A vállalkozás folytatásának elve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van félnivalónk? Avagy a Közfelügyelet kiemelt szerepe a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatának minőségellenőrzésében Agócs Gábor.
Advertisements

Takácsné Grúz Erzsébet
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Számviteli alapelvek Számviteli politika
Globális pénzügyi válság – Audit megfontolások
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax:
Számvitel alapjai 3. előadás.
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
A Minőségellenőrzési Bizottság tagja
A standard lényege Mi a konszolidált éves beszámoló könyv-vizsgálójának felelőssége és célja, valamint mik a vele szemben támasztható követelmények, ha.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőségellenőrzési Bizottság
Belső kontrollok és a könyvvizsgálat az államháztartásban
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Cegléd, július 6. 1 Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Könyvvizsgálat alapjai
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A számvitel szerepe az adójogban
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 11.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Köszöntjük a Költségvetési Tagozat rendezvényének résztvevőit!
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezető augusztus 27.
Minőségellenőrzés 2015-ben
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
1 Minőség a könyvvizsgálatban 2015 Budapest október 7. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
A könyvvizsgálói jelentés megújulása
Készítette: Szabó Gabriella
2. SZÁMVITELI ALAPELVEK, A SZÁMVITELI POLITIKA.
Minőség a könyvvizsgálatban 2016
Mintavétel.
SZÁMVITEL.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
Csalás – hamisítás kezelése a könyvvizsgálatban (vázlat)
Minőség a könyvvizsgálatban 2017
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai II.
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
Előadás témája: Gazdasági események típusai Kiegészítő melléklet
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai I.
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

A vállalkozás folytatásának elve

Számviteli törvény megfogalmazása A beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során abból kell kiindulni, hogy a gazdálkodó a belátható jövőben is fenn tudja tartani működését, folytatni tudja tevékenységét, nem várható a működés beszüntetése vagy bármilyen okból történő jelentős csökkenése

570. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló felelőssége, - hogy elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen arra vonatkozóan, hogy helyénvaló a vezetés részéről a vállalkozás folytatásának feltételezése a pénzügyi kimutatások készítése és prezentálása során, valamint - hogy következtetést vonjon le arra vonatkozóan, hogy áll-e fenn lényeges bizonytalanság a gazdálkodó egységnek a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban.

Kockázatbecslési eljárások és kapcsolódó tevékenységek Ha a vezetés végzett előzetes felmérést a vállalkozás folytatására vonatkozóan, azt meg kell beszélni, és azonosítani azon eseményeket, feltételeket, melyek a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan jelentős kétséget okoznak. Ha a vezetés nem végzett ilyen felmérést, interjút kell készíteni a vezetéssel, hogy vannak-e olyan események, feltételek, amik jelentős kétségeket vethetnek fel a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan.

A könyvvizsgálat során folyamatosan kell figyelni az ilyen eseményekre, feltételekre. Értékelni kell a vezetésnek a gazdálkodó egység vállalkozás folytatására való képességére vonatkozó felmérését. Mérlegelni kell, hogy a vezetés felmérése tartalmazott-e minden releváns információt.

Ha azonosítottak olyan feltételeket, amik jelentős kétséget vetnek fel a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan, könyvvizsgálati eljárásokat kell végrehajtani arra vonatkozóan, van-e lényeges bizonytalanság. Lényeges bizonytalanság akkor áll fenn, ha annak potenciális hatása és bekövetkezésének valószínűsége olyan mértékű, hogy a könyvvizsgáló megítélése szerint a bizonytalanság jellegének és kihatásainak megfelelő közzététele szükséges.

A vállalkozás folytatásának feltételezése helyénvaló, de lényeges bizonytalanság áll fenn Meg kell határozni, hogy a pénzügyi kimutatások: - megfelelően írják-e le a fő eseményeket vagy feltételeket, melyek a vállalkozás folytatásával kapcsolatosan kétséget vethetnek fel, megfelelően mutatják-e be a vezetés ezen feltételek, események kezelésével kapcsolatos terveit, egyértelműen teszik-e közzé, hogy ezen eseményekkel, feltételekkel kapcsolatosan lényeges bizonytalanság áll fenn.

Hatás a könyvvizsgálói jelentésre: - ha a közzétételek megfelelőek, akkor minősítés nélküli véleményt kell kibocsátani figyelemfelhívó megjegyzéssel (kiemelve, hogy lényeges bizonytalanság áll fenn, és utalva a pénzügyi kimutatások azon részére, ahol az előbbieket közzéteszik), - ha nincs megfelelő közzététel, korlátozó véleményt vagy ellenvéleményt kell kiadni.

A vállalkozás folytatásának feltételezése nem helyénvaló Ha a pénzügyi kimutatások a vállalkozás folytatásának elvére épülve készültek, de az a könyvvizsgáló szerint nem teljesül, ellenvéleményt kell kiadni. A könyvvizsgálónak kommunikálnia kell az irányítással megbízott személyek felé az olyan azonosított eseményeket vagy feltételeket, amelyek jelentős kétséget vethetnek fel a gazdálkodó egységnek a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban.