől kapott mély sebek.
Lány: az apa távolságtartása “a férfiak mind ilyenek” Fiú: az anya “ráült”, “sose engedd túl közel a nőket a szívedhez, mert a sokat tudnak rólad, azt felhasználhatják ellened.” Bocsáss meg a szüleidnek, és kérd Istent, hogy ajándékozzon neked új látásmódot! Különben a kivetítés mérgezni fogja a házasságodat is!

11 Ha elfogadom a szüleimet, minden jó, ami tőlük jön átmegy belém és a rossz nem. 

12 Meggyógyultál ? Meg tudjuk oldani a konfliktusokat?
Távolságtartóak vagyunk? Eléggé teherbíró a kapcsolatunk? Milyen szerepe van a kapcsolatunkban a gyengédségnek? J ól érzem-e magamat a szüleim jelenlétében? Alapvetően szeretem őket de nem bírom őket elviselni? Utálom, ha tanácsot adnak? Tudok-e szüleimnek határokat szabni? Bűntudatom van–e hogy leszakadtam róluk? (Vagy még le sem szakadtam?)‏ Félek, hogy olyan leszek, mint ők?

13 Családi szabályok. Kimondott és kimondatlan családi szabályok.
“Nem akarunk túl sok gyengédséget, az csak elgyengít” “Ami a családban történik, ahhoz senkinek semmi köze” „Semmit a gyerek elött” “A konfliktusokról nem kell beszélni!“ “Jobb hallgatni. mint veszekedni”. „Csak a béke a fontos”


Letölteni ppt "A család ahonnan jövök."

Hasonló előadás


Google Hirdetések