Claus Sluter: MÓZES KÚT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Kárpátalja.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
NymE SEK BTK TTI SBANTR/SBALTR 1111 Történeti segédtudományok I
3. tétel.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Kállai Ferenc (eredetileg Krampner Ferenc; Gyoma, október 4
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Összeállította: Horváth Józsefné
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
(Dávid és Salamon uralkodása)
CIB Stafétabot KKV KUTATÁS 2015
Mayer József Budapest február 27.
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A „fény százada”.
„Ezek után láttam, hogy egy másik angyal leszállt a mennyből: nagy hatalma volt, és dicsősége beragyogta a földet.” Jelenések 18:1.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Hogyan viszonyuljunk a médiaeszközök használatához a válságból való kilábalás után? Szuromi Péter - ZenithOptimedia.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A korai Egyház Az első közösségek.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Liliom.
PETŐFI KÖLTÉSZETÉNEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Miért pont a bme-vik?.
Készítette: Boros Bence
mérnök leszek a3 feladat
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Pécs törökkori emlékei Bianka
Környezeti Kontrolling
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Válassza ki a Blaha Lujza tér végállomásra vonatkozó helyes állítást!
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Claus Sluter: MÓZES KÚT Dijon Épült, 1396 és 1404 között

O Champmol korabeli rajzon. A dijoni építkezések közül kiemelkedik a város melletti karthauzi kolostor, Champmol rendházának felépítése 1377-től. A mű együttes legfontosabb emléke ez a kútház, amelyet a kerengőben állítottak fel 1399-ben. Philip the Bold családi síremléket kívánt maga és utódai számára. A Mózes-kút a kor legkiemelkedőbb szobrászati alkotása, amelynek mestere; Claus Sluter

Claus Sluter Burgundia hercege Merész Fülöp 1340 Haarlem,- 1405-6 Dijon Burgundia hercege Merész Fülöp 1342-1404 Claus Sluter holland származású. Ő volt a kor legfontosabb észak-európai szobrásza. Úttörője az "északi realizmusnak ". Amikor a németalföldi festészet felívelt, a munkája Jan van Eyck és társai számára meghatározók voltak. Burgundia hercegnek vezető szobrásza volt. Létrehozta - monumentális léptékben - a naturalizmus és klasszikus korszak figurális szobrászatát. Művészegyéniségének tanújaként - a magmaradt művei között - a Mózes kút szolgál.

Ez a grafika segít felidézni a komplett kút látványát 1. Szint A hatszögletű alapzat, melyen azok a próféták lettek elhelyezve, akik Jézus halálát jövendölték. A kezükben látható kötet vagy pergament ezt hívatott jelezni. A síró angyalok zárják le az alsó szakaszt, mintegy átvezetik az Ó szövetségből az Új szövetség történéseibe. 2. Szint – en a kálvária jelenetet volt látható. Szűz Mária, Keresztelő szt.János, és Mária Magdolna, vagy csak egyedül Mária Magdolna. 3. Szint keresztre feszített Jézust helyezték.

Hogyan is gondolkodhatott Suter? Művészetén a társadalmi tudományok ismerete fedezhető fel. Építész: Ismerője a statikának tervezésnek. A vallás irodalmát mélyen ismerő: ezeket láthatjuk a három szint periódusán, a megszemélyesítése szolgált szimbólumok, attributumok hozzárendelésével. Teátrális rendező: Erre utal a próféták tudatos elhelyezése, megteremtve a párbeszédet egymás között és a szemlélővel. Orvos: anatómiai és pszichológia ismeretekkel rendelkező erre

Próféták elhelyezése az alapterületen: ZAKARIÁS JEREMIÁS DÁNIEL ÉZSAIÁS DÁVID MÓZES

MÓZES (Kr.e 13. sz.) Mózes tanító és vezető, aki a Krisztus előtti 13. században. Megszabadította népét az egyiptomi rabszolgaságból. A Sínai-hegyen tett szövetségi szertartáson, a Tízparancsolat átadásának helyén, megalapította Izráel közösségét. A továbbiakban Jézus kereszthalálának jövendölését olvashatjuk a Sluter kompozícióban;

Immolabit agnum multitudo filiorum Israhel ad vesperam= Mózes II. könyve 12.rész /6. Izrael közösségének gyülekezete a két este között ölje meg a bárányt.

DÁVID Fonderunt manus meas et pedes meos, numerarunt ossa = Zsoltárok könyve 22. rész /17-18 részlet/ Kezemet lábamat összekötözték és halálporába fektettek. Megszámlálhatom minden csontomat. Izrael második királya volt Kr.e. 1010-970. Történetét az Ószövetségben találhatjuk meg Sámuel próféta könyveiben További tudatos pozícionálás… őhozzá vezetik vissza Jézus családfáját Józsefen és Márián keresztül

JEREMIÁS (Kr.e. 7-6. sz.) Izrael egyik legnagyobb prófétája A Kr. e. 7.-6. sz. fordulóján élt. Próféciái tartalma miatt Jeremiás gyakran keveredett konfliktusba mind a királyokkal és a nép vezetőivel, mind a papokkal és más prófétákkal. Külsőleg és saját korának fókuszán nézve ugyan Ő maradt alul, de a jövő számára győztessé vált.

O vos omnes, qui transitis per viam, attendite et videte si est dolor sicut dolor meus Jeremiás siralmai 1 rész. Mindnyájótokat kérlek ti járókelők, tekintsétek meg és lássátok meg, ha van-e oly mély bánat, mint az én bánatom!

ZAKARIÁS (i.e. 520-518) Appenderunt mercedem meam triginta agrenteos Zakariás próféta könyve 11.rész /12. részlet./ Erre kimérték béremet: harminc ezüstöt.

DANIEL Kr.e.590) Post hebdomadas sexaginta duas occidetur Christus Dániel próféta könyve 9. rész /26. részlet/Hatvankéthét elteltével megölnek egy Fölkentet.

IZAIÁS (i.e.8.sz.) Ő a 4 nagy próféták első Izaiása. az i.e. 8. század második felében. Könyvekből tudjuk, hogy a királyok közelében élt tanácsadókényt. Haláláról a jóval későbbi, legendás zsidó hagyomány számol be. Vértanúhalált halt, Manasszesz király ketté fűrészelte. Neve nagy hatást gyakorolt kortársaira, az Ótestamentum nagy alakjaira.

Ésaiás próféta könyve 53. rész /7 részlet/ Mint a juh, melyet ölésre visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki száját. Sicut ovis ad occasionem dacetur, et quasi agnus coram tondenete se obtumescet et non aperiet os suum

ISAIÁS Dániel felé fordulva fejezi be a próféciát.

A prófétákat, angyalokat Jean Malouel művész színesre festette.

Krisztus törzse Végül, Jézust látjuk. Arcán a megtisztulás és fájdalom ötvözete látható, evvel idézi meg Sluter azt az empátiát, melyet Ő az emberek iránt táplált. (Francia leírás alapján eredetiségét ma is vitatják a Musée Archéologique- ben látható)

Mózes kutat szemlélők napjainkban.