Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Nap Gyula, 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
avagy a háromszög technika
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
XXI. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Geometriai transzformációk
3. tétel.
Valószínűségi kísérletek
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
2. előadás Viszonyszámok
Vezetékes átviteli közegek
Becslés gyakorlat november 3.
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
KÉSZÍTETTE: ÁRPÁS ATTILA
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az IM csomópont funkciója, főbb tervezési kérdései
Kockázat és megbízhatóság
Egy szerkesztés nehézségei
Kockázat és megbízhatóság
A „fény százada”.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Útravaló ösztöndíjprogram Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
XX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Három dimenziós barlangtérkép elkészítésének matematikai problémái
Hipotézisvizsgálat.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Útravaló – Út a tudományhoz
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
A korai Egyház Az első közösségek.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Hasonlóság Összefoglalás
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
XI. Ördöglakat találkozó
Statisztika a gyakorlatban
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Készítette: Sinkovics Ferenc
A Feuerbach-kör titkai
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Nem mindig az a bonyolult, ami annak látszik azaz geometria feladatok megoldása egy ritkán használt eszköz segítségével Rátz László Vándorgyűlés 2018.
Az állam és a piacgazdaság
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
3. előadás.
Perspektív térábrázolás
Műszaki ábrázolás alapjai Ábrázoló Geometriai Tanszék
Mikro- és makroökonómia
3. előadás.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Hagyományos megjelenítés
Atomok kvantumelmélete
Pitagorasz-tétel.
Előadás másolata:

Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Nap Gyula, 2017. Szilassi Lajos Szegedi Tudományegyetem Euklídész, … … Bolyai, … … és a geometriai szemléletünk Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Nap Gyula, 2017.

Bolyai János 1802. december 15. – 1860. január 27. „Kár, hogy nagy talentuma kihasználatlanul ásatott el.” Péterfi Károly református esperes

Euklídész axióma-rendszere: Fogalmak (meghatározások) Pont az, aminek nincs része. A vonal szélesség nélküli hosszúság. A vonal végei pontok. Egyenes vonal az, amelyik a rajta lévő pontokhoz viszonyítva egyenlően fekszik. … Párhuzamosak azok az egyenesek, melyek egy síkban vannak, és mindkétoldalt végtelenül meghosszabbítva egyiken sem találkoznak.

Axiómák - olyan relációk, melyeket gondolkodásunk természete szab meg: Amik ugyanazzal egyenlők, egymással is egyenlők. Ha egyenlőkhöz egyenlőket adunk, az összegük is egyenlők. … Az egymásra illeszkedők egyenlők egymással.

Posztulátumok - olyan kijelentések, melyeket geometriai látásmódunk természete igényel: Követeltessék meg, hogy bármely pontból bármely pontba legyen egyenes húzható; véges egyenes vonal folytatólag meghosszabbítható legyen; bármely középponttal és távolsággal (sugárral) legyen kör rajzolható; minden derékszög egymással egyenlő legyen; ha két egyenes úgy metsz egy egyenest, hogy az egyik oldalon keletkező belső szögek összege kisebb két derékszög összegénél, akkor a két egyenest végtelenül meghosszabbítva találkozzék azon az oldalon, ahol a szögek összege két derékszögnél kisebb. ↓

Az 5. posztulátum néhány átfogalmazása: Proklosz ( V. szd.): Adott egyeneshez és rá nem illeszkedő ponthoz csak egy nem metsző egyenes húzható. Clavio (1574): Adott egyenessel határolt félsíkon az egyenestől egyenlő távolságra lévő pontok egyenest alkotnak. Wallis (1663): Van két, páronként egyenlő szögekkel rendelkező, de nem egybevágó háromszög. Gauss (1799): Bármely háromszögnél van nagyobb területű háromszög. Legendre (1800): Van olyan háromszög, amelynek a szögösszege két derékszög. Bolyai Farkas (1851): Három különböző pontra vagy egy kör, vagy egy egyenes illeszkedik. ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓

Levélrészletek: Bolyai Farkas: (fiához, 1820. április 4.) „A paralellákat azon az úton ne próbáld: tudom én azt az utat is mind végig - megmértem azt a feneketlen éjszakát én, és az életemnek minden világossága, minden öröme kialudt benne - Az Istenért kérlek! Hagyj békét a paralelláknak.” Bolyai János (apjához, 1823. november 3.) „ A feltételem már áll, hogy mihelyt rendbe szedem, s mód lesz rá, a paralellákról egy munkát adok ki; … most többet nem szólhatok, csak annyit: a semmiből egy új, más világot teremtettem; … „

Az euklideszi geometria A hiperbolikus geometria A geometria modern axiómarendszere Az abszolút geometria axióma csoportjai Módosított axióma csoportok P* Az elliptikus geometria Illeszkedési axiómák Rendezési axiómák Egybevágósági axiómák Folytonossági axiómák P Az euklideszi geometria ¬ P A hiperbolikus geometria

A modell Olyan konstrukció, amely a vizsgálat szempontjából pontosan ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vizsgálat tárgya. A hiperbolikus geometria néhány modellje: - Beltrami modellje a pszeudoszférán - Cayley - Klein-féle körmodell - Poincaré félsík-modellje - Poincaré félgömb-modellje - Poincaré-féle körmodell ↓

Poincaré körmodellje A modell A modellezett fogalom A sík Pont Egyenes Szakasz Kör Tengelyes tükrözés ... Nyitott körlap (alapkör) A körlap belső pontjai Az alapkört merőlegesen metsző körív Az” egyenes” egy köríve Kör (?) Inverzió …

Feladatok a P-modell alkalmazására Adjunk meg egy kört, amelynek adott az AB átmérője! Mekkora szög alatt látszik a kör pontjaiból az AB szakasz? Mi azon pontok mértani helye a hiperbolikus síkon, ahonnan az AB szakasz derékszög alatt látszik? Adott a K középpontú A kerületi pontú s kör, és egy P pont. Szerkesszük meg a P-ből s-hez húzott érintőket az euklídeszi síkon, ha nem tudjuk, hogy érvényes-e Thalész tétele; a hiperbolikus sík P-modelljén A gömbön. Arkhimédész módszere:

A Poincaré modell néhány alkalmazása A háromszög nevezetes vonalai és pontjai Szabályos sokszög A sík lefedése egybevágó háromszögekkel Bolyai János képlete: Az elpattanás szöge Sugársorok és ciklusok Koordinátarendszer

A teljesség és ellentmondás-mentesség kérdése Gödel tételei: Bármely konzisztens axiómarendszer, amely a matematika elég nagy területét megragadja, nem teljes: vannak benne olyan kérdések, amelyek az axiómarendszer eszközeivel nem válaszolhatók meg. Egy axiómarendszer ellentmondás-mentessége belső (vagyis a rendszer axiómáira épülő) eszközökkel nem igazolható.

A relatív ellentmondás-mentesség: Ha az algebra ellentmondásmentes, akkor az euklideszi geometria is az. Ha az euklideszi geometria ellentmondásmentes, akkor a hiperbolikus geometria is az. Ha a hiperbolikus geometria ellentmondásmentes, akkor az euklideszi geometria is az. Melyik geometria irja le jobban a bennünket körülvevő világot?

Köszönöm a figyelmüket. Babits Mihály: Bolyai Isten elménket bezárta a térbe. Szegény elménk e térben rab maradt. A kapzsi villámölyv, a gondolat, Gyémántkorlátját még csak el sem érte. Én, boldogolván azt a madarat ki kalitjából legalább k i l á t o t t, a semmiből alkottam új világot, mint pókhálóból sző kötélt a rab. Új törvényekkel, túl a szűk egen, új végtelent nyitottam én eszemnek: király gyanánt, túl minden képzeten kirabolván kincsét a képtelennek nevetlek, mint Istennel osztozó, vén Euklides, rab törvényhozó. Köszönöm a figyelmüket.