Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pitagorasz-tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pitagorasz-tétel."— Előadás másolata:

1 Pitagorasz-tétel

2

3 The life of Pythagoras Pythagoras was born in 580 bc and lived until 500 bc. He was born on the island of samos in greece. Pythagoras loved teaching maths and philosophy. ‘’He was the father of numbers.’’ He said the most important science is mathematics. The key to everything is in the numbers.

4 Pitarogasz volt a püthagoreus filozófiai iskola megalapítója
Pitarogasz volt a püthagoreus filozófiai iskola megalapítója. Tanítványaival máig ható eredményeket ért el a csillagászatban, a matematikában és a zeneelméletben.

5 A Pitagorasz-tétel az euklideszi geometria egyik, alapvető állítása
A Pitagorasz-tétel az euklideszi geometria egyik, alapvető állítása. Felfedezését és első bizonyítását az i. e. 6. században élt matematikusnak és filozófusnak, Pitagorasznak tulajdonítják, pedig indiai, görög, kínai és babilóniai matematikusok már ismerték a tételt jóval Pitagorasz előtt, és a kínaiak bizonyítást is adtak rá.

6 Pitagorasz-tétel Bármely derékszögű háromszög leghosszabb oldalának (átfogójának) négyzete megegyezik a másik két oldal (a befogók) négyzetösszegével. Tehát: ha egy háromszög derékszögű, akkor a leghosszabb oldalára emelt négyzet területe a másik két oldalra emelt négyzetek területének összegével egyenlő. A szokásos jelölésekkel (a és b a befogók, c az átfogó):  a2+b2=c2. A Pitagorasz-tétel másik megfogalmazása: Tetszőleges derékszögű háromszögben a befogók fölé írt négyzetek területeinek összege megegyezik az átfogó fölé írt négyzet területével.

7 Pitagorasz-tétel: a2+b2=c2

8 a2+b2=c2

9 a2+b2=c2

10

11

12 Pitagorasz 100 ökröt áldozott fel miután bebizonyította a tételt.
Az anekdota szerint az ökrök azóta félnek mindenféle újítástól. X 100

13 Egy ismert történet szerint Krotón i. e
Egy ismert történet szerint Krotón i. e. 510-ben Pitagorasz segítségével győzte le ellenségét, a szomszédos Szübarisz városát. Szübarisz lovassága állítólag nemcsak félelmetes volt, hanem híres volt arról is, hogy fuvolaszóra minden ló gyönyörűen, ágaskodva táncolt. Pitagorasz tanácsára a krotóni kémek megtanulták a lovakat táncoltató zenét, és betanítottak erre egy egész zenekart. Amikor szübariszi lovasság támadásba lendült, a krotóniak zenélni kezdtek, és könnyűszerrel leöldösték a táncoló lovakat és lovasaikat. Annyi bizonyos, hogy Krotón i. e. 510-ben valóban elfoglalta Szübariszt, de nem valószínű, hogy fuvolazenekaruk mérte volna a döntő csapást.


Letölteni ppt "Pitagorasz-tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések