Barlai Róbertné augusztus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Szervezetfejlesztési Program
Alkalmazotti teljesítményértékelés és közalkalmazotti minősítés az intézményi minőségirányítási programban.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Dokumentációs rendszer
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Teljesítmény-menedzsment
Teljesítménymenedzsment
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
SZEMÉLYZETI MARKETING
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
E-PORTFÓLIÓ.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Pedagógus értékelési rendszer
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
P EDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT RÉGEN ÉS MOST Készítette: Szabó Katalin Konzulens: Dr. Simonics István egyetemi docens 2016.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
A TANFELÜGYELETHEZ KAPCSOLÓDÓ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS (TÁMOP-3.1.8)
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Vezetői önértékelés Barlai Róbertné
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A VIZSGA FÓKUSZPONTJAI
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Teljesítményértékelés az óvodában
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Az SZMBK Intézményi Modell
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Barlai Róbertné 2008. augusztus. TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS Pedagógusok és közoktatási vezetők munkájának értékelése Barlai Róbertné 2008. augusztus.

„A teljesítményértékelésnek lehet motiváló hatása, ha segít megértetni és elfogadtatni a beosztottakkal az elvárt teljesítményszintet. Igen lényeges következmény a részrehajló vezetői magatartás elkerülése: az objektív teljesítményértékelés elejét veheti a méltánytalanságérzés kialakulásának.” (Bakacsi Gyula)

A közoktatás fejlesztési feladatai az ÚMFT-ben Átfogó mérési, értékelési és minőségirányítási rendszerek fejlesztése (központi program) - egységes mérési, értékelési rendszer kialakítása - intézményértékelés - tanulói és pedagógus teljesítményértékelés - a minőségbiztosítási rendszerek harmonizálása

Közoktatási törvény előírása 40§ 11.) A minőségirányítási programnak tartalmaznia kell a vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak teljesítmény értékelésének szempontjait, és az értékelés rendjét.

Belső intézményi igények: a Gallup elégedettségmérés alapján amivel a legkevésbé elégedettek a pedagógusok Ebben az évben kaptam munkahelyi lehetőséget a tanulásra és a fejlődésre Van valaki az iskolában, aki tanulásra, önfejlesztésre ösztönöz Rendelkezem a jó színvonalú munkavégzéshez szükséges eszközökkel Az utóbbi félévben kaptam visszajelzést a munkavégzésem színvonalát illetően Tudom, hogy milyen szempontok szerint és milyen módon értékeli a vezetés a munkámat

A teljesítményértékelés céljai 1. Eredményalapú, megítélő értékelés Az eredmény alapú értékelés az értékelt személy egy adott, elmúlt időszak alatti teljesítményének elbírálását jelenti. A bírálat az értékelt személy teljesítményének a korábban meghatározott célkitűzésekkel, a munkaköri követelményekkel, vagy egyéb operatív ismérvekkel történő összehasonlítást követően történik.

A teljesítményértékelés céljai 2. Fejlesztő értékelés Közvetlenül segítséget nyújthatnak a pedagógusnak az erősségeinek és a személyes fejlesztési területek felismerésében, megállapításában. A módszer fő célja annak megállapítása, hogy az érintettnek mely irányú ismereteit, készségeit, attitűdjeit, azaz kompetenciái fontosak a jövőben a szervezet számára, mely kompetenciáit kell segíteni fejleszteni.

A teljesítménykritériumok alapja A munkakör jogi elvárásai (Kt-ben) Munkaköri leírások A munkakörhöz kapcsolódó elvárható eredmények, kimenetek A munkakörhöz kapcsolódó elvárható magatartások, tevékenységek Új kihívások az oktató-nevelő munkában (ld. ÚMFT)

A teljesítménykritériumok teljesülésének követése A teljesítmény-kritériumokhoz adatok, mutatószámok, megfigyelési szempontok meghatározása. Az adatgyűjtés módszere lehet: számlálás, megfigyelés, felmérés, véleményezésen alapuló esszé, magatartásformákon alapuló értékelő lap, célkitűzésen alapuló adott kérdések alapján strukturált leírás, sikerkritériumok megfogalmazásával teszt formájú eszköz, stb.

A pedagógusmunkára vonatkozó teljesítményértékelési rendszer lehetséges elemei A teljesítményértékelési rendszer működésének intézményi alapelvei, céljai. A teljesítményértékelési rendszer szervezeti feltételei: A teljesítményértékelési csoport helye a szervezeti hierarchiában (ld. SZMSZ szervezeti forma ábra) a teljesítményértékelésben a vezetés, a teljesítményértékelési csoport, a munkaközösség-vezetők, a munkaközösségek, az egyének szerepének (pl. önértékelés), feladatainak meghatározása

A pedagógusmunkára vonatkozó teljesítményértékelési rendszer lehetséges elemei A teljesítményértékelési rendszer kritériumaihoz kötődő mérési feladatok az egyénre vonatkozó gyűjtendő tények, adatok a gyűjtés módszerei, eszközei, a nyilvántartás módja az adatokhoz való hozzáférés szabályozása az egyéni értékelések dokumentálása

A pedagógusmunkára vonatkozó teljesítményértékelési rendszer lehetséges elemei A pedagógusok munkájának fejlesztő értékelése A vezető és a beosztott közötti rendszeres gyakorisággal történő eszmecserével valósítható meg. Ezek a beszélgetések segíthetnek a teljesítmények értékelésében, a beosztottak önértékelésének érvényesítésében, a továbbfejlődés lehetőségeinek közös megfogalmazásában. (Pl. előre megadott interjúkérdések alapján)

A pedagógusmunkára vonatkozó teljesítményértékelési rendszer lehetséges elemei A vezetés teljesítményének önértékelése – bevonható adatok: A dolgozói- és a z egyéb partneri elégedettségmérések Szervezeti klíma, szervezeti kultúra mérések eredményei Az intézményi önértékelés megfelelő adatai Az intézmény külső értékelésének – különösen a vezetésre vonatkozó értékelése A tanév végi beszámolókban a tanév céljainak megvalósítási mértéke A vezetői pályázat önértékelése A felső-vezetés tagjainak önértékelése Stb.

A pedagógusmunkára vonatkozó teljesítményértékelési rendszer lehetséges elemei A teljesítményértékelési rendszer ciklikus működésének szabályozása, az eljárás meghatározása. (a PDCA ciklusban való gondolkodásnak megfelelően). A rendszer legitimálása – az érintettek véleményezési jogának érvényesítése, a szükséges korrekciókkal a rendszer folyamatos fejlesztése.

Veszélyek, amit el kell kerülni „magamutogatók” felértékelése „Alulértékelők” leértékelése A vezetői értékelés „vállonveregető” stílusa Tények, adatok nélküli értékelés Kiszivárogtatások A fejlesztő beszélgetés légköre nem alkalmas a nyílt, őszinte megnyilatkozásra (Rogers)

Veszélyek, amit el kell kerülni A pedagógusok rangsorolása finomabb skálára történik, mint amit a rendszer objektivitásának mértéke alátámaszt Rövid távon várunk fejlődést, változást

Tanácsok Vigyázzunk a végleges következtetésekkel, ne minősítsük a személyt, csak munkájával kapcsolatos visszajelzést adjunk! Maradjunk nyitottak az újabb érvekkel szemben! Legyünk jóindulatúak! Győződjünk meg arról, hogy a pedagógus pontosan tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy javuljon a teljesítménye!

Tanácsok Az egyéni erősségek elismerésével lehet motiválni az embereket a gyengeségeikre való nagyobb figyelemre, az önfejlesztésre Csak úgy és azt tegyük a teljesítményértékelési rendszer működtetésével kapcsolatban, amit mi magunk is elviselnénk.

Lehetőség az ösztönzésre 11/2008. (III.29.) OKM Rendelet

Barlai Róbertné: Teljesítményértékelés Pedagógusok és vezetők munkájának értékelése – Műszaki Kiadó, 2007 Elérhetőség: 30/ 96 49 276 barlaine@fpf.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!