Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kárpátalja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kárpátalja."— Előadás másolata:

1 Kárpátalja

2 Elhelyezkedése Területe  km².Az itteni Kárpátok három nagyobb hegyvonulata: a Beszkidek és a Gorgánok a voltaképpeni földrajzi határon és a vízválasztón húzódnak. A vidék délkeleti részére benyúlnak a Máramarosi havasok. Kárpátalja legmagasabb pontja a 2061 m magas, a Hoverla. Legnagyobb folyója a Tisza. Nagyobb folyói: a Tarac, a Talabor, a Nagy-ág, a Borzsa, a Latorca és az Ung. Legmagasabban található tava Szinevéri-tó

3

4 Zászlaja,címere Az 1920-ban elfogadott címer megegyezett a ma is használt címer leírásával márciusában a függetlenné vált Kárpát-Ukrajna szintén ezt a címert használta, annyi változtatással, hogy a címer jobb oldalán az első kék pólyába feltüntették a trizubot, Nagy Vlagyimir háromágú szigonyát és 1990 között a területnek nem volt címere. A jelenlegi címer december 18-án volt elfogadva.

5 Kárpátalja zászlaja két vízszintes sávból áll, a felső kék színű, míg az alsó sárga. A felső kék sávban Kárpátalja címere található. A zászlót hosszas viták után végül február 27-én fogadta el a Kárpátaljai Megyei Tanács.

6 Ételei CSALÁNLEVES KÁRPÁTALJAI UBORKASALÁTA ASZALT SZILVÁS PULYKAMELL
UKRÁN CÉKLASALÁTA SPÉKELT MARHAFELSÁL GRILLEZETT LAZACDERÉK KÁRPÁTALJAI MÓDRA TEPERTŐS BATYUSKA

7 Vallása A lakosság vallási hovatartozását tekintve a görög katolikus, a római katolikus, a református és az ortodox egyház is meghatározó a térségben. A második világháborúig a vidéken jelentős zsidó lakosság is élt.

8 Hagyományai Kárpátalja népi mestersége a fazekasság.
Kárpátaljának gazdag a népművészete: a hímzés, a fafaragások, a kerámia, a szőttes Kárpátalja népi mestersége a fazekasság.

9 Népviselete Az első gyermek születése után,
Az eladósorba került lányok díszes ruhát , pártát és családi ékszereket hordtak. Az első gyermek születése után, egyre sötétebb színeket viseltek. Az első unoka születése után , pedig már csak sötétkékbe és feketébe öltözködhettek. A leggazdagabbak a legdrágább selyemből készített ruhát viseltek.


Letölteni ppt "Kárpátalja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések