Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikro- és makroökonómia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikro- és makroökonómia"— Előadás másolata:

1 Mikro- és makroökonómia
1. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat teszünk. Gazdagságról; 2. Gazdasági szereplőkről 2. EA: 3. Pénzről. A pénz csak egy szabályrendszer keretei között nyer értelmet, úgy mint a bástya a sakkban. A szabályrendszer a társadalom „gazdaság” nevű játéka. Ez a „játék” (szabályrendszer) azt határozza meg, hogy hogyan lehet a társadalmi gazdagsághoz hozzájárulni (követelés keletkezik) és hogyan lehet abból kivenni (követelés megszűnik, azaz fizetve van) – ezt nevezzük fizetési rendszernek. A pénzrendszer egy speciális fizetési rendszer annyiban, hogy létezik benne egy („fiktív”) közös elszámolóegység, amelyen a társadalmi gazdagsághoz való hozzájárulásokat és kivéteket elszámolják, és létezik/nek benne olyan pénzügyi eszköz/ök, amivek/amikkel egy-egy szereplő az összes tartozását ki tudja fizetni. Konkrétan a mai modern gazdaságok pénzrendszere: 3.1 modern hitelpénzrendszer: Kettős bankrendszer van (kereskedelmi magán bankok és a legtöbb országban állami kézen lévő központi bank) A pénzt elsősorban a „semmiből” hitelművelettel teremtik a bankok, másodsorban pedig profitjuk elköltésével. A hitelművelet lényege, hogy a követelést pénzügyi eszközzel kell megszűntetni. A kereskedelmi bank – központi bank viszonyában pontosan ugyanaz a hitelművelet zajlik, mint a nem banki szereplők és a kereskedelmi bankok között, csak az elnevezések mások. Ezek rendre reserve R (tartalék)=LB látra szóló betét (számlapénz); Refinanszírozási hitel=hitel. Ha nem költik el teljes egészében a profitjukat a bankok, akkor csak növekvő pénz és hitelállomány mellett lehetséges, hogy mindenki mindig elvben vissza tudja fizetni a hitelét, vagyis hogy a gazdaság normálisan működik. Egy ilyen rendszer szükségképp ciklikus és ezek erősebbek, mint egy olyan rendszerben, ahol a pénzállomány nem függ a hitelállománytól, az államok szükségképp eladósodnak, a magánszféra kapja a pénzteremtés hasznának (seigniorage) nagy részét. Mivel a bank áll a hierarchia csúcsán és a világ első számú pénze az USA dollár és az USA jegybankja a FED magánkézen van, ezért a jelenlegi rendszer demokrácia (nép hatalma) helyett inkább plutokrácia (vagyon hatalma).

2 Pénzügyi döntések Pénzügyi eszközökre és forrásokra vonatkozó döntések. Befektetés Finanszírozás B fogyasztó A fogyasztó Valós Eszköz (jószág) Egyéni Gazdagság Valós Eszköz (jószág)* Egyéni Gazdagság * A valós eszközöket és az uralkodó elmélet jószágfogalma nem azonos, de ezen a szinten tekintsük azonosnak. Pénzügyi forrás Pénzügyi eszköz Valós eszközökre (jószágokra) vonatkozó döntés: fogyasztás.

3 FINANASZÍROZÁSI DÖNTÉSEK
Feladat: hitel fogyasztói szempontból Megoldás: x=4,71. 1/ Mekkora a törlesztőrészlete (x) egy 2 év futamidejű 12% kamatra felvett havi fix törlesztésű 100Ft-os hitelnek? (nincs tört hónap) (annuitásos hitel) 2/ Mekkora e hitel THM-je, ha tudjuk, hogy a folyósítási díj a hitel összegének 1%-a, az értékbecslési díj 2Ft és kötelező számlát nyitni a hitelező banknál. A számlavezetési díj évente 1Ft melyet az év első napján vonnak le? (17,03%) 3/ Ft-ban vegyem-e fel a fenti (1)-es hitelt, vagy inkább CHF-ben vegyem fel ugyanezt a hitelt, aminek a törlesztője csak 3Ft a jelenlegi árfolyamon számolva? Megoldás: Mekkora árfolyamváltozás tenné azonossá a két konstrukciót? Számoljuk ki azt, amikor azt várom, hogy folyamatosan (havonta) pontosan ugyanannyi Ft-ot gyengül a HUF a CHF-hez képest (MNB árfolyamokkal)!


Letölteni ppt "Mikro- és makroökonómia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések