Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei 2018. december 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei 2018. december 1."— Előadás másolata:

1 Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei 2018. december 1.

2 Néhány szubjektív gondolat - ráhangolásként
1. Magyarország – a szakértők országa 2. Negyedszázada a „menedzserek” országa volt… 3. Felnőttképzés – Iskola? – Külön – együtt?

3 Bonyolult a cím = bármiről lehet beszélni(?)
SZAKÉRTŐK ISKOLA FELNŐTTKÉPZÉS Kompetenciafejlesztés

4 KÖZNEVELÉSI MESTER-VEZETŐ
Köznevelési párhuzam – vezetői életpályamodell PEDAGÓGUS SZAKVIZSGA KÖZOKTATÁSI VEZETŐ KÖZNEVELÉSI MESTER-VEZETŐ ??? irányítói szint 10-16 év vezetői gyakorlat 30-35 évesek

5 A vezetői tevékenységek során –az alábbi tevékenységek fejlesztésére kell fokozott figyelmet fordítani: Cél kitűzése Vezetői munka Problémamegoldó képesség Kommunikáció Képzés és tanácsadás Változás- és konfliktuskezelés Időgazdálkodás Értékelés

6 A kompetenciákhoz… kontaktus kezelés, ezek használata,
a prioritások megállapítása, az ellenőrző rendszerek kiépítése, emberek viselkedésének megfigyelése, a problémák visszavezetése forrásukhoz, támogató, fejlesztő visszajelzést adása, konfliktuskezelés, kapcsolatépítés, a fejlődés iránti elkötelezettség, a befolyásolás, az eredmény-orientáltság.

7 A fejlesztő értékelés (OCD 2004)
Az oktatás-képzés humánrendszerének lényegi-sajátossága, hogy fejlődés és megértés, interaktív módszereit foglalja magában az alkalmazott értékelési eljárás. A fejlesztő értékelés a fejlődés interaktív módszerekkel történő értékelését jelenti. A fejlesztő értékelés a szakértői tevékenység keretében összegyűjti az információkat, de ezek alapján nem az a cél, hogy összefoglaló képet adjon a megfelelősségekről, hanem a fejlődés ösztönzésére is használja azokat.

8 Posztgraduális képzés utáni kompetenciák fejlesztése a mestervezetésben
Vezetői identitás Önismeret szerepe a vezetésben Időgazdálkodás Stresszkezelés Etikett, protokoll Coach szemlélet a vezetésben Együttműködés, kooperáció Vezetői visszajelzés és értékelés Csapatépítési módszerek Köznevelési intézmények élete Jogi környezet változásainak kezelse Értekezletveze-tés Szabályzatké-szítés Digitális média kezelése Medializált terek Multitasking IKT hatékony használata Adatvédelem

9 Példa a kompetenciafejlesztés kereteinek kialakítására: keretek terek
tevékenységek Mi is a kompetencia? ( 1970… ) … thing – something/anything/nothing… TEVÉKENYSÉGHEZ kapcsolható: motiváció-ismeret-attitűd

10 Kiindulási pont: Szakértő – szakértői kompetencia
A nyilvántartásba vételi eljárás során, amely bejelentésen alapul a szakértői kompetenciák vizsgálata csak a benyújtott dokumentumok szintjén valósul meg iskolai és szakmai végzettség előírt gyakorlati idő igazolása Az alkalmasság vizsgálata nem terjed ki az ez egyéb, elvárt kompetenciákra számítógép-felhasználói ismeretek proaktív, precíz, önálló munkavégzés szakszerűség jó kommunikációs képesség empátiakészség, kompromisszumkészség rugalmas gondolkodás szakmai tájékozottság

11 A fejlődés dinamikájára példa: Köznevelési mestervezető
Javaslat jogszabályi változtatásra 3. Vezetői pályázatnál kötelező (2021-től) Előny vezetői pályázatnál (2020-ig?) MERRE TOVÁBB ? ? ?

12 A kompetenciák fejlesztésének útjai 1. A 14/2014. (III. 31
A kompetenciák fejlesztésének útjai A 14/2014. (III. 31.) NGM rendelet alapján a felnőttképzési szakértőknek és a felnőttképzési programszakértőknek első alkalommal a nyilvántartásba történt felvételt követően fél éven belül továbbképzésen kell részt venniük és sikeres vizsgát tenniük, ezt követően pedig kétévenként kell továbbképzésen részt venniük és sikeres vizsgát tenniük. 2. egyéb szervezett keretek között…….

13 A vezetői tevékenység komplex rendszere
A fejlesztő értékelés felfogása szerint  egy oktatási szervezet is csak olyan mértékben képes fejlődni, amilyen mértékben a benne dolgozó munkatársak képesek a fejlődésre. A megfelelő módon közölt visszajelzéssel nagymértékben elő lehet segíteni valakinek a fejlődését. A humán rendszerekben azzal kell szembenéznünk, hogy az alkalmazottaknak különböző a lelkiviláguk, magatartásuk, egymáshoz való alkalmazkodóképességük.

14 Új kezdeményezések: Felnőttképző és pedagógus szakvizsga
szakirányú továbbképzés

15 A képzés célja: a pedagógusképzésben szerzett ismeretekre és a köznevelésben szerzett tapasztalatokra építve, a köznevelés rendszerének, intézményrendszerének működésével, hatékony irányításával; a nevelés-oktatás tartalmi szabályozásának új követelményeivel és a tartalmi követelményeknek a nevelésben és az oktatásban történő gyakorlati alkalmazásával; a közoktatási intézmények működéséhez kapcsolódó felnőttképzési, felnőttoktatói tevékenységgel kapcsolatos új ismeretek elsajátíttatása és kompetenciák fejlesztése.

16

17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! benedek.a@eik.bme.hu „A szenvedély elsodor.
Az ész a gyeplő, amely megfékez!” Benjamin Franklin KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei 2018. december 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések